Beba 20. siječnja 2022.

Treba li dijete od 3 godine voziti u kolicima?

Foto: Shutterstock ; Kada je vrijeme da se dijete prestane voziti u kolicama?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U užurbanoj svakodnevici, kolica nam omogućuju da s djecom brzo obavimo sve što moramo i želimo. No, ne zaboravljamo li (pre)često koliko je fizička aktivnost važna već od najranije dobi?

Nekada je vožnja djeteta u kolicima starijeg od 3 godine bilo iznimka, a danas je ono postalo pravilo. Za roditelje dojenčadi i male djece, kolica su jedan od neizostavnih predmeta na popisu “must have” opreme. Neki ne mogu zamisliti obiteljski izlet u zoološki vrt ili odlazak u zračnu luku, a da ne ponesu sa sobom kolica. No stručnjaci kažu da kada dijete može samostalno hodati, obično između 2 i 3 godine, prekomjerna upotreba kolica može ometati fizički razvoj.

Što kažu stručnjaci?

Američka pedijatrijska akademija navodi da je korištenje kolica prikladno za djecu u fazi dojenčadi i ranog djetinjstva i da bi se s njihovom upotrebom trebalo prestati do 3. godine starosti djeteta. Pedijatri također upozoravaju na pretjeranu upotrebu kolica. Dr. Naomi Neufeld, medicinska direktorica neprofitnog programa za kontrolu tjelesne težine, upozorava da zaposleni roditelji ne pronalaze uvijek vremena za svoju djecu, pa tako ni za duge šetnje. “Puštanje djeteta iz kolica da prošeta roditeljima često oduzima previše vremena i iziskuje previše truda”, kaže ona. Neufeld dodaje da roditelji moraju prihvatiti ideju da je „djetinjstvo ovladavanje okolinom, pa ako roditelji ne dopuštaju svojoj djeci da izađu i istražuju dalje od svojih kolica, oni potiču sjedilački način života i promiču rizik od razvoja pretilosti kod djeteta."

Stopa pretilosti djece udvostručila se u posljednja dva desetljeća. Trenutno je 15 posto djece klinički pretilo. “Istraživanja pokazuju da je za malu djecu veoma važno da što ranije počnu biti aktivna. Naime, veća je vjerojatnost da će tako razviti zdravi obrazac aktivnosti koji će se nastaviti i u starijoj dobi”, kaže dr. Mollie Greves, suradnik za opću pedijatriju na Sveučilištu Washington.

Možda te zanima... Istraživanje: Trudnice koje konzumiraju umjetna sladila mogu rađati pretilu djecu Trudnoća

Barbara Swenson, odgojiteljica, zabrinuta je što danas djeca sve više postaju "pasivni promatrači" umjesto da sudjeluju u životu. Potiče roditelje da hodaju s djecom bez kolica, dopuštajući im da usput zastanu i istražuju prirodu. “Mnogi roditelji hodaju sa svojom djecom kako bi došli od točke A do točke B i ne dopuštaju svom djetetu da skrene s puta ili se zaustavi da istraži nešto što ih zanima”, kaže Swenson. “Djeca moraju izaći iz kolica kako bi mogla hodati i zastati da pomirišu cvijeće.”

Moderna kolica izumljena prije 40 godina bila su namijenjena djeci od rođenja do treće godine. No danas, većina proizvođača prodaje kolica za djecu stariju od četiri godine, a samim time dolazi do velikog povećanja ograničenja težine ( do čak 25 kilograma) od strane proizvođaća, što je veoma zabrinjavajuće, budući da dijete težine 25 kilograma u prosjeku ima 6 ili 7 godina. 

Stručnjaci se slažu, osim ako nemaš tri kilometra hoda do vrtića svaki dan, nema potrebe da dijete koje je sposobno hodati koristi kolica iznad treće godine života. Čim dijete bude sposobno hodati nekoliko ulica samo, postavi neka pravila: kolica koristi samo u jako dugim šetnjama ili kada ste do kasno vani i znaš da će dijete biti preumorno samo hodati. 

Kada ste vi prestali koristiti kolica? Napiši nam u komentarima!

Možda te zanima... Oko 1500 puta. Toliko puta godišnje u prosjeku pospremiš nešto za svojom djecom. Kako ti zvuči? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.