Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 23. studenoga 2016.

Pazite što obećajete djetetu

djevojčica dijete ruke roditelji roditeljstvo
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Preko naših postupaka dijete nas ili idealizira ili odbacuje pa na taj način sasvim spontano dolazi do zaključka može li nam vjerovati

Kako bi vam dijete vjerovalo, morate ga razumjeti i uvažavati. Povjerenje mališana stječemo zadovoljavanjem njegovih potreba kad god je gladno, žedno, uplašeno ili kad traži utjehu. Kako odrasta, dijete sasvim spontano i suptilno može osjetiti i procijeniti koliko ga roditelj prihvaća.

Dijete mora uvijek vjerovati mami i tati

Preko naših postupaka dijete nas ili idealizira ili odbacuje pa na taj način sasvim spontano dolazi do zaključka može li nam vjerovati. Kod starije djece nije dovoljno pružiti im samo elementarne potrebe, poput hrane, odjeće ili toplog doma. Život u povjerenju lakši je i jednostavniji za obje strane, ali prvenstveno je bitan za to malo biće ljubavi, čija se ličnost u razdoblju odrastanja razvija i formira.

Ponekad sumnjate da ste dobra mama? Na pravom ste putu

Dijete koje ne osjeća da je prihvaćeno i da može vjerovati mami i tati što god da se dogodi razvija se u nesigurnu osobu, te u budućnosti može biti nepovjerljivo i prema životnim suputnicima.

Najvažnije je da dijete postupak svoje majke ili oca prihvati kao pomoć. A ne da ih doživljava potpuno suprotno, kao pritisak, napad ili opterećenje. Povjerenje ćete izgraditi samo ako ste pažljivi i obazrivi u komunikaciji s djetetom, savjetuju psiholozi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.