Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 20. kolovoza 2024.

Ovo su navike koje pomažu u odgoju pozitivne djece, a na koje odrasli često ne obraćaju pažnju

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeci je važno usaditi samopouzdanje, naučiti ih pravilnoj prehrani, redovitom vježbanju i da vole svoja tijela.

Istraživanja pokazuju da odgoj djece sa zdravim samopouzdanjem donosi brojne prednosti poput boljih ocjena, kvalitetnijih društvenih odnosa i još mnogo toga. No, kako to postići?

Ovo su navike koje pomažu u odgoju pozitivne djece, a na koje odrasli često ne obraćaju pažnju:

Najprije zavoli vlastito tijelo

Ako nisi zadovoljna svojim tijelom, teško će djeca zavoljeti svoje. Zapamti: mi smo djeci uzori. 

Obrati pažnju na to kako govoriš o svom tijelu pred djecom

Koliko često kažeš nešto poput "Tako sam debela"? Ako tako govoriš o svom tijelu, dijete će početi ponavljati te iste misli, prenosi Yourtango.

Možda te zanima... 4 načina kako roditelji mogu uništiti samopouzdanje kod djeteta Vrtić

Sjeti se da "debeo" nije osjećaj

Kada kažemo "Osjećam se debelo",  djecu učimo da svoje emocije opisuju kroz tijelo. Poremećaji u prehrani i loša slika o tijelu nastaju kada su osjećaji potisnuti, a previše se naglasak stavlja na tijelo umjesto da se dozvoli pravim osjećajima (tuga, sreća, bijes) da izađu na površinu. Prema statistikama, 22% djece i adolescenata diljem svijeta pokazuje poremećaje u prehrani. 

... I da "mršavo" ne znači nužno zdravo

Bez obzira na težinu, način života određuje opće zdravlje. Svako može biti mršav ako se izgladnjuje ili slijedi čudne dijete, ali mršavo NE znači zdravo. Nauči djecu da se zdravo hrane, redovito vježbaju i upravljaju stresom kako bi postigli optimalno zdravlje.

Nemoj biti "policija za hranu"

Umjesto da se ponašaš kao policija za hranu, malo se povuci. Nema potrebe za strogim nadzorom ako znaš da nudiš zdrave obroke! Što se više fokusiraš na hranu, to će i  dijete više obraćati pažnju na nju ... i to ne na dobar način.

Možda te zanima... Ovi znakovi pokazuju da djetetu nedostaje samopouzdanja Vrtić

Uključi djecu u sport

Ovo je jedan od najboljih načina za izgradnju pozitivne slike o tijelu. Djeca stječu samopouzdanje kroz sport (i druge fizičke aktivnosti) jer ih sport uči da vole svoja tijela zbog onoga što mogu učiniti — umjesto zbog izgleda. 

Uvedi zdrave aktivnosti za cijelu obitelj

Djeca su odraz svoje okoline. Kada redovito organizirate zabavne i zdrave obiteljske aktivnosti, učite djecu zdravim navikama. Svaki put kad povežeš pozitivne emocije sa zdravim aktivnostima, povećavaš šanse za dugoročno usvajanje zdravih ponašanja. 

Nemoj biti pesimistična

Izbjegavaj loše misli i komentare pod svaku cijenu! Pazite:  djeca će kopirati tvoj pozitivan stav i postati sretnija u tom procesu. 

Možda te zanima... 17 primjera psihologa za odgoj samopouzdanog djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.