Školarci 28. ožujka 2024.

Mama se pita treba li kćer naučiti da je uvredljivo nazvati nekog 'debelim'

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako kao društvo sve više napredujemo, tako smo svjesniji loših posljedica etiketiranja i riječi koje upućujemo jedni drugima. No, pretjerujemo li nekad ipak?

Slika o tijelu je nešto na što smo sve više osjetljivi, posebno kad su djeca u pitanju. Ne želimo da budu opsjednuti niti jednom krajnosti, ne želimo da etiketiraju druge, ne želimo da ih drugi nazivaju imenima koja se odnose na izgled tijela, ne želimo da pate zbog izgleda svog tijela na bilo koji način… No, nekad se pitamo pretjerujemo li ipak malo.

Jedna se mama na svom TikTok profilu zapitala nešto slično, o čemu bi se na prvu moglo itekako dobro zamisliti, a na drugu ipak odmah reći: „Ne, to nije u redu.“ Ona je zatražila savjet o nečem što joj je iskrsnulo u razgovoru s kćeri nekoliko dana ranije. Naime, njena četverogodišnja kći došla je kući iz škole (nešto kao predškola, ali ipak škola, jer djeca ranije kreću nego kod nas) i pričala mami o prijateljici s kojom se igrala. Tu je prijateljicu djevojčica opisala kao "debelu".

Mama Brittany Cole zapitala se kako da ovu riječ točno dočara svojoj djevojčici, odnosno kako da joj skrene pažnju na to kakve konotacije sa sobom nosi ta riječ. Kao što smo već rekli, na prvu se čini kao da je to nešto o čemu bi se stvarno trebalo razmisliti. S druge strane, pak, instinkt nam govori da to nije u redu koristiti. No, ne bismo li jednako doživljavali da je svoju prijateljicu opisala kao „jako mršavu“?

„Potreban mi je roditeljski savjet s interneta o tome trebam li dopustiti svojoj četverogodišnjoj kćeri da drugu djevojčicu u razredu naziva 'debelom'. Jer s jedne strane, znam da ona time ne misli ništa loše. Ona zna da riječ 'debeo' znači velik ili širok. Ona to jednostavno zna kao riječ koja je suprotnost mršavom. Veliki, mali, debeli, mršavi. Moja kći ne želi maltretirati ovu djevojku,“ rekla je ova mama Brittany.

Ona se pita zapravo kako kćeri objasniti tu riječ, a ne usaditi joj ideju da „debeo“ automatski znači i „loš“. Kad to tako postavimo… No, ipak...

„Moj prvi instinkt je bio da kažem: ‘O ne, nemoj je zvati debelom,’“ ispričala je mama, pa pojasnila: „Ali nisam to rekla jer sam tada također pomislila kako debelo nije nužno uvreda. Ona to ne misli kao uvredu. I pokušavamo preoblikovati tu riječ kao društvo da ne znači uvredu, da ne znači ništa loše o tvom karakteru ili bilo čemu drugom. To je samo oblik tvog tijela.“

Mama se zapitala kvari li kćeri pogled na svijet učeći je da je riječ debela uvreda i da to ne smije govoriti drugoj djeci. No, svjesna je istovremeno da ako joj pusti da koristi tu riječ, riskira da ona uvrijedi drugo dijete i ispadne nasilnik, čak i nenamjerno. „Pomognite mi,“ zamolila je mama.

@brittmcole

If its all about intent this is okay right? 🫠

♬ original sound - Britt Knee

Odjeljak s komentarima bio je prepun komentara korisnika koji su davali savjete o tome kako bi se trebala nositi s ovom situacijom.

„Definitivno joj moraš reći da je riječ debela, iako pokušavaš učiniti da ne bude negativna, vrlo negativna kada se govori ljudima,“ savjetovala joj je jedna mama.

Druga je rekla: „Razvojno se četverogodišnjaci usredotočuju na to kako stvari izgledaju ako se od njih traži da nešto opišu. Pomozite joj pronaći druge načine da opiše stvari. Što vole, što rade zajedno itd.“

„Svakako bi joj trebalo dati do znanja da bi se to MOGLO shvatiti kao uvreda. Pomozite joj da pronađe bolje riječi za upotrebu,“ bio je jedan od savjeta.

Neki su je pratitelji kritizirali u komentarima jer su bili užasnuti što je uopće pomislila kćeri nakon što je rekla da je upotrijebila riječ "debela" ne dati do znanja da se to često doživljava kao uvredljivo. Međutim, nekoliko drugih ljudi ju je podržalo, znajući da je njezino pitanje zapravo dobronamjerno.

U drugom videu, Cole je podijelila kako je pristupila toj temi sa svojom kćeri kada se sljedeći put pojavila, zahvaljujući nekim TikTok komentatorima na njihovim mudrim savjetima.

„Dakle, umjesto da dopuštam svojoj kćeri da zove svoje prijatelje ili opisuje svoje prijateljice kao debele, trebala bih je samo naučiti da ih opisuje na različite načine i uopće ne komentirati njihova tijela,“ započela je. „Trebali bismo samo razgovarati o drugim stvarima o njezinim prijateljima i odvratiti je od komentiranja tijela, i mislim da je ovo stvarno dobro rješenje.“

Sljedeći put kad je njena kći došla kući iz škole govoreći o svojoj novoj prijateljici koju je ranije opisala kao "debelu", mama ju je zasula drugim pitanjima o djevojčici. „Hej, možeš li mi reći još neke stvari o njoj? Koja joj je omiljena boja? Je li dobra u pjevanju? Je li stvarno brza trkačica? Igrate li se zajedno na odmoru? Kakvu hranu voli jesti?“

@brittmcole Replying to @ninamorris93 ♬ original sound - Britt Knee

Zvuči kao najbolje moguće rješenje, zar ne?

„I dala sam joj do znanja da me doista nije toliko briga za to kako ona izgleda. To stvarno nije toliko zanimljivo. Sigurna sam da je prekrasna djevojčica, ali možeš li mi reći još nešto o njoj? Kao, cool, zanimljive stvari? Ima li ona neke supermoći?“

„Ovo se zove kritičko razmišljanje o roditeljstvu! Ignorirajte zlobne komentare. Voljela bih da ja imam prijatelje s kojima bih razgovarala o tim stvarima,“ napisala je jedna korisnica, a mama Brittany je odgovorila: „Hvala na razumijevanju! Važno mi je da budem pažljiv roditelj i da stvarno dobro razmislim o onome što učim svoju djecu. Ponekad je internet od pomoći, ponekad ne!“

I potpuno je u pravo, slažemo se!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.