Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. listopada 2024.

Ovo je pet savjeta učiteljice koji će olakšati život roditeljima

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna učiteljica i majka podijelila je pet korisnih savjeta za roditelje koji im mogu uvelike olakšati odgoj djece.

Roditeljstvo nije lako, i ne trebamo se pretvarati da jest. Zbog toga su svaki savjet i trik dobrodošli kako bi odgoj bio malo jednostavniji. 

Učiteljica Heather na TikToku podijelila je pet korisnih trikova za roditelje, prenosi Everymum.

Analogni satovi u kući

Heatherin prvi savjet je da u kući imaš što više analognih satova. Djeca znaju pročitati koliko je sati na digitalnom satu, ali analogni sat i dalje je veliki izazov u školama. Heather ističe da je sposobnost čitanja analognog sata korisna za djecu, jer im pomaže da vizualiziraju vrijeme – na primjer, kako izgleda 10 minuta. Ova vještina također pridonosi prostornom učenju, što je ključan faktor za uspjeh u matematici.

Kako dijete naučiti na sat i što je to vrijeme?

Titlovi na televiziji

Heather također savjetuje roditeljima da uključe titlove na televiziji. To pomaže djeci da "upijaju" riječi i uče čitati nesvjesno. Ako djeca stalno vide poznate riječi na ekranu dok gledaju omiljene emisije, lakše će ih prepoznati i naučiti.

Uvijek nosi kockice i karte

Sljedeći savjet možda zvuči neobično, ali zapravo ima itekako smisla. Heather preporučuje da uvije u torbi imaš paket karata ili nekoliko kockica kada ideš u restoran, na vlak ili slično. Postoji mnogo edukativnih igara s kartama i kockicama koje su i zabavne. One su male i praktične, pa ih lako možeš ponijeti sa sobom.

@heather_blether 5 learning hacks that might help you as a mum/dad/caregiver to support learning at home 🍎 (inspired by @Jen Hamilton) #sahm #sahmsoftiktok #mumtok #motherhood #parenting #teacher #education #learninghacks ♬ original sound - Heather 🍂🎃

Svaka literatura vrijedi

Znamo koliko je važno čitanje za djecu, ali što ako dijete ne voli knjige? Heather poručuje da i tu postoje opcije. Ako ne vole knjige, možda će voljeti čitati letke ili poleđinu kutije od žitarica.

Domaća zadaća je važna

Posljednji savjet odnosi se na zadaće, što može biti kontroverzna tema. Heather vjeruje da zadaće u osnovnoj školi ipak imaju svoju svrhu, iako se mnogi s time ne slažu. Učitelji ne žele prisiljavati djecu da rade nešto što ne žele, posebno djecu koja trebaju dodatnu podršku. No, ako su djeca sposobna i obitelj može osigurati prostor i vrijeme za zadaću, to će im dugoročno pomoći. Kada dođe vrijeme za ispite i ozbiljnije učenje, bit će im puno lakše ako su navikli na zadaće. Ipak, naglašava da to ne vrijedi za svu djecu.

Heatherini savjeti izazvali su brojne reakcije. Mnogi su pohvalili ideje, posebno onu o titlovima i analognim satovima, dok su neki izrazili neslaganje, posebice u vezi s važnošću zadaće u osnovnoj školi.

Heather je na to odgovorila da je njezino mišljenje formirano kroz iskustvo rada u osnovnim i srednjim školama, te je primijetila da učenici koji nisu radili zadaće u osnovnoj školi često nisu bili spremni suočiti se s obvezama u srednjoj školi, što ih je brinulo s obzirom na nadolazeće ispite.

Možda te zanima... Ako djetetu pomažeš sa zadaćom i učenjem, izbjegavaj ovih 6 čestih grešaka Školarci

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.