Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. siječnja 2019.

Moj četverogodišnjak ne govori hrvatski već engleski!

dječak, televizija
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sonja Oković, mag. logoped. odgovara zabrinutom ocu kako pomoći djetetu koje ne želi govoriti materinji jezik već samo engleski

Javljam se kao zabrinuti otac za svog skoro četverogodišnjaka. Naime, naš mališan ne govori hrvatski. Nešto malo. On je od svoje najranije dobi gledao dosta crtiće na engleskom pa mu je taj engleski ušao u uho umjesto hrvatskog. Motorika mu je natprosječna, govori na engleskom cijele rečenice, pjesmice, broji do sto, abecedu zna cijeli, likove, boje, sve vrste životinja i još puno, puno toga. Sve je to krasno, ali on ne govori hrvatski... Molim vas da mi date nekakav savjet. Počela me hvatati panika i mene i suprugu. 

Dijete do treće godine intenzivno usvaja bazu materinskog jezika. Da bi dijete usvojilo jezik potrebno je što više izlagati dijete poticajnim okruženjem. Pod poticajnim okruženjem mislim na komunikaciju s vršnjacima, rodbinom i općenito komunikaciju kroz svakodnevne aktivnosti.

djeca govor Možda te zanima... Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole Vrtić

Smatra se da dijete do treće godine uopće ne bi trebalo biti izloženo slikama u pokretu stoga gledanje crtića nije preporučljivo. Potrebno je da sa svojim djetetom provodite više vremena komunicirajući s njim, čitajući mu priče, pjesmice. Preporučujem da ne ponavljate njegove riječi na engleskom nego da inzistirate da ukoliko recimo nešto želi da to kaže na hrvatskom jeziku.

Svakako morate otići logopedu na dijagnostički pregled kako bih vam dao upute kako dalje postupati i poticati dijete da govori na hrvatskom jeziku uz moguću sustavnu logopedsku terapiju.

Možda te zanima... Dijete koje živi u višejezičnoj sredini još ne govori Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ivbros4599

    Pozdrav,  ne brinite, i moja curica  kad je bila te dobi samo je pričala engleski, vrlo malo Hrvatski, sve riječi je miješala kao da smo živjeli negdje vani pa je  bila prisutna dvojezičnosti. Također je sve upijala preko TV, ja sam onda samo isključila sve moguće dječje emisije  koje su bile na Engleskom i puštala joj da gleda sve dječje programe i crtiće iznimno na HRvatskom. Nakon toga se sve popravilo i progovarala je svaki dan sve čistije Hrvatski. Vjerojatno vam je dijete nadareno za jezike, kad krene u školu neće imati problema s Engelskim, bar ja imam takvo iskustvo, najbolja je u Engleskom. lp

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.