Beba Igre za bebe 16. lipnja 2014.

Video: Naučite znakovni jezik za bebe!

znakovni jezik
Foto: Screenshot
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte kako se jesti, piti, mlijeko, pelena, lopta i knjiga kaže na znakovnom jeziku za bebe! Već od prvih mjeseci možete koristiti ove znakove kada se obraćate djetetu, a možete očekivati da će ih i dijete samo početi upotrebljavati u dobi od oko osam mjeseci

 

Znakovni jezik za bebe je jednostavan i prirodan način komuniciranja s djetetom prije no što ono progovori. Psihologinja Rebeka Bulat, koja je i certificirani Baby Signs® Instruktor, objasnila nam je da u razvojnom smislu dijete spremno koristiti gestu kao sredstvo komunikacije prije nego što je spremno koristiti riječi. Tako bebe već od 10 mjeseci starosti mogu mahati "pa-pa", pokazivati prstom na željeni objekt i slično.

Dobra neverbalna komunikacija potiče verbalnu

"Ovakva neverbalna komunikacija povezana je i sa kasnijom verbalnom komunikacijom. To potvrđuju istraživanja kojima je pronađeno da je količina i raznovrsnost upotrebe rane geste pozitivno povezana s ranim jezičnim razvojem. Jezično bogatstvo i raznovrsnost kojima su djeca od najranije dobi u svojoj okolini izložena, veliki su poticaj za razvoj djetetovog govora. Upotreba geste uz govor dodatno obogaćuje komunikaciju roditelja i djeteta.

Sposobnost djeteta da komunicira gestom u ovoj ranoj dobi povezana je s ranim razvojem govora, odnosno djeca koja u ranijoj dobi više komuniciraju gestom imaju i širi vokabular kada krenu komunicirati govorom, a prema nekim istraživanjima i ranije progovaraju. Znakovanje omogućuje bebi da bude aktivni sudionik komunikacije, da s vama dijeli svoje interese, potrebe. Ovo je vidljivo u svakodnevici mnogih obitelji koji znakuju", kaže Rebeka Bulat, koja u Rijeci ima svoju Privatnu psihološku praksu.

Manje suza i frustracija, a više samopouzdanja

Znakovni jezik za bebe, Baby Signs®, razvijen je od strane psihologinja dr. Acredolo i dr. Goodwyn i u svijetu se koristi već više od 20 godina. Nastao je kao spoj znakova iz Američkog znakovnog jezika za osobe s oštećenjem sluha, djeci prilagođenih znakova iz znakovnog jezika, te gesta. Baby Signs® Program u našoj zemlji osmišljen je tako da roditeljima nudi mogućnost obogaćivanja svakodnevne komunikacije s djetetom upotrebom jednostavnih znakova koji se temelje na hrvatskom znakovnom jeziku.

Smatra se da korištenje Baby Signs® Znakovnog jezika ima široke koristi te smanjuje suze, gnjev i frustracije djeteta; potiče razvoj receptivnog i ekspresivnog govora; potiče samopoštovanje i samopouzdanje; potiče intelektualni razvoj; te jača vezu roditelj-dijete.

Psihologinju i instruktoricu Baby Signs® programa pitali smo kada roditelji mogu početi koristiti znakove u komunikaciji s djetetom te kada mogu očekivati da će im dijete uzvratiti.

Znakovi su najkorisniji kod djece od 6 do 30 mjeseci

"Znakove roditelji mogu koristiti od prvih mjeseci bebinog života i beba će prvo naučiti razumijeti znakove, a pokazivat će ih otprilike od 8. ili 10. mjeseca života. Neke bebe jednostavnije znakove pokazuju već u dobi od 6-7 mjeseci, a u toj dobi svakako mogu već dobro pratiti vašu komunikaciju ručicama. Što su starije bit će im potrebno manje vremena da usvoje i počnu i same pokazivati znakove. Inače, znakovanje je korisno za djecu do otprilike 30 mjeseci, odnosno sve dok djeca vješto ne ovladaju govorom", odgovorila je.

Kada krećete sa znakovanjem, odaberite nekoliko znakova s kojima ćete započeti, jer uvođenje previše znakova odjednom može zbuniti bebu. Uspjeh ćete sigurno imati ako budete dovoljno uporni te tijekom dana znakujete s vašom bebom u različitim situacijama, preporučuje Rebeka Bulat te dodaje: "Kako je znakovanje jednostavno i zabavno, vrlo brzo postane dio spontane interakcije s bebom." 

Kako postati Baby Signs® instruktor?

Tražite li posao s dubljim smislom koji će vas ispuniti obogaćujući živote drugih, a uz i pridonijeti vašem kućnom budžetu? Ako uživate raditi s djecom i istovremeno imate sposobnost podučavanja odraslih onda je Baby Signs® Program baš za vas. Slijedeća edukacija instruktora održat će se 4. i 5.10. 2014. u Zagrebu. Za više informacija o certifikaciji i uvjetima suradnje obratite se na info@babysigns.hr 

Više saznajte na www.babysigns.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.