Vrtić Igre za djecu 02. srpnja 2019.

Kako izbjeći 'cendranje' na putovanju autom s djecom?

Putovanje s djecom
Foto: Guliver Ključ za uživanje u putovanju s djecom (i općenito u životu) je usredotočiti se na pozitivno u svakoj situaciji
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad ideš na put, složi ga tako da cijeli put do odredišta djeci bude uzbudljiv. Ako je moguće, igrajte se nekih igara. To će ih usrećiti više nego bilo koja igrica na mobitelu jer će se igrati s roditeljima. Stanite negdje na ručku. Uživajte u šetnji prirodom. To će ih razveseliti i razbiti monotoniju sjedenja u skučenom automobilu

Krenulo je vrijeme godišnjih odmora i odlazaka na put, prije svega na more. Povodom toga, mnogi su me roditelji pitali kako da izbjegnu ispada bijesa za vrijeme vožnje, kako da zaustave cendranje i dječje negodovanje te učine cijeli put ugodnijim za sve.

Da bi na to mogla dati odgovor, prvo moramo vidjeti zašto se to uopće događa. Sjeti se svojih odlazaka na more kada si bila dijete. Tada autoput nije bio izgrađen i svi su koristili Staru karlovačku cestu. Sigurna sam da si se odmah sjetila ručka koji si s nestrpljenjem iščekivala u jednom od restorana koji su se nalazili uz cestu. Dok ovo pišem, skoro da mogu osjetiti miris pečenog odojka ili janjetine. A nakon toga je uslijedio desert, naravno sladoled. Pa tome smo se više veselili nego moru. 

Danas je to zamijenjeno nekim sendvičem ili grickalicama dok se juri po autoputu. Da dijete netko pita, što bi odabralo za ručak, sendvič ili odlazak u restoran, mislim da svi znamo koji bi bio odgovor. Ne smijemo zaboraviti, da su ljudi nakon finog ručka zadovoljniji, opušteniji i suradljiviji. To vrijedi i za djecu i odrasle. Što mislite zašto se poslovi sklapaju u restoranima, a ne za volanom?

fb Možda te zanima... Kako spriječiti dječje svađe u autu? Ovaj tatin izum oduševio roditelje! Roditelji

Ali to nije bilo jedino zaustavljanje. Obično bi se zastalo negdje oko Bosiljeva i Vrbovskog kako bi se protegnulo noge i uživalo u svježini i prirodi. Možda naši roditelji toga nisu ni bili svjesni, ali instinktivno su znali da će to svima goditi. Boravak u prirodi nas opušta i smiruje. Svjež zrak potiče stvaranje serotonina (hormona sreće), pročišćuje nam pluća, daje nam dodatnu energiju i pridonosi boljoj funkciji mozga (koncentracija i bolji refleksi). A sad to usporedi s nekoliko sati sjedenja u automobilu i recikliranim zrakom iz klime.

A kada se svemu tome pridruže skučenost, dosada, nezadovoljstvo i nedostatak fine hrane, dobijemo male divljake obuzete emocijama koje je tada gotovo nemoguće kontrolirati. Zato kada ideš na put, složi ga tako da cijeli put do odredišta djeci bude uzbudljiv. Ako je moguće, igrajte se nekih igara (pogađanje životinja, nabrajanje što je dijete vidjelo za vrijeme vožnje, zajedničko pričanje priča...). To će ih usrećiti više nego bilo koja igrica na mobitelu jer će se igrati s roditeljima. Stanite negdje na ručku. Uživajte u šetnji prirodom. To će ih razveseliti i razbiti monotoniju sjedenja u skučenom automobilu. Na taj način će te si dati vremena da se zbližite kako obitelj, da uživate u zajedničkom druženju i veseloj avanturi koja nije ispunjena gledanjem na sat i nervozom. 

Možda te zanima... Obiteljski odmor čini djecu sretnom dugo nakon što završi Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.