Školarci 29. ožujka 2024.

Ako želiš da te djeca poštuju, moraju usvojiti ovih 10 stvari

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad pomislimo na to kakva želimo da naša djeca budu, jedna od prvih stvari koja nam pada na pamet je da želimo da budu dobri ljudi, ali u toj priči isto tako želimo da nas – poštuju. Evo što moraju usvojiti da bi to bilo tako.

Nije lako odgojiti dobro dijete. Nije lako odgojiti dijete koje je obazrivo, pristojno, dobro, koje poštuje druge, pa tako i svoje roditelje. Želiš da te djeca poštuju, kako sad dok su mali, tako i jednog dana kad odrastu. Nije to stvar nekih principa, nego je to nešto što roditelji zaslužuju, kao i stvar pristojnosti i dio onog da su – dobri ljudi.

Možda te zanima... Misliš da se djeca rađaju dobra, pa ih tek kasnije 'iskvarimo'? Krivo, kaže istraživanje! Beba

Evo koje osnovne osobine treba imati dijete jer će doprinijeti tome da poštuje roditelje.

Empatija

Kad djecu učimo da razumiju osjećaje i dijele osjećaje drugih, učimo ih empatiji. Potakni dijete da razmisli o tom kako bi njihova djela mogla utjecati na vas, njegove roditelje. Isto tako, potakni dijete da se odnosi prema drugima onako kako želi da se drugi odnose prema njemu.

Komunikacijske vještine

Otvorena komunikacija je od ključne važnosti. Nauči djecu da izražavaju svoje misli i osjećaje s poštovanjem, te da aktivno slušaju roditelje. Na taj se način gradi povjerenje i razumijevanje unutar obitelji.

Zahvalnost

Usadi djetetu vrlinu zahvalnosti tako što ćeš potaknuti dijete da cijeli trud i žrtvu koju podnose roditelji. Već i najjednostavnije riječi koje izražavaju zahvalnost, kao „molim“ i „hvala“, čine razliku.

Odgovornost

Nauči dijete koliko je važno preuzeti odgovornost za svoja djela. Kad razumiju posljedice svog ponašanja, veća je vjerojatnost da će njegovi izbor na životnom putu iskazivati poštovanje prema roditeljima i drugima.

Granice i pravila

Postavi jasne i poštene granice. Djeca koja odrastaju uz dosljedna pravila i očekivanja, razumiju važnost poštovanja autoriteta. Razgovaraj s djetetom o pravilima i objasni zašto ona postoje.

Strpljenje

Potakni djecu da se nauče strpljenju, tako što ćeš im dati da čekaju svoj red, pažljivo slušaju, te razumiju da se ne događa sve odmah i sad. Uz strpljenje će naučiti poštovati druge u interakcijama, a to će im pomoći i boriti se protiv frustracija.

Ljubaznost

Potiči dijete da pokazuje ljubaznost prema drugima, pa tako i vama, roditeljima. Već i male geste poput pomaganja u kućanstvu ili pokazivanje zahvalnosti, doprinose pozitivnom stavu i poštivanju unutar obitelji.

Rješavanje sukoba

Poduči dijete konstruktivnim načinima rješavanja sukoba. To uključuje mirno raspravljanje o raznim pitanjima, pronalaženje kompromisa, te ispričavanje kad je potrebno. Sposobnost rješavanja sukoba uz poštovanje je vrijedna osobina.

Neovisnost

Kod djece možeš potaknuti razvoj neovisnosti tako što ćeš im povjeriti odgovornosti primjerene dobi. Kad djeca nauče sami se nositi sa svojim zadatcima, to kod njih razvija osjećaj sposobnosti i spremniji su poštovati roditeljsko vodstvo.

Usvajanje pozitivnih uzora

Najvažnije je djeci biti dobar primjer. Djeca često reflektiraju osjećaje i ponašanje svojih roditelja. Kad svojim primjerom pokazuješ poštovanje, ljubaznost i empatiju u svojim interakcijama s drugima, to je snažan uzor za tvoju djecu.

Možda te zanima... Hoće li tvoje dijete biti empatično i spremno pomoći ovisi isključivo o – tebi Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.