Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. siječnja 2019.

Kako igranje vani čini tvoju djecu pametnijom?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sloboda kretanja i igranje potiče kreativnost i poboljšava funkcioniranje mozga

Istraživanja pokazuju da nas vježbanje, bilo da se radi o timskim ili individualnim sportovima, ili čak o samom izlasku vani, čini kreativnijim i pažljivijim kad se vraćamo našim radnim zadacima. Također nam pomaže da jačamo mišićnu memoriju, slično kao kod mišića na tijelu. U istraživanju koje je napravljeno 2014. na Sveučilištu Sjeverni Teksas, istraživači su otkrili da aerobna aktivnost među djecom dovela do boljih rezultata kod čitanja i matematičkim testovima. Znanstvenici sa Sveučilišta Illinoisa koristili su magnetsku rezonanciju i mjerili veličinu mozga te su otkrili da su fizički aktivni devetogodišnjaci i desetogodišnji imali veći hipokampus od neaktivne djece njihove dobi, a postigli su i bolje rezultate na testovima za pamćenje. U tijeku istraživanja, profesor psihologije Charles Hillman pronašao je dokaz da djeca koja trče i igraju se 70 minuta dnevno pokazuju bolje kognitivne sposobnosti od onih koji to ne čine.

Možda te zanima... Važan za motoriku: Sport dijete ne treba birati prije osme godine Vrtić

Zašto je vježba ključna za kognitivne sposobnosti?

"Postoji mnogo različitih mehanizama. Ne razumijemo ih sve, ali jedan od osnovnih je da je to odgovor na kardiovaskularne vježbe, povećava se protok krvi. Krv prenosi kisik, koji hrani tkivo mozga. Drugi dio je da se zaštitne stanice povećavaju tijekom vježbanja, a to je između ostalog povezano s pamćenjem", kaže Hillman. Čak i osnovni fizički rad poboljšava funkcioniranje mozga. "Ako biste tražili da vam osmislim savršen školski dan, satovi bi trajali 45 minuta, s razmacima od 10 do 15 minuta gdje bi djeca išla van i bila fizički aktivna", kaže dalje.

djeca djevojčice Možda te zanima... Aktivna djeca su zdravija, uspješnija i popularnija Vrtić

Ljudski mozak je evoluirao kako bi se integrirao i reagirao na signale svih pet osjetila, ne samo na vid, što bi moglo pojasniti zašto su kinestetički i taktilni podražaji poticaj za učenje. Ponavljajuće, ritmičke, multisenzorne aktivnosti kao što su skakanje, preskakanje užeta, ples, skakanje i bacanje lopte jačaju tijelo, a ne samo um, pomažu nam da bolje apsorbiramo informacije i zadržimo ih duže. Kretanje, pogotovo kad je ugodno, također olakšava našem mozgu izvršavanje zadataka.

Možda te zanima... Dr. Rajović: Današnja djeca su intelektualno i motorički slabija Vrtić

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Koliko kretanja djeca trebaju?

U izvještaju Savjetodavnog odbora američkog Ministarstva zdravstva objavljene su smjernice za fizičku aktivnost djece. Za djecu od 6 do 17 godina preporučuje se da svaki dan imaju jedan sat umjerene do snažne aktivnosti. Ono što je drukčije od prošlih izvještaja su preporuke za mlađu djecu. Vrtićka djeca od tri do pet godina trebala bi biti "aktivna tijekom cijelog dana". Timski sportovi i organizirane aktivnosti su odlična vježba, ali i samostalno i neorganizirano igranje, također su vrlo važni. Kad ne moraju reagirati na vanjske naredbe i upute prijatelja ili trenera, djeca puno bolje razvijaju maštu. Prema nedavnim istraživanjima, sanjarenje je znak inteligencije i kanal za puno veću kreativnost.

dijete Možda te zanima... Jednostavne vježbice za uravnotežen dječji mozak Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.