Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. ožujka 2022.

Kako djeci olakšati prijelaz na ljetno računanje vremena?

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Promjena vremena je sjajna prilika za postupno pomicanje vremena za spavanje na idealan sat. Iskoristi ovu kratku 'smetnju' kako biste došli na pravi put

Čini se da su zimski praznici tek završili, a na horizontu je već ljetno računanje vremena. Tjedan nakon toga je obično onaj gdje se svatko osjeća malo umorno i nervozno, ili samo malo "isključeno".

Nitko to ne osjeća kao mala djeca. Najmanje je vjerojatno da će razumjeti zašto i najvjerojatnije će biti uznemireni. No, uz malo pripreme, možeš lagano svoje mališane prilagoditi na novi raspored i tako će tvoja beba biti odmorna čak i kada sat skoči naprijed. 

Možda te zanima... Zašto sva djeca trebaju ići rano na spavanje i koliko je to rano? Vrtić

Evo nekoliko savjeta kako s lakoćom prijeći na ljetno računanje vremena. 

Postepeni prijelaz

Za neku djecu, osobito malu prelazak na drugo računanje vremena može biti iscrpljujuć. Spori prijelaz na novo vrijeme za spavanje prije stvarne promjene vremena može učiniti proljeće malo lakšim. Prilagodite raniji odlazak u krevet prije stvarne promjene. Tako da kada 18 postane 19 tvoje dijete će se već naviknuti na novi raspored.  Otprilike par dana prije promjene vremena, počni stavljati dijete u krevet 15 do 20 minuta ranije, pomičući vrijeme svaki dan dok ne dođete do punog sata. 

Možda te zanima... Zašto moje dijete ne spava? Beba

Spavanje je prioritet

Jedan od najboljih načina da pripremite svoje dijete za ljetno računanje vremena je da se pobrinete da dobro spavaju preko dana nekoliko dana prije promjene. To će pomoći da se ukloni nelagodnost povezana s nadolazećim promjenama.

Razmisli o zamračenim zavjesama

Da bi beba bolje spavala, razmisli o instaliranju zavjesa za zamračivanje. Ovo će ti pomoći cijelo ljeto! Važno je zadržati vrijeme za spavanje tijekom cijele godine, ali ljeto može biti teško kada mrak pada dosta kasno.

Hrana za bolji san: Što djeca trebaju jesti?

Izađite van

Ujutro odi s djetetom van. Ako je vani hladno, otvorite prozore i pustite malo prirodnog svjetla.  Ako nema dovoljno svjetla, upalite svjetla i pobrini se da kasnije izađite na sunce. To će pomoći "resetirati" unutarnji sat.

Možda te zanima... Kako 'nagovoriti' bebu ili malo starije dijete na spavanje? Beba

Fleksibilan raspored

Pazi na raspored hranjenja i spavanja tvoje bebe. To znači da je potrebno sve obroke pomaknuti za sat vremena ranije. I ne zaboravi probuditi dijete malo ranije kako bi mu pomogla u ovom prijelaznom rasporedu. Prilagodi sve obroke kako bi odgovarali "novom" rasporedu istog dana kada se prebacite na novo, potpuno prilagođeno vrijeme spavanja.

Pogodno vrijeme za spavanje

Promjena vremena je odličan trenutak za "ponovno postavljanje pravila za spavanje" ako su bili malo izvan rasporeda. Promjena vremena je sjajna prilika za postupno pomicanje vremena za spavanje na idealan sat. Iskoristi ovu kratku smetnju kako bi došli na pravi put!

I za kraj, budi strpljiva. Općenito, daj djetetu i sebi vremena da se prilagodite na novo računanje vremena. Nakon nekog vremena nećete se vjerojatno ni sjećati ove promjene.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.