Školarci Slobodne aktivnosti 22. svibnja 2013.

Pravi sport za moje dijete

djeca sport sportske aktivnosti nogomet
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Školarci od 11 godina pokazuju talent za određeni sport, a u izboru sporta, osim želje djeteta, nemojte zanemariti njegove tjelesne i psihičke karakteristike

Psiholozi upozoravaju da se djeca prije osme godine ne znaju nositi s porazom pa savjetuju da ih se do tad ne gura u natjecateljske aktivnosti. Naime, ako se djeca počnu natjecati prije nego što su emocionalno ili fizički spremna, vjerojatno je da će im poraz predstavljati stres i preveliko razočaranje. Neka će, pak, zbog toga trajno zamrziti sport.

Zabava cijeloj obitelji

Igra u mjesnom igralištu ili parku (lovice, skrivača, 'ledene babe', udaranja lopte) može biti zabava za cijelu obitelj šestogodišnjaka. Od aktivnosti ne treba bježati ni u stanu. To može biti igra potrage za blagom, zaobilaženje i preskakanje prepreka (kartonske kutije i slično), dodavanje mekim lopticama, balonima.

Zreli za nadmetanje u sportu

Školarci od 11 godina i više mogu uživati u natjecanju i ozbiljnije razvijati svoje sportske vještine. Također, djeca u ovoj dobi već mogu pokazati talent za određeni sport. No, i dalje je važno pomoći im da se nauče nositi s pobjedom i porazom te da se fokusiraju na postizanje gola ili poboljšanje nekog svog rekorda, a ne na pobjedu i trofeje.

Koji sport izabrati

U izboru sporta valja prvenstveno poslušati želju djeteta. No, ne treba zanemariti ni tjelesne i psihičke karakteristike. Na primjer, djeca nižeg rasta možda nisu za košarku ili odbojku, ali mogu birati između nogometa, borilačkih sportova, gimnastike, stolnog tenisa, biciklizma i sl. Zatvorenija djeca će se, pak, bolje snaći u sportovima bez fizičkog kontakta poput plivanja ili tenisa nego, primjerice, u košarci.

40 posto tinejdžera u našoj zemlji, u dobi od 11 do 13 godina, ne bavi se sportom. Pritom ih čak 90 posto gleda televiziju tri do četiri sata svakoga dana

Prevencija ozljeda

Osim izvora aktivnosti, jako je važno dijete prepustiti stručnom sportskom vodstvu. Među ostalim i zbog eventualnih ozljeda. Teško ih je spriječiti, ali poznato je da one u sportu najčešće nastaju na početku i pri kraju treninga. Dobar trener to ima na umu pa će insistirati na dobroj pripremi tijela kroz razgibavanje i zagrijavanje na početku te prilagođavanje tempa činjenici da je tijelo pri kraju treninga već umorno i slabijih mišićno-tetivnih refleksa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.