Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 06. srpnja 2016.

Je li moja kći preteška i previsoka za svoju dob?

djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zabrinuta mama 10-godišnje djevojčice pita se je li njezina kći previsoka i preteška za svoju dob. Pročitajte odgovor dr. Adriane Juriša

Moja 10-godišnja kći je za moje pojmove previsoka (161 cm), a ni kilaža joj nije mala (54 kg). S obzirom na to da smo i suprug i ja visoki, obično me ljudi kritiziraju da pretjerujem te da je normalno da je dijete visoko. No imamo i drugu kći čija visina je u normalnim rasponima i ne odskače u niti jednom pogledu. Molim vas pomoć gdje da tražim savjet ili liječničku obradu. 

Rast i razvoj složeni su procesi na koje utječe niz faktora. Visina roditelja samo je jedan od faktora koji može utjecati na konačnu visinu djeteta, ali i ne mora. Vrlo je važno procijeniti je li vaša djevojčica u pubertetu te u kojoj je fazi razvoj sekundarnih spolnih obilježja jer jedan od glavnih znakova puberteta je ubrzanje rasta.

Obitelj je najvažnija za razvoj samopoštovanja

djevojčica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Savjet svakako možete potražiti kod svog liječnika školske medicine koji redovito prati rast i razvoj vašeg djeteta od početka školovanja. Liječnik školske medicine će izvršiti sva potrebna mjerenja, procijeniti rast i razvoj te odlučiti o daljnjem postupanju. 

Izračunajte koliko će vaše dijete biti visoko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.