Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 19. prosinca 2016.

Djed Mraz može djecu udaljiti od roditelja?

djed mraz
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prije ili poslije djeca će saznati da su im roditelji lagali, i zapitat će se - što su još slagali? I ne samo to, preispitat će njihovo predstavljanje kao iskrene osobe, kažu stručnjaci

Dopustiti djeci da vjeruju da Djed Mraz postoji čini im više štete nego koristi, kažu psiholozi. Prije ili poslije saznat će istinu i više neće vjerovati svojim roditeljima, objavljeno je u medicinskom časopisu Lancet Psychiatry, a prenosi Daily Mail

Vjerovanje u tu čaroliju je nepotrebno, smatraju psihijatar Christopher Boyle i dr. Kathy McKay koji su napisali članak. 

Urnebesne fotografije djece s Djedom Mrazom

"Sva djeca će s vremenom saznati da su im konstantno lagali godinama i zbog toga će se zapitati što su im još lagali. Ako su roditelji sposobni lagati o tako nečemu posebnom i čarobnom, mogu li se i dalje ugledati na njih kao na ljude od mudrosti i iskrenosti, pitat će se djeca", objašnjava ovaj par. Zašto se djeca pretvaraju da vjeruju u Djeda Mraza?

"Potrebno je preispitati moralnost toga što dopuštamo djeci da vjeruju u takve mitove. Zanimljivo bi bilo istražiti i na koje sve načine ovo laganje utječe na djecu, a što još nismo ni uzeli u obzir", kaže Boyle. 

"Kada dijete jednom upita "Je li Djed Mraz stvaran?", morat ćete jednom reći istinu. Tada će se početi pitati i druge stvari", postoje li vile, čarolija, Bog?, dodaje Boyle. 

Psiholozi priznaju da je teško danas odgajati dijete bez prisutnosti Djeda Božićnjaka i ne negiraju da u tome ima i dobrih stvari, ali ističu da to itekako može udaljiti dijete od roditelja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.