Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. prosinca 2019.

Zašto se djeca pretvaraju da vjeruju u Djeda Mraza?

djed mraz, božić
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema novom istraživanju, djeca sve ranije prestaju vjerovati u Djeda Mraza, a većina djece istinu saznaje od starije braće, sestara i prijatelja te na društvenim mrežama i Internetu

Djeca sve ranije prestaju vjerovati da Djed Mraz doista postoji, a glavni krivac za to je Internet. Prema nedavnom istraživanju, trećina britanske djece prestaje vjerovati do šeste godine, ali i nastave se pretvarati da vjeruju samo kako bi usrećili svoje roditelje!

Jedno od troje djece u Velikoj Britaniji to radi kako ne bi rastužilo mamu i tatu na božićno jutro. Iako znaju da ne postoji, djeca i dalje pišu pisma Djedu, ostavljaju mlijeko i kekse ispred bora i čizmice na prozoru. Djeca čak i odglume iznenađenje na božićno jutro kad vide da ih čekaju darovi ispod drvca i da je Rudolf pojeo poslastice koje su mu ostavili. Istraživanje je otkrilo da ne samo da djeca ne žele povrijediti svoje roditelje, nego na taj način dobivaju i više poklona.

Većina djece saznaje da Djed Mraz ne postoji od starije djece, braće i sestara i prijatelja, a u današnje vrijeme sve više sazna istinu kroz društvene mreže ili kad 'guglaju' Djeda Mraza. Anketa koju je provela izdavačka kuća NurseryBox otkrila je da otkriće da Djed nije stvaran, kod djece ne utječe na ljubav prema Božiću, ali roditelji su razočarani jer je to trenutak kad njihova djeca gube nevinost djetinjstva.

 

djed mraz božićnjak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Prerano i prebrzo odrastanje

Isobel Sinclair, osnivačica ove izdavačke kuće okrivljuje Internet i nove tehnologije što djeca prerano otkrivaju stvarni svijet.

"Djeca žele odrasti što prije, a mi odrasli im to omogućavamo i tehnologijom. Djetinjstvo ne traje zauvijek, zato ga treba njegovati što je dulje moguće i prije nego što se zauvijek pretvori u adolescenciju i odraslu dob", rekla je.

Prema anketi, 96 posto roditelja sretno je što njihova djeca vjeruju u Djeda, jer to znači da održavaju duh Božića što dulje živim. 34 posto roditelja smatra da bi u idealnom svijetu, rekli istinu o Djedu Mrazu tek kad dijete navrši 12 ili više godina. 93 posto roditelja smatra da je njihova dužnost zaštititi djecu od preranog odrastanja, ali svjesno je činjenice da će novije generacije još ranije saznati istinu.

Kada djetetu reći da Djed Mraz ne postoji?

"Božić je jedino vrijeme u godini kad djeca doista mogu biti samo djeca, nekoliko dragocjenih dana kad mogu biti uzbuđeni i cijeniti jednostavne stvari u životu. Stoga, držite se čarobnog Djedice što dulje možete, jer jednom kad on ode, otišao je zauvijek", poručila je Sinclair.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.