Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. siječnja 2021.

Djeca koja provode više vremena s očevima imaju viši IQ, pokazuje istraživanje

Foto: Shutterstock Istraživanja pokazuju da muževi stvaraju veći stres nego djeca
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Akademici sa Sveučilišta Newcastle vjeruju da aktivno sudjelovanje oca u odgoju i brizi za djecu, uvelike pomaže u budućim izgledima za uspjeh djece u karijeri, ali i životu.

Akademici sa Sveučilišta Newcastle proveli su istraživanje na više od 11 000 britanskih muškaraca i žena rođenih 1958. godine. Znanstvenici su pitali majke djece koliko je često otac njihova djeteta sudjelovao u aktivnostima s djecom, uključujući čitanje, igranje, organiziranje izleta i općenito provođenje "kvalitetnog vremena".

Otkrića objavljena u časopisu Evolution and Human Behaviour pokazuju da su djeca čiji su očevi provodili više vremena s njima imala viši kvocijent inteligencije i bila su društveno aktivnija od one koja su imala malo očinske pažnje, prenosi TheSun.

Možda te zanima... Muškarci stvarno ne čuju plač bebe po noći ili glume? Roditelji

Istraživanje je pokazalo da su muškarci skloniji više pažnje posvećivati svojim sinovima nego kćerima, ali da snažno i aktivno sudjelovanje oca u ranom životu djece, može poboljšati buduće izglede za djetetovu karijeru i uspjeh u životu. Istraživači su upozorili da nije dovoljno da roditelji žive zajedno, već da otac treba biti aktivno uključen u djetetov život kako bi dijete uistinu imalo navedene koriste. 

Doktor Daniel Nettle, voditelj istraživanja, rekao je: „Ono što je bilo iznenađujuće jest otkriće stvarne i velike razlike u napretku djece koji su imali aktivnog i uključenog oca tijekom djetinjstva. Ti su ljudi i u odrasloj dobi bili socijalno mnogo pokretniji i inteligentniji.

Jon Davies, direktor organizacije ‘Obitelji trebaju očeve’, podržao je studiju, dodajući: "Nadamo se da će ovakva istraživanja dovesti do toga da vlada preispita koliko su česte odvojene obitelji s lošim odnosima između roditelja te pokazati kako dijete uistinu treba i oca i majku."

tata i beba Možda te zanima... 6 trenutaka koje svaki tata treba imati sa svojom bebom Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.