Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. siječnja 2021.

Dijete ima omiljenog roditelja! Što ako to nisi ti?

Foto: Shutterstock ; Svaki roditelj želi da njegovo dijete bude sretno, zdravo, uspješno i voljeno. Na tom putu pomoći će ti nekoliko stvari
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako tvoje dijete raste, trebat će, a ponekad zapravo i želi, naučiti raditi stvari samostalno. Igranje favorita znak je emocionalnog i kognitivnog rasta tvojeg djeteta. Evo zašto tvoj mališan ponekad preferira jednog roditelja nad drugim

Faza novorođenčeta je kada beba najviše treba svoju mamu. Ali u nekom trenutku dječjeg uzrasta, tvoje bi dijete moglo odlaziti k ocu češće nego što bi željela. Odjednom želi da ga tata oblači, daje mu jest, stavlja ga u krevet i radi druge stvari koje je prije želio samo s mamom.

Ono što se događa u ovoj fazi je da se tvoje dijete igra favoritima i to je potpuno normalno. To je tipična faza u razvoju djeteta i proći će. Ako si odbačeni roditelj, razumljivo je osjećati se malo nesigurno ili razočaravajuće. Tvoji osjećaji su ispravni. Međutim, razumijevanje što stoji iza dječjih postupaka moglo bi rasvijetliti ono kroz što prolazi.

Zašto preferiraju jednog roditelja nad drugim?

Bebe i vrlo mala djeca ovise o roditeljima kako bi preživjeli. "Dijete se definitivno treba vezati", rekla je savjetnica za roditelje Michele Borba, autorica filma UnSelfie: Why Empathetic Kids Succeed in Our All-About-Me World. "Obično se više vežu i više vole biti s osobom koja je s njima najviše, a s njima se osjeća najsigurnije", objasnila je. Prirodno, oni su najbliži onome tko ih kupa, hrani ih i s kime su svaki dan.

tata, dijete Možda te zanima... Očev utjecaj na razvoj djeteta može biti jači od majčinog Roditelji

Kako tvoje dijete raste, trebat će, a ponekad zapravo i želi, naučiti raditi stvari samostalno. Igranje favorita znak je emocionalnog i kognitivnog rasta tvojeg djeteta. Evo zašto tvoj mališan ponekad preferira jednog roditelja nad drugim.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Izazovi suvremenog roditeljstva: Što su očevi radili nekad, a što rade danas

Tvoje dijete testira granice i pokušava isprobati nove stvari

Kad tvoje dijete počinje igru omiljenog roditelja, počinje i njegova želja za samostalnošću. Otprilike u dobi od 2 godine tvoje dijete shvaća da je odvojen od tebe. Pokušava nove stvari i otkriva svoje sklonosti. Možda želi vidjeti kako tata čita priče za laku noć, a možda mu se sviđa što radi s njim. 

Uči maštu i vještine pamćenja

Novopečena neovisnost tvojeg djeteta širi njegov svijet, a ne samo fizički. Otkriva nove ljude i jedino je logično da počne s tatom (drugim roditeljem s kojim možda nije provodio toliko vremena). To je slično susretu s novim prijateljima, igračkama.... Provoditi vrijeme s drugom osobom prvi je korak u razvoju drugih odnosa. Bez obzira na to, tvoje dijete će trebati pomoć kako opisati svoje osjećaje, izvagati mogućnosti i izabrati bolje opcije. 

Osjeća se dovoljno sigurno zbog tvoje ljubavi

Ako trenutno nisi omiljeni roditelj, to nije zbog toga što se ne osjeća sigurno s tobom ili te ne voli. Suprotno je: "On je dovoljno siguran u tvoju ljubav i da zna da te može prevariti i opet dobiti toplu dobrodošlicu," ispričala je Krista L. Swanson, dječja psihologica.

Možda te zanima... Roditelji imaju 'omiljeno' dijete tijekom cijelog života Roditelji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • joyolec

    I am making 10,000 Dollars at home own laptop .Just do work online 2 to 4 hour properly. so i make my family happy and u can do Check it out what i do… ……   https://bit.ly/39JrDqt 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.