Roditelji Tatina zona 18. lipnja 2019.

Istraživanja otkrivaju utjecaj oca na kćerinu sreću u odrasloj dobi

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogo se govori o utjecaju majke na sreću djeteta, ali ne bi trebalo zanemariti ulogu koji očevi imaju u odgoju djece. Nova studija ističe kako je prisutnost oca vitalna u životu njegove kćeri

Smart Parenting prenosi studiju koja je pokazala da djevojčice koje su imale bliske odnose s očevima imaju tendenciju biti manje usamljene. "Otkrili smo da bliskost s očevima pomaže kćerima da brže prevladaju usamljenost", rekao je Xin Feng, koautor studije i izvanredni profesor humanističkih znanosti na Državnom sveučilištu Ohio. 

Prevladavanje usamljenosti znači učinkovito upravljanje emocijama i kretanje kroz uspone i padove u životu. Obraćanje pozornost na djetetove osjećaje, posebno kad su tužni i pomažući im da se nose s njima, omogućuje im da kasnije nauče kako to samostalno raditi. 

tata Možda te zanima... Uloga tate u razvoju djeteta Roditelji

Studija objavljena u internetskom izdanju časopisa Journal of Family Psychology ispitala je 695 obitelji. Mame i tate su zamoljeni da ocijene bliskost svog odnosa s djetetom kada je dijete bilo između prvog i petog razreda. Djeca su bila zamoljena da ocijene svoju usamljenost kada su bili u prvom, trećem ili petom razredu. Istraživači su otkrili da se bliskost roditelja i djeca smanjuje tijekom separacijskog razdoblja. Tijekom tih godina, djeca postaju neovisnija i njihov je fokus na razvoju prijateljstva i provođenju više vremena sa svojim vršnjacima izvan kuće. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Očevi imaju ulogu u psihičkom zdravlju kćerki

Kako su se djeca osjećala ugodnije sa svojim socijalnim vještinama, razine usamljenosti su se smanjivale. Ali nisu sva djeca prevladala usamljenost istom brzinom. Studija je pokazala da su kćeri koje imaju bliske odnose s očevima prošle mnogo bolje. 

No, to ne znači da odnos kćeri i majke nije imao učinka ili nije važan kada je u pitanju faktor usamljenosti. Julia Yan, glavna autorica studija i doktorandica humanističkih znanosti u državi Ohio, ističe da je odnos s majkom veći izvor stabilnosti za svakodnevne obveze

To nije prva studija koja naglašava ulogu očeva te kako njihova prisutnost utječe na njihove kćeri. Djevojke koje imaju stabilne veze s očevima su mentalno jače te razvijaju zdravije odnose. Očevi su također utjecajni u pomaganju svojim kćerima da razviju pozitivnu sliku o sebi.

Možda te zanima... Tri stvari koje se dogode muškom mozgu kad postane tata Roditelji

Sinovi i kćeri imaju dosta koristi od toga što imaju dobar odnos sa svojim očevima. "Očevi imaju više slobode u komunikaciji sa svojom djecom, mogu staviti izazove pred njih i stvoriti široki spektar emocionalnih kontakata", rekao je Feng. 

Izgradnja odnosa s kćeri započinje u predškolskoj dobi i ranije, ali ako je tata u ranim godinama propustio razvoj svog djeteta, nikada nije kasno za početak. 

Svaki muškarac može biti otac, ali samo neki mogu biti tata

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.