Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. kolovoza 2016.

Budite uzor djeci: Stepenice i šetnja umjesto lifta i auta

šetnja plaža obitelj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Navike stečene u djetinjstvu teško se mijenjaju tijekom života, zato izdvojite najmanje sat vremena dnevno i prošećite s vašim mališanima

Odvojite ih od kompjutera ili televizora i objasnite im koliko je fizička aktivnost bitna za njihovo zdravlje. Fizički neaktivna djeca često su bolesna, pretila, depresivna i sklona rizičnom ponašanju poput nasilja, pušenja i konzumiranja alkohola ili droge.

Mladi koji većinu slobodnog vremena provode u kući pored kompjutera i televizora više su izloženi stresi i često se osjećaju usamljeno. Ukoliko je prepreka za bavljenje sportom nedostatak materijalnih sredstava ili velika udaljenost do najbližeg igrališta ili sigurnog mjesta za igru, aktivnost umjerenog intenziteta kao što je šetnja ili vožnja biciklom bit će dovoljna da smanji rizik od nekoliko kroničnih bolesti. Kroz sport i igru ​​djeca osim održavanja odgovarajuće tjelesne težine, stječu i samopouzdanje.

Sve više dječaka ovisno o igricama, a djevojčica o mobitelima

Redovita fizička aktivnost čuva zdravlje

Udaljenosti od svega nekoliko kilometara svakako je moguće prijeći biciklom za 15-20 minuta ili šetnjom za 30-50 minuta. Naučite dijete da je tjelovježba neizostavni dio dana ali zapamtite da ne možete dati pozitivan primjer svom mališanu ukoliko vi sami to ne primjenjujete. Ukoliko živite u stanu barem jednom dnevno bi trebali koristiti stepenice umjesto lifta.

Aktivna djeca su zdravija, uspješnija i popularnija

Za vrijeme vježbi ubrzava se disanje, veće količine kisika se unose u organizam, ubrzava se rad srca i potiče se cirkulacija, pospješuju se rad mozga, kondicija i izdržljivost. Redovita fizička aktivnost najbolji je čuvar zdravlja i svakako doprinosi boljem raspoloženju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.