Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 24. veljače 2017.

5 važnih savjeta u odgoju djeteta

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca prolaze kroz različite razvojne faze, a najbitnije je da roditelji budu uz njih i pravilno ih usmjeravaju kroz odrastanje

1. Pohvalite dobro ponašanje

Na ovaj način ćete mališanu ukazati pozitivnu pažnju, a ono će naučiti kakvo je ponašanje prihvatljivo.

2. Napravite odmak


Kada napad bijesa dosegne vrhunac, izmjestite dijete iz situacije da bi se smirilo i naučilo da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Smireno ga uzmite za ruku ili u naručje, pokažite djetetu da ste uz njega, ali i postavite čvrste granice. 

Možda te zanima... 3 najgore stvari koje možeš napraviti kod ispada bijesa Vrtić

3. Postavite pravila


Pravila su važna jer dijete na temelju njih uči što se od njega očekuje i kako se treba ponašati. U najvažnija pravila svakako spadaju utvrđivanje vremena za odlazak na spavanje i stvaranje navika zdrave prehrane.

4. Neka se dijete suoči s posljedicama


Iako će mališanu biti teško shvatiti posljedice njegovog ponašanja, on se mora suočiti s njima. Ako ostavlja igračke na mjesto na kojem će one biti slomljene ili odbija obuči kaput kada je vani hladno, onda ga pustite da se uvjeri što će se dogoditi ako vas ne posluša. Razumljivo, nemojte to nikada raditi ako posljedice mogu biti opasne po njega.

Možda te zanima... 6 problema u ponašanju djeteta koje ne smiješ ignorirati Vrtić

5. Spriječite pojavu problema


U većini slučajeva, loše ponašanje je lako naslutiti na temelju upozoravajućih znakova. Dakle, poanta je u tome da ih uočite na vrijeme i spriječite pojavu problema. Kada se vaš mališan počne nekontrolirano ponašati, zapitajte zbog čega to radi. Je li uplašen, umoran ili frustriran? I jeste li sve to mogli riješiti prije "erupcije"? Odgovori na ova pitanja pokazat će vam što trebate raditi da biste ubuduće spriječili slično ponašanje kod vašeg mališana.

majka i kćer Možda te zanima... Granice i pravila: Kada djetetu reći 'da', a kada 'ne'? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.