Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. rujna 2018.

Pet stvari koje obavezno treba ponijeti na put s djecom

Foto: Guliver : Obiteljsko putovanje
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bez obzira putujete li s bebom, s većim djetetom ili s više djece - uvijek se postavlja pitanje: Što sve ponijeti na put?

Radi li se o kraćem ili dužem putovanju, nedoumice su uvijek prisutne, a vjerojatno najbolji savjet je da se počnete pripremati barem nekoliko dana prije jer ćete u žurbi sigurno nešto zaboraviti. Stoga, olovku u ruke i napravite popis stvari koje su vam potrebne, a treba li vam mali podsjetnik - bacite pogled na naš popis obaveznih stvari za putovanje s najmlađima.

1. Odjeća i obuća

Odjeću i obuću nemojte nositi u ogromnim količinama iako možda ne zauzimaju puno prostora. Važno je samo da imate nekoliko rezervnih komada jer dijete na putu vrlo lako može uprljati i smočiti majicu dok jede i pije, pa ćete možda trebati nešto čisto i suho u što ćete ga presvući, a za svaki slučaj, ponesite i odjeću za različite vremenske uvjete ako dođe do promjene vremena. Što se tiče obuće, imajte na umu da dijete putuje u nečem udobnom i praktičnom

Možda te zanima... Roditelji prerano 'okreću' autosjedalicu u kojoj voze dijete Vrtić

2. Kozmetika, putna ljekarna i dodaci prehrani

Uz osnovnu kozmetiku koju nosite sa sobom, kako biste osigurali bezbrižno putovanje, potrebno je pametno isplanirati i sadržaj putne ljekarne te ju prilagoditi načinu putovanja, ali i željenom odredištu. Međutim, neke stvari je uvijek dobro imati pri ruci, a to su:

  • sredstvo protiv boli i povišene temperature - osim sirupa, potrebno je ponijeti i čepiće koji su vrlo važni kada dijete povraća, ima proljev ili jednostavno ne želi progutati sirup, za djecu lijekovi izbora su paracetamol i/ili ibuprofen
  • digitalni toplomjer - za mjerenje tjelesne temperature, praktičan je za putovanja jer je iznimno jednostavan za korištenje, fleksibilan i najvažnije, ne može se lako razbiti
  • lijekovi protiv bolesti putovanja - za djecu stariju od četiri godina, pola sata prije puta, u dozi ovisnoj o kilaži i prema preporuci ljekarnika
  • kapi ili sprej za nos - prilagođene dobi djeteta, u slučaju upale nosne sluznice uzrokovane prehladom
  • univerzalni antiseptik, sterilne kompreseflasteri, škarice - za saniranje ogrebotina i rana, ali u slučaju da se radi o ozljedi koja je dublja ili veća, bolje je potražiti pomoć liječnika
  • vlažne maramice - obavezna stavka svakog putovanja
  • antihistaminska mast ili gel - pomaže u olakšanju simptoma alergijskih reakcija kod svrbeža i uboda insekata
  • Lizzy se vozi - lizalice s đumbirom i paprenom metvicom

3. Igračke i zabava

Kao ni sa čime drugim, ni s igračkama ne treba pretjerivati, posebno ako znate da ćete većinu vremena provesti negdje u prirodi. Dovoljno je stoga uzeti nekoliko najdražih igračaka, koju slikovnicu ili knjigu te omiljenu glazbu ako putujete automobilom. Za dodatne ideje svakako provjerite 10 zabavnih igri za putovanje automobilom.

dijete autosjedalica vožnja Možda te zanima... Nemojte zaboraviti: duga vožnja dosadna je i djeci Vrtić

4. Hrana, voće i grickalice

Prije svega, najvažnije je ponijeti dovoljno tekućine te pri ruci uvijek imati veliku bocu s vodom, a osim toga svakako ponesite nekoliko bočica čaja ili soka koje vaše dijete inače pije. A, ono djeci najvažnije je svakako hrana koju nosite sa sobom jer jedna od najčešćih rečenica koju možete čuti tijekom putovanja je zasigurno: "Ja sam gladan/na."

Voće poput banana, naranči, jabuka ili kruški zasigurno su najpraktičniji izbor, a nemojte zaboraviti ni par paketića grickalica i keksića. Ukoliko idete na duže putovanje, pripremite i neku konkretniju, ali praktičnu hranu poput sendviča. A, osim voća, grickalica i sendviča, za put su idealni i Lizzy vita sip multivitamini ili Lizzy vita sip vitamin C, kalcij i cink u obliku zabavnih slamki koje dijete može uroniti u bočicu s vodom. 

5. Ostale sitnice

Dekice, jastučići, rola kuhinjskog papira ili plastične vrećice za otpatke zasigurno su neke od obaveznih sitnica koje je dobro imati na putovanju s mališanima. 

I, ono najvažnije - nemojte paničariti ako nešto zaboravite jer većinu stvari možete kupiti po putu. U svakom slučaju, sretan vam put i uživajte u obiteljskom odmoru gdje god da idete!

Možda te zanima... Zašto je dobro imati balone kad putuješ s djecom? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.