Beba Dohrana 09. kolovoza 2018.

Izbjegnite nervozu: Kad putujete s djetetom obavezno pripremite sljedeće

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvi se put spremate na putovanje s djetetom i nemate pojma što vas očekuje? Donosimo vam nekoliko savjeta što ponjeti na putovanje kako bi i vama i vašoj bebi put prošao što ugodnije!

Bez obzira na to traje li putovanje samo dva sata ili vas čeka više od šest sati vožnje do odredišta, putujete li s djetetom, uvijek trebate biti spremni na svakojake situacije. Čak i ako vaše dijete inače nije razdražljivo, na putovanju bi moglo postati. Naime, djeci je tijekom putovanja dosadno, ogladne, pospana su ili im je vruće, a nađete li se pritom još i u koloni, razdražljivost je zajamčena. Kako biste proveli što ugodnije putovanje i olakšali ga svojoj bebi, evo što obavezno morate imati sa sobom!

Rezervna odjeća i pelene

Na put bez rezervne odjeće nemojte ni pomišljati, pa unaprijed pripremite dodatnu majicu i hlačice za bebu koje će vam biti pri ruci tijekom putovanja. Dijete na putu vrlo lako može uprljati i smočiti majicu dok jede i pije, pa ćete svakako trebati nešto čisto i suho u što ćete ga presvući. Može se dogoditi i da mu postane vruće odnosno hladno pa ćete ga morati presvući, ovisno o vremenskim prilikama. Bez pelena također ne možete, stoga ih ponesite dovoljno sa sobom kako biste bili opskrbljeni čak i u slučaju da zapnete u gužvi. Naravno, treba vam i podloga za prematanje ili ručnik na kojem ćete presvući dijete, a s obzirom na to da ćete na putovanju bebu prematati najvjerojatnije u automobilu, pobrinite se da je podloga dovoljno velika kako biste zaštitili automobil od neželjenih nezgoda, ali i kako bi vašoj bebi bilo što ugodnije. 

Hrana i tekućine

Na putovanje svakako ponesite nekoliko bočica čaja ili soka koje vaše dijete inače pije, ali imajte na umu moguću gužvu na cesti. U slučaju da putovanje potraje dulje nego što ste očekivali, ne želite ostati bez djetetova omiljenog napitka jer će ono postati nervozno.

Naravno, osim tekućine, potrebno je imati i dovoljno dječje hrane, ovisno o tome u kojoj je fazi prehrane vaše dijete. Najjednostavnije je ponijeti gotove kašice jer ne zauzimaju puno prostora, nisu pokvarljive i odličan su obrok ili međuobrok. Primjerice, Lino gotove kašice dolaze u puno okusa, od voćnih, rižinih i onih s keksom, pa ćete svakako naći okuse koji najviše odgovaraju vašem djetetu. No uz kašice svakako ponesite i neke krekere ili keksiće koje vaše dijete voli i imajte ih u pri ruci jer dobro je imati više opcija koje mu možete ponuditi ako se spremate na dulji put ili se nađete u koloni, a s time se slaže i Zagrepčanka Silvija, majka dvogodišnjaka: Na putovanje ne krećem bez dječjih keksića. Oni su spas kad je dijete nervozno jer osim što su zasitni, ujedno su i zanimacija pa će se dijete neko vrijeme zabavljati grickajući ih i bit će mirno veći dio puta, ističe Silvija. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kozmetika i ostale potrepštine

Treća stavka bez koje ne možete na putovanje jesu higijenske potrepštine, a pod time mislimo na:

  • velik paket vlažnih maramica 
  • papirnate maramice
  • kremu i puder za dječju guzu
  • kremu za sunčanje.
  • plastične vrećice (u koje ćete pospremiti prljave pelene u slučaju da ih trenutno nemate gdje baciti)

Bez kreme sa zaštitnim faktorom ne izlazim iz kuće, bilo da idem na put ili u park s djetetom, uvijek imam jednu pri ruci kako bih mogla zaštiti djetetovo lice i ostatak tijela koji je izložen suncu, govori mama Silvija. Naravno, osim kremom za sunčanje, dijete je potrebno zaštiti od sunca i sjenilom za auto, pa ako ih nemate, svakako nabavite po jedan za svaki prozor na stražnjem dijelu automobila. U autu obavezno imajte i dekicu, čak i dvije, jer nikad ne znate kakvo vas vrijeme očekuje na putu, a dekica će dobro doći u slučaju da je djetetu hladno. Dobro je imati i jastučić, plišanca ili nešto treće s čime dijete voli spavati - tako će lakše zaspati na putovanju jer će imati sa sobom nešto što mu pomaže da zaspi. 

Igračke

Posljednje, ali ne i manje važno su djetetove igračke - ponesite dvije ili tri omiljene uz koje se voli zabavljati, ali i koju slikovnicu koja će ga zainteresirati. Osim toga, svakako pripremite i dječje pjesmice u slučaju da igračke i slikovnice ne zabave vašeg mališana. Međutim, imajte na umu da bi se jedan od roditelja trebao voziti na stražnjem sjedalu uz dijete, pa nemojte pretjerati s igračkama i ostalim stvarima kako vam ne bi bilo neudobno tijekom puta. 

Sada kada znate što vam sve treba, sretan vam put i uživajte u putovanju!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.