Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 31. siječnja 2020.

5 iznenađujućih roditeljskih metoda koje funkcioniraju, ali jesu li preporučljive?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ugrizi, tantrumi i odgovaranje nazad - zasigurno si doživjela neku, ako ne i sve od svojega djeteta. Pročitaj koje su to iznenađujuće metode koje su funkcionirale za neke roditelje. Možda pronađeš inspiraciju.

1. Neizgovaranje riječi 'ne' ili 'nije dopušteno'

Izbacivanjem spomenutih riječi iz svojega vokabulara definitivno može biti teško, no Tammy Gold, osnivačica Gold Parenting Coachinga smatra da taj način funkcionira - u određenoj mjeri, prenosi The Bump. " Trebala bi govoriti "ne" samo kada su u pitanju velike stvari. Ako tvoje dijete udara nekoga ili bezobrazno odgovara, potrudi se i objasni mu zašto to nije u redu. Nemoj mu reći "nema udaranja" ili "udaranje nije dopušteno" priđi mu novim načinom i reci "mi ne udaramo druge zato što to nije lijepo", "mi lijepo razgovaramo s drugima jer želimo da i drugi lijepo razgovaraju s nama" i slično.

Možda te zanima... Prezaštićenost djece i najveće odgojne greške koje roditelji rade Vrtić

2. Obraćanje djetetu kao odrasloj osobi

"Pomalo su me nervirali dječji razgovori, tepanje i zanovijetanje pa sam sa svojim sinom odlučila razgovarati kao s doraslom osobom. Mislim da je to zaista pomoglo njegovom rječniku", navela je jedna čitateljica The Bumpa.

Naravno, ne moraš s djetetom odmah prolaziti teme ekonomije, gospodarstva i politike, ali izbacivanjem zvukova kao što su gugu-gaga-gogo možeš napraviti korak u pravome smjeru. Jedna je studija pokazala da u razgovoru s bebama, čak i onima koje još nisu razvile sposobnost govora, korištenje normalne riječi iz stvarnoga svijeta može utjecati na brži razvoj mozga. Gold smatra da nije bitno kako i što govoriš već je bitno koliko govoriš. Ona savjetuje da iskoristiš svaki slobodan trenutak za razgovor sa svojim djetetom.

3. Nekorištenje pelena ili nagli prekid

"Svi moji prijatelji učinili su to sa svojom djecom, pa smo i mi. Jednostavno smo dijete obukli u obične gaćice, 'napunili' smo ga tekućinom i često vodili na wc", izjavila je Jennifer za The Bump.

Možda te zanima... Zašto ova mama ne vjeruje u učenje djeteta na kahlicu? Vrtić

Iako neki roditelji to rade od samoga početka te smatraju da im upravo to omogućava dodatno povezivanje sa svojom bebom i razumijevanje njenih potreba, neki stručnjaci ipak smatraju da je to teško izvedivo, pogotovo za roditelje koji imaju bijeli kauč, našalila se Gold. No, upravo ona smatra kako je to dobra ideja, odnosno dobar način za krenuti s odvikavanjem od pelene kada dijete dođe u određenu dob, a ona obično bude oko dvije godine starosti.

Pelene | Author: Guliver Foto: Guliver Mame, više se ne trebate pribojavati "kakafrke" prilikom izlaska ili putovanja s malim djetetom

4. Griženje bebe

"Moja majci nije se svidjela činjenica da sam ponekad ugrizla sestrinog sina, koji živi sa mnom. No, uspjelo mi je iz prve, kada je on ugrizao mene, vratila sam mu da mu pokažem kako to boli. Nakon toga nije više ugrizao nikoga", rekla je čitateljica Taylor.

Iako se u teoriji čini da ovaj način ima smisla - i da vjerojatno djeluje u mnogo slučajeva - stručnjaci poput Gold ipak ga ne savjetuju. "Ono što želiš je modelirati poruku koju prenosiš djetetu i verbalizirati ju. Možeš ugristi loptu ili deku, ali ne možeš ugristi mamu ili druge ljude." Svrha toga jest odvratiti djetetovu pažnju i preusmjeriti ga na nešto drugo.

griženje svađa Možda te zanima... Ako dijete grize, trebamo li ga kazniti? Vrtić

5. Tantrume uzvrati svojim tantrumima

"Uvijek sam na tantrume svoje nećakinje odgovarala svojim osobnim tantrumima. Imam nekoliko prijatelja koji isto to rade i kada moj sin malo naraste i počne s tantrumima reagirat ću isto", zaključila je Desirea za The Bump.

Ova metoda zaživjela je nakon što je bila predstavljena na DVD-u doktora Harveyja Karpa i u njegovoj knjizi The Happiest Toddler on the Block. Uzevši u obzir osjećaj nelagode koji ljudi obično imaju kada dijete ima tantrum u javnom prostoru, obično u trgovini, vjerojatnije je da roditelji ovu metodu koriste isključivo iza zatvorenih vrata. No, kao i u slučaju griženja, Gold upozorava da odgovaranje svojim tantrumom dijete može samo zbuniti i da je potrebna verbalizacija da se to više ne ponovi. Stoga, ona predlaže da kada dođe situacija s tantrumom, razmisliš kojim načinom želiš ići i porazgovaraš s djetetom, mirno i bez vikanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.