Vrtić Prehrana djeteta 26. srpnja 2023.

Imaš malog izbirljivca? Probaj neki od ovih jednostavnih trikova i možda pojede svu hranu na tanjuru

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrijeme jela može postati pravo bojno polje za roditelje, posebno ako je dijete izbirljivo s hranom. Ne brini se, sve je to normalno. Donosimo savjete koje možeš izvući iz rukava kako bi konačno dobili mir za stolom, a mališani jeli zdravo i kvalitetno

Vrijeme jela može postati pravo bojno polje za roditelje, posebno ako je dijete izbirljivo s hranom. Australski znanstvenici proveli su više od 80 studija kako bi ustanovili što učiniti s izbirljivim mališanima. Ustanovili su da pritisak, nagrada kao i roditeljske ucjene i prijetnje neće pomoći. S druge strane, ako obitelj jede zajedno i uključuje djecu u pripremu hrane, to će smanjiti mogućnost odbijanja nekih namirnica na tanjuru.

"Vrijeme ručka obično je vrlo stresno za roditelje izbirljive djece jer pokušavaju stvoriti ravnotežu između obiteljskog obroka i namirnica koje njihova djeca jedu. Kod nekih djeca ne vole povrće, a u drugim obiteljima djeca ne vole određene boje ili teksture jela. Neke od tih preferencija mogu se povezati s karakterom djeteta, no to je teško promijeniti. Ipak, postoje drugi faktoru koji mogu smanjiti probleme s prehranom djece", ističe Laine Chilman sa Sveučilišta Sunshine Coast u Australiji.

Možda te zanima... 'Još samo jedan zalogaj': Prisila i nagovaranje štete djetetu? Vrtić

"Ako jedete zajedno kao obitelj, uključujući svu braću i sestre, a objed je uvijek u isto vrijeme, to će smanjiti negodovanje kod izbirljivih mališana. Također će pomoći ako djeca sudjeluju u pripremi obroka bilo tako da biraju koje jelo će jesti ili sudjeluju u njegovoj pripravi. Međutim, ako izbirljivcima dopustite da gledaju TV dok jedu ili im nudite nagrade ako pojedu određene namirnice, to može negativno utjecati na njih", dodala je Chilman.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ann Kennedy Behr sa Sveučilišta South Australia navodi da stres potiče izbirljivost kod djece.

"Kad imaš dijete koje je izbirljivo, roditelji proživljavaju veliki stres. Stalno su u brizi dobiva li dijete dovoljno nutrijenata, dovoljno hrane i dobiva li na težini u skladu s godinama", pojašnjava Kennedy Behr. Važno je razumjeti da roditeljska zabrinutost i stres dodatno mogu potaknuti dječju izbirljivost.

"Svima će dobro doći ako izbjegavaš ljutnju i ograničiš negativnu energiju u vrijeme obroka. Pozitivno roditeljstvo, bez obzira koliko je ono teško u pojedinim situacijama, najbolji je korak prema naprijed kad je riječ o izbirljivoj djeci", dodala je Kennedy Behr.

Znanstvenici kažu da je važno primijeniti nekoliko strategija kako bi dijete 'natjerala' da pojede obrok, a to je prije svega dobar primjer. Jedite zajedno kao obitelj.

Obroke planiraj uvijek u isto vrijeme jer to smanjuje stres, a djecu uključi u pripremu obroka jer bliskost i osjećaj kontrole mogu pomoći. Tijekom objeda smanji stres i negativne emocije, a svakako ne nagrađuj ni ne kažnjavaj izbirljivce.

Možda te zanima... Najčešće greške koje roditelji rade u prehrani svoje djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.