Vrtić Oni su najbolji! 02. studenoga 2021.

Kako boravak u vrtiću učiniti što bezbolnijim za dijete

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesen je za mnoge roditelje izazovno doba godine, ponajprije zbog upisa djeteta u jaslice ili vrtić. Možda se nekima to čini kao zadatak koji će lako odraditi, no u praksi postoji niz izazova s kojima se roditelji moraju nositi. Djeca koja po prvi put kreću u vrtić mogu ovu veliku promjenu doživjeti vrlo traumatično, što je sasvim logično obzirom da je dijete godinu dana provelo majkom i ocem kod kuće, u poznatom okruženju, a sada je odjednom ''osuđeno'' na potpune strance

Svakom je roditelju najvažnije da polazak i sam boravak u vrtiću bude što bezbolniji i ugodniji za dijete. Stoga je jako važno držati se smjernica koje ste dobili u vrtiću od samih odgojitelja tijekom razdoblja prilagodbe, ali postoji i niz stvari koje možete sami učiniti kako bi svome djetetu pružili maksimalnu podršku i osjećaj sigurnosti tijekom prvih tjedana boravka u vrtiću.

''Mnogo je segmenata na koje se dijete treba prilagoditi, a oni obuhvaćaju upoznavanje novih prostora, djece i teta, učenje novih pravila, stjecanje osjećaja sigurnosti i učenje novih vještina, a to se djeci ne treba nimalo svidjeti, makar se radilo o najboljem vrtiću i tetama na svijetu. Jer oni nisu njegovi mama i tata i njegov do tada dobro poznati svijet'', napominje psihologinja Sanja Ivanušević Grgas.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prilagodba je vrlo individualna

Ne postoji obrazac ponašanja koji roditelji ili odgojitelji mogu predvidjeti kod djece. Samim time je faza prilagodbe vrlo individualna stvar i ovisi o puno različitih čimbenika poput djetetova karaktera, vezanosti uz roditelje, ponašanja roditelja i odgojitelja, itd, no u pravilu je kraća ukoliko su djeca starija i samim time emocionalno zrelija, dok će kod jasličara prilagodba trajati nešto duže. Važno je naglasiti da su promjene u djetetovu ponašanju u tom periodu potpuno normalne i očekivane. Kao roditelj nemojte očajavati, već ustrajte u svom naumu da dijete prihvati i zavoli vrtić koji će postati njegov drugi dom. 

Što kao roditelj možete učiniti?

Psihički se pripremite na ovo trnovito putovanje

Najvažnije od svega je da su roditelji spremni za polazak u vrtić. U dogovoru s partnerom odredite tko će i kada voziti dijete u vrtić, tko će dolaziti po njega, kako ćete reagirati ukoliko dijete bude negodovalo i plakalo i, što je najvažnije, pridržavati se pravila koje ste donijeli. Ukoliko u nekom trenutku prilagodbe popustite jer vam teško padaju djetetove suze, djetetu ćete tom odlukom poslati poruku da suze rješavaju sve, a vi ćete ponovno biti na početku procesa koji morate proći.

Biramo najbolju ekipu iz vrtića! Prijavite naj odgojitelje i pokažite nam zašto su najbolji!

Upoznajte vrtić i odgojitelje

Roditeljima se često savjetuje da i oni sami upoznaju vrtić, da prije početka prilagodbe odu do vrtića, vide kako izgleda, upoznaju tete i ispitaju ih sve što ih zanima o rasporedu spavanja i igri, prehrani, radionicama, što je potrebno spakirati i donijeti u vrtić, itd. Na taj način će roditelji biti spremni te će lakše pripremiti dijete za ono što slijedi.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ponesite u vrtić djetetovu omiljenu igračku

Iako na tete u vrtiću treba gledati kao na stručno osoblje koje se za svoje zanimanje školovalo te im trebate vjerovati kada vam daju upute i savjete, svaki roditelj poznaje svoje dijete najbolje i zna što mu može olakšati boravak u vrtiću. Ukoliko dijete ima omiljenu igračku, dekicu ili neki drugi utješni predmet koji voli imati uz sebe kad ga je strah ili se osjeća tužno, ponesite ga u vrtić i napomenite to odgojiteljima. Djetetu će biti lakše kada uz sebe ima njemu poznatu igračku koji voli.

Odlazak u vrtić treba biti redovit

Sigurno ste i sami dosad na svojoj koži iskusili da dijete treba imati rutinu spavanja i hranjenja. Isto tako je važno da stekne rutinu odlaska u vrtić. Svako jutro krenite u isto vrijeme i ponavljajte preporučene obrasce ponašanja dok to djetetu ne postane navika.

Postepeno produljujte vrijeme boravka u vrtiću

Razdoblje prilagodbe s razlogom se tako zove. Za dijete je odlazak u vrtić veliki šok, zbog čega je preporučljivo da dijete prvih nekoliko dana boravi svega 30-ak minuta u vrtiću. Vrijeme boravka se postepeno povećava pa je uobičajeno da dijete potom ostaje u vrtiću do ručka, nakon nekoliko dana se preporučuje da dijete ostane u vrijeme spavanja, a potom je spremno za cjelodnevni boravak.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Izbjegavajte dodatne promjene u djetetovu životu

Dijete je prvih nekoliko tjedana u vrtiću posebno ranjivo. Odlazak u vrtić samo po sebi je velik korak za dijete pa ga u tom periodu nemojte izlagati dodatnim promjenama poput primjerice odvikavanja od pelena, spavanja u vlastitoj sobi ili odvikavanja od dude.

Lidlova robna marka Lupilu nudi bogat i kvalitetan asortiman za mališane: hranu, pelene, kozmetiku, odjeću, omekšivače i deterdžente. Na Lidlovoj web stranici lupilu.hr, namijenjenoj prvenstveno mladim obiteljima, možete pronaći mnoštvo edukativnih i zanimljivih informacija. Za portal pišu etablirani stručnjaci – liječnici specijalisti i nutricionisti, kao i mame blogerice koje dijele svoja svakodnevna iskustva i daju vrijedne savjete. Lidl Hrvatska nedavno je pokrenuo suradnju svog brenda Lupilu s istaknutim hrvatskim pedijatrom, prof. dr. sc. Milivojem Jovančevićem, novim zaštitnim licem kampanje naziva „Sve što beba treba“. Kroz 12 epizoda serijala na Lidlovu Youtube kanalu, obrađuju se edukativne teme vezane uz majčinstvo – od prenatalne dobi djeteta do polaska u školu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.