Vrtić Dijete u vrtiću 25. kolovoza 2022.

Tvoje dijete kreće u jaslice ili vrtić? Pedagoginja savjetuje kako pripremiti dijete i olakšati mu prilagodbu

Prilagodba na vrtić
Foto: Shutterstock ;Jeste li doma s bebom ili ide u jaslice? U Hrvatskoj puno mama ostaje kod kuće s djecom
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Polazak djeteta u jaslice ili vrtić velik je događaj za cijelu obitelj. Taj događaj dočekuje s mnoštvom različitih emocija – od uzbuđenja i veselja do zabrinutosti i straha. Pedagoginja iz DV Čigra savjetuje roditelje kako pripremiti dijete za polazak u jaslica ili vrtić

U Dječjem vrtiću Čigra ističu kako je na odraslima odgovornost da djetetu stvore što povoljnije uvjete za iskorak u novo okruženje.

"Dijete treba biti što spremnije za prelazak iz obiteljskog u vrtićko okruženje. Roditelji djetetu mogu osigurati iskustva zahvaljujući kojima će dijete novu promjenu prihvatiti lakše, brže i pozitivnije, no na vrijeme i tijek prilagodbe djeteta na vrtić utječe niz čimbenika među kojima su stavovi roditelji te dob, zdravstveno stanje i temperament djeteta“, istaknula je Ivona Ivić, pedagoginja u Dječjem vrtiću Čigra.

Možda te zanima... Polazak i prilagodba na vrtić: Dopusti djetetu da osjeća tugu Vrtić

Roditeljima je dala šest savjeta kako početi pripremati dijete za polazak u jaslice ili vrtić.

1. Djetetu je potrebno pružiti iskustvo odvajanja od roditelja

Prije polaska u vrtić djetetu treba osigurati vrijeme kraće separacije tijekom kojega će ostajati s bakom, djedom ili nekom drugom poznatom osobom. Pri odlasku važno je kratko pozdraviti dijete. Dovoljno je da odvajanje traje nekoliko sati, no kroz takva će odvajanja dijete shvatiti da se roditelji uvijek vraćaju po njega. Time dijete stječe povjerenje u vrijeme koje provodi bez njih.

2. Svaka promjena u svoje vrijeme

Prije samog polaska u vrtić i tijekom prilagodbe na vrtić nije dobro djetetu uvoditi nove navike kao što su odvikavanje od pelena, dude ili dojenja. Najvažniji zadatak u tom razdoblju treba biti odvajanje od roditelja i prilagodba na vrtić.

3. I kod kuće se može usvojiti vrtićka rutina

Usvajanje vrtićke dnevne rutine prije adaptacijskog perioda uvelike će pomoći u pripremi djeteta za vrtić. Pod rutinom se podrazumijevaju vremena za obroke, odmor, higijenu, igru i odlazak u park. Rutine djetetu daju predvidljivost, a time i sigurnost. Dijete zna što se od njega očekuje i koji je sljedeći korak, te tako može bolje regulirati svoje ponašanje. Pritom osjeća da se poštuju njegove potrebe te da se o njemu netko brine.

Možda te zanima... Ne žalim što mi je dijete krenulo u jaslice s godinu dana Roditelji

4. Koristan je prijelazni objekt

Pri polasku djeteta u jaslice ili vrtić dopustite mu da ponese najdražu igračku, dekicu, dudu ili neki drugi predmet koji mu je posebno drag i važan. On će poslužiti kao prijelazni objekt iz obiteljske u vrtićku sredinu. Djetetu će pružati osjećaj sigurnosti i utjehe.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; dopustite djetetu da ponese najdražu igračku, dekicu, dudu ili neki drugi predmet koji mu je posebno drag

5. Razgovarajte s djetetom o vrtiću

Ako dijete kreće u vrtić nešto kasnije, tj. ako je starije od tri godine, za njegovu pripremu izuzetno je važan razgovor o vrtiću. O vrtiću uvijek pričajte optimistično, ali realno. Objasnite djetetu što ga tamo očekuje i tko. Pokažite mu put do vrtića i vrtićko dvorište. Zajedno posjetite knjižnicu i pronađite slikovnice koje se bave polaskom u vrtić, te odaberite i kupite stvari potrebne za vrtić poput ruksaka i papučica.

6. Pripremite sebe za razdvajanje od djeteta

Roditelji, ne zaboravite da ste vi djetetu osnovni izvor informacija o svijetu! Dakle, ako ga vi ostavljate u vrtiću zabrinuti, nesigurni i uplakani, djetetu šaljete informaciju da je ta situacija teška i ono će reagirati istim osjećajima i ponašanjem. Pokušajte na vrtić gledati kao na mjesto gdje će vaše dijete sklapati nova prijateljstva, razvijati socijalne vještine, empatiju i asertivnost, osamostaljivati se, rasti, igrati se, učiti i uživati u mnoštvu zanimljivih aktivnosti.

Možda te zanima... Mitovi i istine: Što roditelji misle da je vrtić, a što je zapravo vrtić Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.