Roditelji 26. srpnja 2023.

Ovaj tata ima plan: „slobodno vrijeme roditelja“ je njegov recept za blagostanje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji su preopterećeni, u to nema sumnje. Kako nam treba odmor od posla, kako nam treba odmor od drugih ljudi, tako nam treba i odmor od – roditeljstva. Ovaj tata je to shvatio.

Znaš ono kad na poslu imaš plaćeni godišnji odmor – zaslužen i jedva dočekan? Dakle, vrijeme u kojem se možeš odmaknuti od svog posla i ne raditi ništa vezano uz to, vrijeme kad puniš baterije za povratak svojim svakodnevnim poslovima. I to za posao koji radiš recimo 8 sati na dan i imaš slobodne vikende. A zašto to onda ne bi bilo isto kao i roditeljstvo?

Možda te zanima... Briljantan roditeljski trik zove se „Sat za ono što te čini sretnim“ i moraš to probati! Roditelji

Jedan otac troje djece i stručnjak za produktivnost (da, to je posao) Matt Ragland preuzeo je neke stvari koje je naučio tijekom svog poslovnog vijeka i primjenio to u svom užurbanom obiteljskom životu. To je na neki način sustav koji omogućuje i njemu i njegovoj ženi da se odmaraju čak i uz tri dječaka koji nisu nimalo mirni.

“Moja supruga i ja radimo na obiteljskom PTO planu (Parent Time Off - slobodno vrijeme roditelja),” napisao je na Twitteru. "Evo kako počinjemo: 1 noć tjedno, pola dana vikendom mjesečno, jedan puni vikend u četiri mjeseca."

To je vrijeme, naime, u kojem jedan roditelj uzme slobodno vrijeme za sebe, dok je drugi roditelj s djecom. Dakle, vrijeme koje možeš iskoristiti na koji god želiš način. Bez djece i partnera/partnerice. Zvuči neprocjenjivo, zar ne?

"Djeca su smisao života, ali dar vremena jedan je od najboljih načina da podržite svog partnera", nastavio je ovaj tata, kako bi objasnio zašto su supruga i on smislili ovaj sustav. “Ovo vrijeme koristimo za susrete s prijateljima, spavanje, kampiranje, igranje golfa (ja), duga trčanja (ona), čitanje i pisanje dnevnika ili jednostavno odmaranje. Teško je trčati životnu utrku s praznim spremnikom, a ovako iskorišteno vrijeme je sjajan način za dolijevanje goriva i ponovno punjenje.”

Potpuno razumijemo i savršeno se slažemo s tim da bi ovo trebalo biti pravilo u svakoj obitelji s djecom. Složili su se s ovim tatom i drugi komentatori na ovom postu.

"Obožavam ovo", napisao je jedan tata. “Mislim da kao roditelji često žrtvujemo svoju sreću, svoje vrijeme i svoje prioritete za našu djecu. I to s pravom. Ali ponekad je važno napuniti spremnik kako bismo mogli biti još bolji roditelji (i partneri) kada je vrijeme za to.”

"Ovo je izvrsno", rekao je drugi. “Ljudi moraju shvatiti da vas mali trenuci poput ovih čine zapravo boljim roditeljima. Stvarno je važno.”

Kolega ovog tate, André Oliveira, dodao je da oni imaju obiteljski plan koji nazivaju "osobnim slobodnim danom" - iako ova verzija uključuje provođenje vremena nasamo kao par, a ne sami.

“To je zapravo uzimanje slobodnog dana ili popodneva svakih mjesec dana, samo da bismo bili zajedno, sami, kao par,” objašnjava.

Ipak, našlo se komentatora, roditelja, koji su bili vrlo kritični prema ovakvim planovima roditelja.

"Sretno. Ponekad život i djeca nisu baš tako posloženi”, komentirala je jedna mama. "Treba biti fleksibilan."

U svakom slučaju, dobro je vidjeti kako roditelji ipak pomalo shvaćaju da mogu biti bolji roditelji ako se povremeno uspiju odmoriti – jednako kao i na svakom drugom poslu na svijetu.

Možda te zanima... Kad si roditelj, vikendi jednostavno nisu kao prije... A evo i po čemu se razlikuju Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.