Vrtić Od kasice prasice do odgovorne štednje 22. svibnja 2017.

Zašto djeci reći 'ne' i ostali korisni savjeti

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Budite primjer svojoj djeci i učite ih pozitivnom i zdravom odnosu prema novcu. Što prije nauče da se novcem ne treba rasipati i da je dobro štedjeti, bit će im lakše raspolagati njime u budućnosti

Roditelji često popuštaju djeci kada silno žele neku igračku jer ne vole scene i plakanja u trgovini. Dok će neki kupiti igračku, drugi će odvući dijete i vikati na njega da se smiri jer je igračka preskupa ili mu ne treba. Međutim, vrlo rijetki će razgovarati s djetetom na lijep i smiren način te mu objasniti da novac ne raste na grani i da nije za razbacivanje. Od malih nogu treba djecu učiti vrijednosti novca i štednji kako bi u budućnosti postupali odgovorno i razumno s novcem. 

Naučite reći ne

Naravno da ćete priuštiti svom djetetu ono što mu treba i što želi, no ponekad roditelji nemaju granicu. Ne možete udovoljiti baš svakom hiru koji vaše dijete ima. Bitno je znati kada treba podvući crtu i reći 'ne', a kada treba popustiti. Često se događa da uđete u dućan s djetetom i ono odmah mora nešto imati, makar to bila igračka s kojom se neće igrati dulje od dva dana. U takvim situacijama neki roditelji popuste i kupe igračku samo da usreće dijete i da ono bude zadovoljno. No, trebate li tako postupiti svaki put? Djeci ne treba baš svaka nova igračka koja se pojavi na tržištu i koju vide na reklami ili u trgovini. Potrebno je naučiti dijete da postoje granice i da mu ne treba baš sve što u tom trenutku želi. Ako nešto baš silno želi, tada mu objasnite da može to kupiti vlastitim novcem bude li štedio džeparac. 

Nemojte prešućivati drugom roditelju troškove

Bitno je da međusobno razgovarate o novcu i štednji. Nije neobično da jedan roditelj prešuti drugome da je kupio nešto djeci ili pak ublaži stvaran iznos koji je potrošio. To se ne bi trebalo događati jer biste kao roditelji trebali zajedno odlučivati o novcu i stvarima koje kupujete djeci. Bile to igračke, odjeća ili slatkiši - trebate odlučivati zajedno. Djeca su kao spužve, sve upijaju i kopiraju. Ako vide vas da prešućujete ili lažete suprugu, mislit će da je okej i da ono to radi.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Učinite štednju zabavnom

Napravite štednju zabavnom za svoje dijete. Ne mora to isprva biti novac. Izradite "kupone" koje će vaše dijete moći iskoristiti na stvari koje voli raditi. Na primjer, napravite kupone za dodatno vrijeme pred TV-om -  jedan kupon neka vrijedi za kraće crtiće, dok tri ili četiri kupona treba skupiti za jedan duži animirani film. Objasnite djetetu da će kupone dobivati kada pospremi igračke ili pojede sve s tanjura. Naučite dijete da kupone mora zaslužiti. Na taj će način djeca naučiti što znači štednja, a ujedno će se zabavljati. 

Motivirajte dijete na štednju

Bitno je da klinci budu motivirani za štednju. Postavite mu cilj i ponudite nagradu. Naprimjer, ako dijete želi određenu igračku, izračunajte koliko će trebati vremena da za tu igračku uštedi. Izradite fora tablicu u koju možete zajedno unositi ušteđeni iznos kroz vrijeme, a kada cilj ostvarite, nagradite dijete s nečim što voli. Na primjer, dopustite mu da igra računalne igrice pola sata duže no inače. Na ovakav ćete način motivirati dijete da nastavi štedjeti, a kroz tablicu će moći vidjeti koliko se približava iznosu potrebnom za igračku. 

Nabavite kasicu prasicu

Znamo da je to već stara škola, ali itekako ima učinka. Nabavite neku zgodnu i šarenu kasicu koja će djetetu biti fora i u koju će voljeti ubacivati novčiće. Najbolje su one u obliku limenke koje se ne mogu jednostavno otvoriti kada želite, ali djeci su najveća fora baš u obliku svinjice. Za početak će takva kasica biti sasvim dobra. Neka dio džeparca stavljaju u kasicu, ali držite se toga da i džeparac treba na neki način zaslužiti. Neka iznesu smeće, pospreme sobu, izvedu psa u šetnju. Kada naučite djecu da zasluže svoj džeparac, bit će im draže štedjeti jer će shvatiti da novac nije lako dobiti. Na taj način ih učite da i u budućnosti postupaju odgovorno i savjesno s novcem. Budite uzor svojoj djeci. Odlučite na koji način ćete biti primjer na koji će se dijete ugledati. Nabavite svoju kasicu prasicu i također štedite - pokažite djetetu da i vi stavljate medeke u kasicu za neki izlet ili večeru. Tako ćete ga potaknuti da slijedi vaš primjer. Želite li da dijete bude osviješteno i razumno kada je u pitanju novac, također krenite od sebe i ne trošite novac na stvari koje vam ne trebaju.   | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mislite na budućnost

Svi znamo da odrastanje donosi nove i uzbudljive izazove za svako dijete. No, sve te avanture i dogodovštine će trebati financirati. Počnite na vrijeme razmišljati o budućnosti svoje djece i kako im možete osigurati sretno i bezbrižno odrastanje. Razmišljajte praktično i otvorite dječju štednju koja će vam omogućiti da uštedite puno, ali manje osjetno na vaš novčanik. Lakše će vam biti štedjeti po malo svaki mjesec nego odjednom iskeširati veću svotu novca. Tako možete i za posebne prigode kao što su krstitke ili pričest, umjesto prolaznog poklona, uplatiti svom djetetu novac na račun. Dijete će to kasnije cijeniti, a vi ćete znati da ste učinili nešto dobro i korisno za njega

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.