Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. listopada 2019.

Uz ove slikovnice potakni socioemocionalne kompetencije kod djece

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ova se serija slikovnica bavi ovim kompetencijama: odgovornost, asertivno komuniciranje, samoregulacija emocija i samopouzdanje

Samopouzdanje, odgovornost, samoregulacija emocija i asertivno komuniciranje, vještine su koje djeca trebaju od najranije dobi učiti kako bi izrasli u zdrave i sretne odrasle ljude. Upravo ovim temama bavi se nova serija slikovnica koje su predstavljene u Hoću knjigu Megastoreu u Zagrebu.

O slikovnicama su pričale autorice Tamara Vučković i Tihana Lipovec Fraculj, ilustratorica Jelena Brezovec i urednica izdavačke kuće Evenio, Jelena Kovačić, a događaj je moderirala Alis Marić, osnivačica stranice Čitaj knjigu.

Možda te zanima... Potakni razvoj svog djeteta: 10 savjeta kako čitati djeci Školarci

Da su ovakve korisne i edukativne slikovnice itekako roditeljima, učiteljima i stručnjacima zanimljive, pokazuje činjenica da je na promociju došlo više od sto ljudi, a organiziran je i program za djecu kojima je priče čitala teta Mo pričalica.

 | Author: Promo Foto: Promo Tamara i Tihana ispričale su kako su nastajale ove zanimljive priče i maštoviti likovi poput Iz i Po, Strahojeda, Mirka Bjesomirka ili gospođice Hoću, što ih je inspiriralo i kako one međusobno surađuju. Ilustratorica Jelena otkrila je kako je tekao proces crtanja i gdje je ona pronašla ideje za osmišljavanje likova koji su, na primjer, metafora za izbor i posljedicu. Urednica se osvrnula na same teme i objasnila zašto su odlučili izdati baš ovu seriju i obraditi baš ove kompetencije.

Četiri socioemocionalne kompetencije u četiri priče

Kao što je već spomenuto, ova se serija slikovnica bavi ovim kompetencijama: odgovornost, asertivno komuniciranje, samoregulacija emocija i samopouzdanje. Cilj je da djeca kroz maštovite priče i likove, svoje vršnjake, pronađu savjete za nošenje sa svakodnevnim situacijama u kojima se nađu, a stručnjacima i roditeljima priče su izvrstan odgojni alat za proširenje ovih tema i razgovor s djecom.

Naslovi u spomenutoj seriju su:

Gospodin Iz i gospođica Po

Priča o odgovornosti, odnosno o razvoju samostalnosti kod djece. Iz i Po uče djecu da njihovi izbori i odluke koje donose imaju svoje posljedice.

Ana i gospodin Strahojed

Priča o samopouzdanju, odnosno o vjerovanju u sebe svoje sposobnosti, vrijednosti i znanja. Ova slikovnica pomaže djeci prevladati vlastite strahove i osnažiti im samopouzdanje.

Mirko Bjesomirko

Priča je o samokontroli odnosno o samoregulaciji emocija. Sposobnost upravljanja vlastitim mislima, osjećajima i ponašanjima jedna je od najvažnijih sastavnica emocionalnog i kognitivnog razvoja.

Gospođica Hoću

Priča je o asertivnosti odnosno o razvoju vještine iskrenog izražavanja vlastitih stavova osjećaja i mišljenja na način koji ne povrjeđuje druge.

Ovim predivno ilustriranim slikovnicama najviše će se veseliti djeca u dobi od 5 do 9 godina.

Možda te zanima... Zašto je dobro za dijete da vam je kuća puna knjiga? Školarci

Autorski tim koji stoji iza slikovnica

Autorice su nastavnice po struci, osnivačice su i voditeljice posebnog autorskog programa pod nazivnom “Vježbaonica sreće”. U sklopu “Vježbaonice sreće” održavaju predavanja i radionice za djecu, roditelje, odgojitelje stručne suradnike na temu kvalitetnog odgoja i obrazovanja djece. Na svom YouTube kanalu i Facebook stranici objavljuju autorske dječje meditacije, terapeutske priče i edukativne filmiće koji potiču socioemocionalni razvoj djece. Tamara Vučković izdala je i mindfulness slikovnicu “Ovdjezemska” i autorica je prvih snimljenih dječjih meditacija na hrvatskom jeziku koje su privukle velik interes javnosti. Tihana je osnivačica Kreativnog centra “Košnica” u sklopu kojeg “Vježbaonica sreće” održava edukacije za odrasle i radionice za djecu.

Izdavača kuća Evenio koja stoji iza ovih slikovnica omiljena je izdavačka kuća upravo roditelja i odgojitelja čija su dosadašnja izdanja odlično prihvaćena kod djece. Neki od njihovih napopularnijih naslova su “Mrljek i Prljek” i serija slikovnica o osnovnim emocijama.

Slikovnice o socioemocionalnim kompetencijama, kao i sve slikovnice u izdanju Evenia možete pronaći na ovom linku.

 | Author: Promo Foto: Promo  | Author: Promo Foto: Promo  | Author: Promo Foto: Promo  | Author: Promo Foto: Promo

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.