Vrtić Igre za djecu 01. travnja 2019.

Odvedi dijete na nevjerojatno putovanje životinja

Foto: Školska knjiga
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Različite vrste životinja, velike i male, odlaze na veličanstvena putovanja diljem našega planeta kako bi preživjele, a pritom se suočavaju s različitim vremenskim neprilikama i gladnim grabežljivcima

Knjiga Putovanja u izdanju Školske knjige u dvadeset nevjerojatnih priča prikazuje nevjerojatne seobe životinja. Doznaj sve o seobi carskoga pingvina, velike bijele psine, velikih krda slonova ili milijuna crvenih rakova. Knjigu o nevjerojatnim putovanjima životinja napisao je Mike Unwin, nagrađivani britanski putopisac, novinar i autor brojnih knjiga za djecu, a ilustrirala Jenni Desmond, dobitnica prestižne nagrade New York Timesa za najbolje ilustriranu dječju knjigu.

Donosimo ti uvod i priču iz knjige Putovanja:

Putovanja životinja 

Zamisli da si ptić lastavice ujesen. Prije samo nekoliko tjedana napustio si gnijezdo prvi put u životu. A sada, s nepuna dva mjeseca, moraš preletjeti tisuće kilometara, sve do Afrike.

I tu tvoj izazov ne prestaje. Sljedećeg proljeća, kad budeš dovoljno star da saviješ vlastito gnijezdo, morat ćeš opet doletjeti natrag u Europu. Zapravo ćeš svake godine do kraja života prelaziti isti put do Afrike i natrag. 

Lastavice nisu jedine selice koje prelaze velike udaljenosti. Mnoge životinje diljem svijeta kreću na slična putovanja prelazeći na svojem putu planine, pustinje i oceane. Ta se putovanja nazivaju seobe i životinje na različite načine svladavaju velike udaljenosti: ptice lete zrakom, slonovi hodaju zemljom, a kornjače plivaju morem. 

Životinje se sele jer se njihov okoliš mijenja s godišnjim dobima. Putuju u druga mjesta gdje mogu pronaći hranu i na sigurnom donijeti mlade na svijet. Na putu moraju preživjeti teške vremenske uvjete i gladne grabežljivce. To može zvučati iscrpljujuće, ali da te selice ostanu na jednomu mjestu, ne bi mogle preživjeti. Ova knjiga prati seobe dvadeset različitih životinja diljem svijeta. A svaka ima nevjerojatnu priču. 

djevojčica igračke igra dinosauri Možda te zanima... Devet najtežih dječjih pitanja i odgovori na njih Vrtić

Krila skitnice 

Usred Južnog oceana tisućama milja od kopna bjesni oluja. Strašni naleti vjetra lome valove i kiša šiba uzburkano more. Kroz divlje nevrijeme stiže velika bijela ptica. Lebdeći na golemim krilima, naginje se nisko iznad valova, toliko nisko da joj vrhovi krila gotovo dotiču površinu. 

Ta je ptica mladi albatros lutalica. Ne smeta mu oluja: divlji vjetar i valovi njegov su dom. Prošlo je mnogo mjeseci otkad je posljednji put ugledao kopno. On je nevjerojatan letač. S rasponom većim od tri metra, njegova su krila široka kao uzdužno spojena dva kuhinjska stola. 

Albatros lutalica s pravom je dobio to ime. Za razliku od ostalih ptica, on se ne seli s jednog mjesta na drugo, nego luta oceanom u velikim krugovima, u stalnoj potrazi za hranom. 

Prije deset godina ovaj je mladi albatros napustio maleni kameni otok gdje se izlegao. Otada luta te prijeđe više od 100 000 kilometara svake godine, više od četvrtine udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Nikada nije dotaknuo kopno. 

Za godinu ili dvije, kada mladi albatros bude spreman za parenje, vratit će se da pronađe s kime će se pariti na stjenovitom otoku gdje se izlegao.

Par će saviti gnijezdo od blata. Ženka će izleći jedno veliko jaje, a kad se izlegne paperjasti ptić, roditelji će se brinuti o njemu gotovo sedam mjeseci. Kada bude spreman, mladi će se albatros otisnuti na morski povjetarac i započeti vlastiti život lutalice. 

dječak se dosađuje Možda te zanima... Četiri velika pitanja malih ljudi Vrtić

Ovo je samo dio priča, a cijelu pročitaj u knjizi Putovanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.