Vrtić Igre za djecu 04. siječnja 2022.

Stručnjakinja otkriva zašto bi se djeca i zimi trebala igrati vani barem dva sata dnevno

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako bi dva sata dnevno mogla biti idealna, zapamtite da svako vrijeme provedeno na otvorenom može donijeti koristi.

Joanna Fortune, psihoterapeutkinja i autorica knjiga, potiče roditelje i skrbnike da djecu izvedu van svaki dan, idealno na barem dva sata. 

'Mala djeca trebaju dva do tri sata fizičke igre na otvorenom, a mnogi to ne dobivaju. To im pomaže u učenju, procesuiranju i sagorijevanju energije. Vrijeme na otvorenom smanjuje anksioznost i hiperaktivnost, podiže raspoloženje i izgrađuje vještine zajedničke igre', kaže psihoterapeutkinja Fortune, a prenosi Metro.

Možda te zanima... Djeca koja se više igraju, bolje napreduju u kognitivnom i psihofizičkom razvoju Roditelji

Kada su djeca sretnija i opuštenija, budna i usklađena, otvorenija su za učenje. Izlazak vani s djecom koristit će i vama.  'Djeca imaju velike koristi od trčanja, skakanja, penjanja i igranja na otvorenom udišući drugačiji zrak u svježem okruženju', kaže Joanna.

'Jedan od najboljih načina na koji moramo resetirati preopterećen mozak je promjena vidnog polja. Brzi način da se to postigne - i za odrasle - je da se okrenete od ekrana i pogledate kroz prozor.'

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Iako bi dva sata dnevno mogla biti idealna, zapamtite da svako vrijeme provedeno na otvorenom može donijeti koristi. To ne mora značiti izlazak na cjelodnevno planinarenje ili promatranje ptica. Joanna preporučuje jednostavno gledanje kroz prozor dok radite od kuće ili čitanje knjige vani u vrtu, a ne na sofi.

'Promjena vidnog polja, uključenje u senzorno odbrojavanje vrlo je temeljno za sve nas.'

Iako bi dva sata dnevno mogla biti idealna, svako vrijeme provedeno na otvorenom može imati koristi, pa pokušajte uklopiti malo više vremena vani u svoj raspored.

Možda te zanima... Današnja djeca se sve manje igraju - to znamo, ali dokazano je i istraživanjem Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.