Vrtić Igre za djecu 07. prosinca 2021.

Trebaju li se roditelji zaista igrati s djecom?

Foto: Shutterstock ;Igranje je važno za razvijanje odnosa i provođenje zajedničkog kvalitetnog vremena!
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Igranje je važno za razvijanje odnosa i provođenje zajedničkog kvalitetnog vremena!

Jesi li ikad razmišljala o samom konceptu igre – tako jednostavnoj stvari koju kao roditelji ponekad uzimamo zdravo za gotovo?  Možda smatraš da stručnjaci pretjeruju sa savjetima o igri ili misliš da je djecu katkad bolje staviti da se igraju sami, ali sjeti se da je igra važan način učenja i još važniji način stvaranja čvrstog odnosa s djetetom. I ne samo to!

Igra je osnovna potreba svakog djeteta. Igra je toliko važna da je Konvencija UN-a o pravima djeteta prepoznaje kao jedno od temeljnih prava djece.

"Igrajte se s djetetom, baš im vi budite partner za igru", poručuju stručnjaci, jer je igra osnovna dječja potreba. S tim se slaže i Clionu Carey, psihologinja i stručnjakinja za igru iz Irske koja je za MummyPages detaljno objasnila zašto bi se mame i tate trebali igrati sa svojom djecom. 

Možda te zanima... Djeca koja se više igraju, bolje napreduju u kognitivnom i psihofizičkom razvoju Roditelji

1. Lakše će razvijati kreativnost 

Djeca su znatiželjna po prirodi, pa kad ih potičeš na različite igre, pomoći ćeš im da istraže svoju znatiželju i pojačaju svoju kreativnost. Zato je važno mijenjati igre i učiti ih kako se igra, jer djeca čak i igru uče kroz iskustvo. To naravno ne znači da ćeš biti jedini partner za igru niti da se s njima moraš igrati svake slobodne minute, ali svakako će ti pomoći ako odrediš neko vrijeme u danu koje ćeš posvetiti samo igri. 

2. Uče se kontroli 

Obično se kaže da dijete jako dugo neće moći kontrolirati ništa u svom životu jer su roditelji ti koji postavljaju pravila i stvaraju rutinu, no kad je o igri riječ, to je definitivno "polje" u kojem im je dozvoljeno da oni vode glavnu riječ i tako kontroliraju situaciju, što je zapravo važno iskustvo svakom djetetu. 

3. Emocionalna sigurnost 

Igra ublažava stres, pomaže im emocionalno stasati, zabavlja ih i stvara zdravije, veselije i opuštenije okruženje. 

4. Igra podiže samopouzdanje  

Vrijeme igre djeci daje priliku da odlučuju sami i djeluju potpuno prirodno. Tako će igra utjecati na njihove odluke, a odluke na samopouzdanje, jer će igra postati trenutak kad mogu biti potpuno svoji i slobodni.  

5. Igra postavlja temelje za razvoj vještine pisanja i čitanja

Kroz igru ​​djeca uče izraziti i prakticirati nove zvukove. Iskušavaju novi rječnik, sami ili s roditeljima te vježbaju svoju maštu kroz pripovijedanje.

6. Igra potiče bolju komunikaciju  

Igra potiče odrasle da komuniciraju s djecom više nego obično. Odrasli podržavaju igru, ​​dajući djeci priliku za slobodnu igru. Roditelji  znaju kada treba intervenirati i pomoći, a kada ne treba, te se tako potiče bolje razumijevanje i bolja komunikacija.  

7. Igra razvija motoričke vještine  

Djeca će se razvijati i razvijati, a da to i ne shvate! Kada stvari dodiruju prste, uče o usklađivanju pokreta, ravnoteži i odnosima u prostoru. Kad se igraju s primjerice loptom, jačaju i finu i grubu motoriku. 

8. Igra djecu i roditelje uči strpljenju  

Svi znamo da i roditeljima i djeci jako često nedostaje upravo strpljenje. Zato se u igri s djecom roditelji moraju oboružati strpljenjem kako bi pustili djecu da vode igru, samostalno odlučuju i zabave se. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Uostalom, igra nema dobar utjecaj samo na dijete, i roditelji će puno profitirati iz nje:  

1. Igrom se odmaramo (nakon napornog radnog dana) 

2. Igrom jačamo povezanost (veza s djetetom nikada neće biti prečvrsta)

3. Igrom radimo odmak (od kućanskih poslova, radnih obaveza, igra je najbolji bijeg) 

4. Igrom istražujemo (pomaže nam da razmišljamo izvan zacrtanih okvira) 

5. Igrom se izražavamo (i pokazujemo sve verzije kreativnog sebe) 

Igranje je važno za razvijanje odnosa i provođenje zajedničkog kvalitetnog vremena! Dakle, roditelji, vrijeme je za igru! 

Možda te zanima... Jesam li ja jedini roditelj kojem je igra s djecom dosadna? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.