Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 20. svibnja 2023.

Današnja djeca se sve manje igraju - to znamo, ali dokazano je i istraživanjem

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema jednom istraživanju djeca milenijskih roditelja sve se manje igraju vani, nego djeca prethodnih generacija

Svi znamo da igra koristi djeci na bezbroj načina, od razvijanja mašte pa sve do emocionalnog i fizičkog razvoja. Ali istraživanja Međunarodne asocijacije proizvođača igračke opreme (IPEMA) otkrila su kako današnji roditelji stavljaju sve manji naglasak na igru.

IPEMA je proučavala 1000 američkih roditelja ne bi li otkrili i razumjeli generacijske razlike u stavovima o igri.

djeca priroda Možda te zanima... Zašto današnja djeca sve manje vremena provode vani? Školarci

Evo nekih ključnih zaključaka iz ankete:

Boomers roditelji (rođeni nakon Drugog svjetskog rata do početka 60-ih) slažu se da djeca od igranja imaju fizičku korist (93%), socijalnu (87%), emocionalnu (85%) i kognitivnu (80%).

Kod milenijskih roditelja ove vrijednosti su manje: socijalnu (75%), fizičku (74%), kognitivnu (68%) i emocionalnu (65%).

Djeca milenijalaca igraju se u zatvorenom prostoru gotovo dvostruko više nego što djeca boomers roditelja koji su u prosjeku 4.11 sati dnevno vani u odnosu na 2.47 sati koliko vani provedu djeca milenijalaca.

Milenijski roditelji imaju 73% veću vjerojatnost da će planirati vrijeme za igranje svoje djece, u usporedbi s boomerima gdje je to samo 45 posto.

'Nisam jedini roditelj kojem je igra s djecom dosadna'

Tom Norquist, predsjednikom odbora za marketing IPEMA-e za Parents.com je izjavio:  "Djeca milenijalaca provode više vremena unutar svoja četiri zida, jer su i sami provodili više vremena s tehnologijom i strahom - što uzrokuje sindrom helikopter roditelja. Masovni prihvaćanje tehnologije i korištenje mobitela je sada epidemija, a vrijeme ekrana se natječe s prirodom. " Norquist vjeruje da je činjenica da je su poruke zamijenile razgovor licem u lice je razlog što se više vremena provedi u zatvorenom prostoru.

Iznimno je važno da djeca imaju vremena za igru. Pokušaj izbjeći pretjerano popunjavanje rasporeda svoje djece i umjesto toga, neka odaberu samo dvije izvannastavne aktivnosti. Osim toga, neka se deca igraju bilo vani, bilo doma. Naravno, ponekad im je dosadno, ali većinu vremena ima tisuće stvari koje mogu učiniti. 

tata sin mobitel Možda te zanima... Dok su roditelji na mobitelu, djeca se osjećaju nebitno Roditelji

Što možeš raditi s djecom, a ništa ne košta

  1. Valjajte se po podu, škakljajte ili hrvajte na krevetu (dogovorite prije toga neki znak na koji ćete se zaustaviti, ako vas ili dijete nešto zaboli)
  2. Plešite i pjevajte – to možeš činiti i s bebom u naručju, samo pazi da joj rukom uvijek podupirete glavicu i vrat. S odraslom djecom – otkačite se.
  3. Ispitajte djetetove osjećaje i stavove kroz igru; na primjer, možeš se igrati da medo ide u vrtić s drugim medvjedićima i lutkama, kako biste vidjeli što dijete osjeća prema vrtiću i ima li problema s nekom djecom.
  4. Čitajte zajedno, slikovnice, bajke, knjige za djecu, a ponekad i izmišljajte priče o tome kako ste bili princeza ili je tata radio u cirkusu – to potiče razvoj mašte i omogućuje djetetu da vas doživljava drugačije.
  5. Masirajte djetetu ručice ili noge dok sjedite pred TV-om, ili mu dopustite da vas češlja i izmišlja vam frizure.
  6. Crtajte prstom po djetetovim leđima, neka pogađa što ste nacrtali.
  7. Napravite kućicu od kartona, ali tako da dijete ima glavnu riječ o tome kako će izgledati i kako ćete je ukrasiti bojama.
  8. Osmislite mali poligon - ‘teren s preprekama’ u dnevnom boravku koje dijete treba prekoračiti ili preskočiti, a da se usput provlači ispod stolca ili mora na koljenima ‘zaobići’.
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar chris09
    chris09

    NAJBOLJI ONLINE LJUBAVNI SPELL CASTER JE DOBIO SVOJ LJUBAVNIK, MUŠKO, ŽENU, DJEVOJČICU ILI BOYFRIEND BACK. DODAJTE NJEGOVO POGON NA WHATSAPP: +2349083639501   -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com Pozdrav svima Ja sam Darcy Lyne i ja sam ovdje kako bi podijelili prekrasan rad Dr. Nosa učinio za mene. Nakon 5 godina braka s mojim suprugom s dvoje djece, moj se muž počeo čudno ponašati i izlaziti s drugim ženama i pokazivati mi hladnu ljubav, u nekoliko navrata prijeti da će me razvesti ako se usudim ispitati o njegovoj aferi s drugim ženama bio je potpuno devastiran i zbunjen sve dok mi stari prijatelj nije rekao za čaroliju na internetu zvanu Dr..nosakhare koja pomaže ljudima s problemima odnosa i braka moćima ljubavnih čarolija, u početku sam sumnjao da takva stvar postoji, ali odlučio sam ga isprobati, kad sam ga kontaktirao, pomogao mi je baciti ljubavnu čaroliju i moj se suprug vratio u roku od 48 sati i počeo se ispričavati, sada je prestao izlaziti s drugim damama i sa mnom za dobro i stvarno , Kontaktirajte ovu veliku ljubav čarolija za vaš odnos ili brak problem riješiti danas putem   -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com  ili Call ili WhatsApp: +2349083639501 Kontaktirajte ga za sljedeće: (1) Ako želite svog bivšeg supružnika natrag. (2) Želite biti promaknuti u svom uredu. (3) Želite da žene / muškarci trče za vama. (4) Ako želite imati dijete. (5) Želite biti duhovno zaštićeni. (6) Pomozite izvesti ljude iz zatvora (7) loptica za lutrijsku snagu Whatsapp ili nazovite +2349083639501

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.