Vrtić Igre za djecu 12. siječnja 2022.

Stručnjakinja objašnjava kako izbjeći tantrume tijekom duge vožnje automobilom

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovo je tajno oružje za sprječavanje suza i ispada bijesa tijekom dugih vožnja automobilom

Roditelji znaju koliko je teško putovati s djecom, no srećom, postoje pametni načini da izbjegnemo suze (i roditelja i djece) tijekom dugih vožnja.

Nije tajna da mališanima brzo dosadi vožnja, posebno ako su vezani na stražnjem sjedalu, ali iskusna mama i savjetnica za roditelje, Sophie Pickles, ima nekoliko trikova u rukavu. Glavni trik svodi se na putovanje noću. Sigurno mislite da je ova ideja potpuno luda, no, Sophie objašnjava zašto je ona zapravo vrlo korisna. 

Možda te zanima... Evo zašto su zagrljaji najbolji lijek za ispade bijesa Vrtić

Pošto sam putovala na velike udaljenosti s vlastitom djecom, moj savjet broj jedan za putovanje automobilom jest putovanje noću”, kaže za TheSun. "Putovanje noću je mnogo lakše (i mirnije!) putovanje." To je uglavnom zato što djeca mogu spavati u autu i neće imati problema s dosadom. Sophie predlaže da se što je više moguće pridržavate svoje rutine i krenete neposredno prije "normalnog vremena spavanja" djece.

"Često se kupamo, pričamo i uspavljujemo prije nego što se ukrcamo u auto. Buka i glazba moraju biti na minimumu. Iskoristite mračne zimske večeri. Možete čak dodati i malo bijele buke ako želite", objašnjava ona. "Kada stignete na odredište, jednostavno prebacite svoje dijete u krevet i pustite ga da nastavi spavati cijelu noć. Obećavam, stvarno je tako jednostavno!"

Sophie inzistira na tome da bebe i mala djeca trebaju rutinu pa nije ni čudo da putovanja automobilom mogu biti "ometajuća i opterećujuća" za cijelu obitelj. “Djeca će biti mnogo sklonija napadajima plača i bijesa, jer su sada u nepoznatom okruženju”, objašnjava ona. "Nova mjesta, nove postavke i novi ljudi mogu utjecati čak i na male bebe." No, ako vam putovanja automobilom usred noći ne idu u prilog, Sophie je osmislila popis drugih savjeta koji bi mogli pomoći mamama i tatama koji se spremaju na putovanja.

Možda te zanima... Želiš da dijete prestane cendrati? Ovo su riječi koje bi mogle upaliti! Vrtić

Putovanje kroz vrijeme

Pokušajte planirati putovanje u skladu s rutinom vaše obitelji, tako da se putovanje poklopi s vremenom za spavanje. "Bebe su izvan svoje uobičajene rutine kada putuju i to može uzrokovati poremećaje spavanja i nemir", objašnjava Sophie. "Polazak u skladu s njihovom uobičajenom rutinom drijemanja može olakšati stvari."

Vreća s blagom

Djeca s vremenom gube interes za igračke, ali pokušajte osmisliti "torbu s blagom" punu stvari koje nikad prije nisu vidjeli. Prema riječima stručnjakinje za roditeljstvo, to će "stvoriti interes i znatiželju". Sophie kaže: "Dobra je ideja izvadit predmete ih iz vrećice svakih pola sata i dati ih djeci kako bi mogli istražiti teksture, osjećaje i mirise igračke - to će ih odvratiti od vožnje." Neke dobre ideje su žlice, četka za kosu ili čak staklenka začina punjena rižom – što šarenije, to bolje.

Preslikajte njihovo okruženje za spavanje

Važno je da ono što radite kod kuće, radite - što je više moguće - na putovanju i na odmoru. Bebe mogu spavati dva sata kod kuće u krevetiću, ali to se može promijeniti na samo 40 minuta u autu. Sophie predlaže stvaranje mračnog okruženja pomoću suncobrana. Za bebe možete uzeti i aparat za bijelu buku i pričvrstiti ga na njihovu autosjedalicu.

Grickalice i piće

Ako krećete na relativno dugo putovanje, važno je razmišljati o grickalicama i piću- uvijek. Svakako kupite hranu koja vam neće ostaviti nered za čišćenje. Probajte s namirnicama kao što su  grožđice ili banane, a za piće uvijek imajte šalicu otpornu na prolijevanje koja je savršena za neravne ceste.

Možda te zanima... Dijete udara glavom? Evo kada se trebaš zabrinuti Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.