Vrtić Igre za djecu 05. ožujka 2024.

Riznica dobrih priča za djecu i roditelje u Mjesecu dječje knjige

Foto: Školska knjiga
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U obilju slikovnica i ilustriranih knjiga koje potiču cjelovit razvoj djece posebno mjesto imaju bajke, priče i legende. U njih je, nedvojbeno, utkana pripovjedačka čarolija bez roka upotrebe koja i danas s lakoćom osvaja srca i umove digitalnih urođenika. Čitajući i slušajući dirljive pripovijesti, djeca će lako naslutiti da je u nedokučivom svijetu priča, baš kao i u životu, sve moguće!

U Mjesecu dječje knjige (od 1. do 31. ožujka) Školska knjiga ima fantastičnu ponudu najboljih slikovnica, knjiga za mlade, igara i igračaka. Dobar je to povod da preporučimo djeci i roditeljima nove zanimljive naslove koji stvaraju dobar književni ukus, potiču neukrotivu maštu i bude ljubav prema čitanju. Uživajte u bogatoj riznici dobrih priča u svim knjižarama i webshopu Školske knjige!

Angela McAllister, Anna Shepeta: Priče za laku noć – 50 priča i legendi iz cijeloga svijeta

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Nakon ilustriranih knjiga William Shakespeare – Pozornica puna priča i Charles Dickens – Svijet pun priča, u kojima je nagrađivana Angela McAllister prepričala djeci najpoznatije drame i romane engleskih književnih bardova, objavljene su i njezine Priče za laku noć – 50 priča i legendi iz cijeloga svijeta.

Nova zbirka čudesnih priča, koje je preveo Ozren Doležal, uključuje slavne klasike, ali i manje poznate dragulje iz Europe, Afrike, Azije, Australije i Oceanije, Sjeverne Amerike, s Bliskog istoka i iz Latinske Amerike među kojima su: Carevo novo ruho, Kako je nastala noć, Vreća s vjetrovima, Kako se mudrost proširila svijetom, Mjesečeva djeva, Lov na zvijezde te Čarobna svjetiljka. Među najljepšim je pričama i legendama iz cijeloga svijeta i hrvatska pripovijest Uši cara Trajana.

Svaka od priča za laku noć ima savršenu duljinu za čitanje naglas, a obogaćena je prekrasnim ilustracijama Anne Shepeta, koje tu knjigu čine pravom poslasticom za male i velike čitatelje. Udobno se smjestite i otplovite u zemlju snova!

Kate Davies, Isabelle Follath: Čudesni hotel i Velike tajne u Čudesnom hotelu

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

U Čudesnom hotelu, prepunome najukusnijih, pomno pripremljenih poslastica, sve radi kao švicarski sat zahvaljujući kuharskom pomoćniku Stefanu… sve dok jednoga jutra, uoči velikog bala, u kuhinji ne plane požar – i to baš u trenutku kad im u posjet stiže zahtjevna vojvotkinja od Delaunaya. Može li Stefan postati junak i spasiti dan?

Brižljivo ilustrirana slikovnica britanske autorice Kate Davies i nagrađivane ilustratorice Isabelle Follath donosi toplu priču o otmjenom hotelu i ljudima koji u njemu žive i rade, a u njezinu je središtu odlučnost jednoga maloga kuharskog pomoćnika da slijedi svoje snove. Slikovnica je puna detalja koje će čitatelji otkrivati u svakome novom čitanju, a posebnu pozornost zaslužuju likovi mačke i miša koji na svakoj stranici imaju svoju malu priču!

Kad se „navučete” na Čudesni hotel, jedini je koristan lijek pročitati nastavak pod naslovom Velike tajne u Čudesnom hotelu, u kojemu glavnu „pomoćnu” ulogu preuzima garderobijerka Matilda i postaje – izvrsna detektivka! Obje je slikovnice preveo Ozren Doležal.

Lou Peacock, Ingela P. Arrhenius: Divna Dalija

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Ako imamo puno sreće, u životu smo stekli odanog prijatelja ili prijateljicu koji su uvijek u stanju vratiti osmijeh na naše lice. Takva je djevojčica Dalija – vrijedno, vedro i veselo biće, neprekidno na raspolaganju svojim prijateljima koji pred njom otvaraju povrijeđeno srce i priznaju bolne osjećaje – tugu, ljutnju i razočaranje. Divna Dalija dirljiva je priča o dobroti, torti i pravom prijateljstvu; ilustrirala ju je Ingela P. Arrhenius, autorica popularne serije slikovnica Felt Flaps koju su pročitali milijuni čitatelja diljem svijeta.

Suosjećajna Dalija živi u Velikome Gradu i uvijek zna brzo riješiti svaku nevolju. I ima mnogo prijatelja. Jednoga sunčanog dana odlučila je posjetiti najboljeg prijatelja Oskara. Ispekla mu je predivnu tortu jer Oskar jako voli torte. No Oskar živi na drugome kraju grada pa je Dalija tortu stavila na svoja crvena kolica i krenula… Čitajući tu divnu slikovnicu, koju je preveo Marko Maras, doznat ćete da su dobrota i torta najbolji recept za prijateljstvo!

Beatrice Blue: Bila jednom vještičja metla i Bio jednom dobri zmaj

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Pravo prijateljstvo ljekovito je za mnoge boljke. Pa čak i one koje muče mlade vještice kao što je Amalija u slikovnici Bila jednom vještičja metla Beatrice Blue. Koliko se god trudila, Amalijine čarobnjačke moći nisu ni blistave ni zanosne kao moći njezine prijateljice Lune. Ni čarobni joj napitci nisu iskričavi, a čarolije joj ne uspijevaju. Čini se da ne uspijeva ni u čemu. Srećom, njezina je prijateljica uvijek uz nju, pogotovo kad joj je najviše potrebna... pa Amalija otkriva kako je čarolija koju nosi u sebi najveća čarolija, s kojom može čak i uzletjeti nebu pod oblake.

Slikovnica Bila jednom vještičja metla savršen je izbor za djecu kojoj treba udahnuti više hrabrosti i samopouzdanja, koja se pribojavaju da uvijek u nečemu griješe i da nikad neće biti dovoljno dobra. Čitajući je, uvijek mogu šapnuti sebi: „Ništa ne mora biti savršeno, samo moram biti ono što jesam”, i osjećat će se radosno i snažno, a moć će im procvjetati. U istoj seriji slikovnica dragocjen je naslov Bio jednom dobri zmaj u kojem će mali čitatelji doznati da pravu istinu, pa i onu o prividno strašnim zmajevima, možemo vidjeti samo vlastitim, istinoljubivim očima. Obje je slikovnice na hrvatski jezik preveo Ozren Doležal.

Jessica Courtney-Tickle: Orkestar priča priču – U pećini gorskog kralja

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Nakon vještica i zmajeva, svijet mašte vodi nas do kralja trolova iz nordijske mitologije u interaktivnoj glazbenoj slikovnici Jessice Courtney-Tickle Orkestar priča priču – U pećini gorskog kralja, koju je prevela Katarina Ivanjek. Djeca će otkriti očaravajuću magiju gorskog kralja u glazbenom prepričavanju drame Peer Gynt norveškog pisca Henrika Ibsena. Na svakoj prekrasno ilustriranoj sceni moguće je pritisnuti gumb i začuti živopisan zvuk orkestra koji svira prema partiturama Edwarda Griega.

Nezaboravna pustolovina smještena je u doline i planine norveškog sela, a počinje na svadbenoj proslavi. Peeru Gyntu je dosadno i čezne za avanturom. Zaputi se u jazbinu gorskog kralja i biva zarobljen. Kako će pobjeći? I hoće li naučiti važnost poniznosti i vrijednost prijateljstva?

U popularnom serijalu Orkestar priča priču dosad su objavljene interaktivne glazbene slikovnice Karneval životinja, Orašar, Labuđe jezero, Trnoružica, Četiri godišnja doba, Planeti i Učim svirati. Savršene, interaktivne i zabavne početnice za razvijanje ljubavi prema čitanju i klasičnoj glazbi!

Čarobno kraljevstvo bajki – 12 klasičnih priča u novom ruhu

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Novi naraštaji zaslužuju bajke u modernom ruhu. I dobili su ih! Ova raskošno ilustrirana knjiga Kate Davies i Lucille Clerc vodi nas u suvremeno kraljevstvo bajki. Najčarobniji dijelovi bajke nisu uvijek čarobnjaci i kraljevne, nego čudnovati i prelijepi krajolici u kojima se zbiva priča. Knjiga je puna zadivljujućih scenografija, od Sirenopolisa u kojemu žive sirene, preko velike borove šume s drvosječinom kolibom i vještičinom kućom, do maloga francuskog sela s poljima mirisne lavande pokraj Ljepotičine kuće.

Čarobno kraljevstvo bajki sadržava dvanaest klasičnih priča. To su: Mala sirena, Ivica i Marica, Ljepotica i Zvijer, Pepeljuga, Knjiga o džungli, Orašar, Otok s blagom, Čarobnjak iz Oza, Snježna kraljica, Robin Hood, Snjeguljica i Alica u Zemlji čudesa. Izvrsne priče, koje je preveo Marko Maras, i privlačne ilustracije, čine ovu knjigu idealnim darom za sve literarne sladokusce.

Možda te zanima... Zašto je važno djetetu čitati prije spavanja? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.