Školarci Slobodne aktivnosti 27. rujna 2023.

Profesorice iz Samobora pomoću japanskog kamišibaja promiču pripovijedanje

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pripovijedanje je moćan alat u odgoju i obrazovanju djece, no mobiteli i suvremeni stil života sve ga više istiskuju iz svakodnevice.

Odgojitelji, učitelji, profesori te mnogi drugi koji rade s djecom, pripovijedanju žele vratiti mjesto koje mu pripada. Zbog toga pronalaze načine kako pripovijedanje približiti novim generacijama.

Blaženka Mavrić Vadlja, bibliotekarka, dramska pedagoginja i profesorica hrvatskog jezika i pedagogije, zaslužna je procvat kamišibaja u Samoboru. U Gradskoj knjižnici Samobor održava predstave tog tradicionalnog japanskog kazališta.

„Kamišibaj dolazi od riječi kami - papir i šibaj - gledalište ili kazalište. Radi se o vještini pripovijedanja pomoću slika na maloj drvenoj pozornici butaju. Početkom prošloga stoljeća u Japanu su pripovjedači biciklom putovali iz sela u selo, vozili butaj, prodavali ručno izrađene slatkiše i djeci pripovijedali priče. Kamišibaj ima brojne pozitivne učinke, a neki od njih su: razvija jezične i komunikacijske vještine, potiče kreativnost i stvaralački potencijal djece, pomaže u savladavanju straha od javnog govorenja, razvija vještinu aktivnog slušanja te djecu motivira na čitanje“, kazala je Blaženka Mavrić Vadlja.

 | Author: Promo Foto: Promo

Ističe da djeci treba pripovijedati te ih poticati na pripovijedanje od najranije dobi. Pripovijedanje im razvija kulturu govorenja te predčitalačke vještine.

„Pripovijedanje stvara trenutke empatičnosti i zajedništva, pozornog slušanja, razumijevanja i utjehe. Djeca trebaju priče pomoću kojih će svijet objasniti sebi, ali i sami sebe bolje razumjeti. Pripovijedanje nudi korijene i sigurnost, stabilnost i snagu tijekom odrastanja“, ističe Blaženka Mavrić Vadlja.

Vrijednosti kamišibaja i pripovijedanja općenito svjesna je njezina sugrađanka dr. sc. Branka Novosel, vodeća hrvatska stručnjakinja za neuroedukaciju. Zbog toga je tehniku kamišibaja uključila u razvoj novog edukativnog programa Mali divovi.

„Danas nam je znanje iz cijeloga svijeta nadohvat ruke. Sjajno je moći djeci u Hrvatskoj omogućiti da se razvijaju pomoću drevnih tehnika iz Japana i suvremenih s prestižnih svjetskih sveučilišta, primjerice s Oxforda. Na nama odraslima je izabrati najbolje od tih tehnika i uključiti ih u svakodnevicu djece. Budući da se danas mnoga djeca suočavaju s logopedskim problemima, kamišibaj nam je dao način na koji kroz Male divove djecu potičemo na pripovijedanje. Slike djeci daju uvod u priču koju oni intuitivno nadograđuju. Mali divovi svojim su edukativnim sadržajima, naime, usmjereni na tri područja koja su djeci predškolske dobi bitna za školu i život: jezik i govor, predmatematičke vještine i emocionalnu inteligenciju“, rekla je dr. sc. Branka Novosel.

Blaženka Mavrić Vadlja predstave i radionice kamišibaja održava u knjižnicama i školama. Sudjeluje i u Festivalu kamišibaj kazališta Priče iz(van) okvira u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Možda te zanima... Djeca trebaju pronaći vlastite interese, a ne one koje im roditelji odaberu Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.