Vrtić Igre za djecu 02. prosinca 2017.

Napravite obiteljski adventski kalendar koji će mališane zabaviti svaki dan!

advent, kalendar, Božić
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Adventski kalendar također je sastavni dio božićnog duha. Uz malo mašte, dobre volje i vremena možete izraditi svoj osobni kalendar. Umjesto da posegnete za komercijalnim kalendarima s nezdravim slatkišima koje zasigurno neće izazvati isti interes kod djeteta u odnosu na onaj kojeg ste izradili s mnogo pažnje i ljubavi, savjetuje Tanja Šup, prof. rehabilitator

Božićno vrijeme je doba u godini kad su nam na raspolaganju brojne mogućnosti za kreativne aktivnosti. Izrada različitih ukrasa, dekoracija za prozor, adventskih vijenaca , mirisnih keksića samo su neke od aktivnosti u kojima možete pustiti svoju i djetetovu maštu da vas vodi. Adventski kalendar također je sastavni dio božićnog duha. Uz malo mašte, dobre volje i vremena možete izraditi svoj osobni kalendar. Umjesto da posegnete za komercijalnim kalendarima s nezdravim slatkišima koje zasigurno neće izazvati isti interes kod djeteta u odnosu na onaj kojeg ste izradili s mnogo pažnje i ljubavi.

bozicno drvce Možda te zanima... Je li ovo previše darova ispod božićnog drvca? Roditelji

Uz pomoć kalendara djeca uče strpljivost

Ponajprije treba reći neke dobrobiti u edukativnom smislu koje nam pruža ovakav kalendar. Djeca na spontan način mogu učiti brojeve, ako su djeca starija možete se malo poigrati i s osnovama matematike. Također možete pokušati djetetu objasniti princip kalendara, dane u tjednu što sve naravno ovisi o dobi i interesu djeteta.

advent, kalendar, Božić | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Uz pomoć kalendara dijete učimo strpljivosti što je vrlo važna vještina koju mora usvojiti. Slatko iščekivanje sljedećeg dana i otvaranja novog datuma za dijete je osim uzbuđenja i prilika za usvajanje samokontrole. Posjedovanje samokontrole jedna je od osnovnih komponenata odgoja koji podrazumijeva poštivanje pravila i postavljenih granica. Katkad je maloj djeci ovo teško, pri čemu onda možemo napraviti neke dogovore i kompromise poput onog da ćemo danas iznimno otvoriti dva datuma ili nešto slično.

Kako napraviti adventski kalendar?

Postoji niz načina na koji možete napraviti adventski kalendar. Može to biti pomoću Hamer papira kojeg izrežete u obliku jelke ili nekog drugog oblika iz niza božićnih motiva, potom na isti nalijepite 25 džepića. Džepiće označite brojevima, uvijek je bolje nasumično rasporediti brojeve kako bi djetetu bio veći izazov uočiti traženi broj. U džepiće možete staviti male vrećice sa suhim voćem, ili po jedan bombon. Takav adventski kalendar možete zalijepiti na vrata dječje sobe ili neka druga vrata u kući kako bi dodatno svakodnevno privlačio pažnju djeteta.

 

adventski kalendar | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Oni koji imaju više vremena koje mogu izdvojiti za izradu koledara mogu napraviti adventski kalendar poput onog na slici. Od tanke šperploče izreže se oblik bora. U istom obliku izrežete i zelenu tkaninu na koju prišijete džepiće za svaki datum. Tkaninu zalijepite na šperploču i tako ćete dobiti adventski kalendar kojeg možete koristiti više godina za redom. Dodatne ukrase stavljajte po želji. Ukoliko mislite da bi se to djetetu svidjelo, možete staviti njegovu sliku i tako dobijte potpuno personalizirani kalendar.

djed mraz, božić Možda te zanima... Zašto se djeca pretvaraju da vjeruju u Djeda Mraza? Vrtić

Zabava za cijelu obitelj

Džepovi ovog kalendara na slici skrivali su božićne priče, pjesmice, zagonetke uz jedan bombon. Rješavanje zagonetki predstavljalo je veliko zadovoljstvo djetetu, a pjevanje pjesmica uz upotrebu različitih instrumenata stvaralo je bučno ozračje radosti Božića. Ove godine ovaj ćemo kalendar nadopuniti još i „papirićem dobrote“. Radi se o malom papiriću u boji na koji će dijete zapisati po jednu dobru stvar koju je toga dana učinilo.

Uživajte u čaroliji Božića i prepustite se kreativnosti!   

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.