Vrtić Igre za djecu 30. studenoga 2015.

Test adventskih kalendara: okus čokolade, oblici, cijena

adventski kalendar
Foto: Željko Hladika/24sata
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za svaki dan do Božića tu je jedan prozorčić i jedna čokoladica. Iako će malo koje dijete izdržati takav ritam, većina ih obožava čokoladne adventske kalendare. Kako bi vam olakšali izbor iz prilično bogate ponude, donosimo test šest povoljnijih adventskih kalendara

Tko se dobro zagleda u Favorina čokoladice, može vidjeti ne samo bradu nego gotovo i trepavice Djeda Mraza. Tako su detaljno napravljeni.

"Prekrasni su", komentirala je kolegica malene Djedove Mrazove, zvijezde repatice i okićene borove. To je ujedno adventski kalendar koji je u našem gastrotestiranju pokupio najbolje ocjene. Osim vrlo simpatičnim oblicima, Favorina osvaja finom, kremastom čokoladom, ali i cijenom. Roditeljima će se svidjeti činjenica da stoje samo 5,99 kuna, što je među tri najjeftinija kalendara u našem testiranju. Plus za Favorinu je i što na stražnjoj strani ima božićnu bojanku

Friedel je kalendar koji je zasjeo na drugo mjesto. I komadi iz toga kalendara su lijepo oblikovani, a i čokolada je ukusna
"Pojela bih ih nekoliko za redom", rekla je kolegica za Friedel.

Prvi adventski kalendar napravljen je početkom 20. stoljeća u Hamburgu, a sastojao se od 24 prozorčića. Poslije su na kalendar uveli i 24 vratašca iza kojih su skrivala malena iznenađenja, šarene sličice ili citati iz Biblije

Odmah za njim, na trećemu mjestu je Disney Minnie, proizveden u Njemačkoj. Još jedne reprezentativno oblikovane čokoladice. No kod okusa se već razilaze mišljenja. Jednima je čokolada sasvim OK, drugi se ne mogu oteti dojmu da su previše aromatizirane. Kolega je zaključio da imaju “okus čokolade koja je napola pojedena i tako otvorena stoji već danima”.

Kalendar Windel stoji kao i Favorina, no od njega je slabiji za cijelu ocjenu. Ni čokolada, a ni oblici nisu oduševili. Oblici su bili problematični i u kalendaru Disney Princess. Malokome je bilo jasno što predstavljaju figurice. I čokolada je bila loša, puna šećera. To je i kalendar kojem je cijena najviša, a ima čak deset grama manje nego ostali kalendari. Jedina prednost je to što se čokoladice najlakše vade iz plastike.

Na zadnjemu mjestu je kalendar njemačkog proizvođača Müller & Müller. Možda su s trake izašle lijepe, no putem su negdje izgubile oblik. Ni čokolada ne valja, šećer gotovo škripi pod zubima. Kao i Favorina, na stražnoj strani omota je bojanka.  

adventski kalendar | Author: Željko Hladika/24sata Foto: Željko Hladika/24sata

Disney Minnie

Simpatično, ali ništa više od toga
Čokoladice Minnie Mouse lako skliznu iz omota. Kockice čokolade lijepo izgledaju. 
"Simpatično", kaže kolegica. Većini se sviđa i okus.
"Čokolada je kao ona koja je napola pojedena i tako otvorena stoji danima", spuštao je ocjene kolega. 
Cijena 8,90 kn/75 g
Ocjena 3,8

adventski kalendar | Author: Željko Hladika/24sata Foto: Željko Hladika/24sata

Windel

Kao da su djeca crtala po čokoladi...
"Kakvi su to oblici? Kao da su ih djeca crtala", zaključio je kolega prebirući po čokoladicama Windel. Ostali se slažu s njim. Oblici kao da su se raspali. Ni okus se ne ističe. Blizu je čokoladnom, ali prepuno je šećera. Komercijalni proizvod s trake. 
Cijena 5,99 kn/75 g
Ocjena 3,6 

adventski kalendar | Author: Željko Hladika/24sata Foto: Željko Hladika/24sata

Disney Princess

‘Je li ovo patka ili kip slobode?’
"Nisam sigurna jedem li soba ili zeca", kaže kolegica za čudne oblike iz kalendara Diseney Princess. Drugi se dvoume je li riječ o patki ili Kipu slobode. Čokolada je srednja žalost.
"Još jedan arhaični okus šećernih tabli", kaže kolega. 
Cijena 11,99kn/65 g

Ocjena 2,8

adventski kalendar | Author: Željko Hladika/24sata Foto: Željko Hladika/24sata

Müller & Müller

Lakše malo s tim šećerom...
"Ružne kockice. Jelen s mašnom. Previše se osjeti šećer", rekla je kolegica za kalendar Müller & Müller, koji smo kupili u Sparu. I sažela je sve što na njemu nije dobro. Oblici nisu reprezentativni, a čokolada je prepuna šećera. I vrlo je tvrda. 
Cijena 5,99 kn/75 g
Ocjena 2,6 

adventski kalendar | Author: Željko Hladika/24sata Foto: Željko Hladika/24sata

Friedel

Nekima fino, drugima šećerasto...
Prepuna čizmica, okićeni bor, Djed Mraz... Raznovrsni oblici u kalendaru oduševljavaju većinu. No jedan kolega mrzvovoljno gunđa kako su nejasni. Dok se ostalima čokolada sviđa, njemu je prešećerasta, pa kalendaru skida ocjene. 

Cijena 8,99 kn/75g
Ocjena 4

adventski kalendar | Author: Željko Hladika/24sata Foto: Željko Hladika/24sata

Favorina

Super oblici, a čoksa je za prste polizati
Klinci će obožavati detaljne likove na čokoladicama. Lijepo miriše. Slasno je. Kalendar Favorina dobio je sve petice, ali i jednu trojku od kolege kojeg čokolada podsjeća na one iz ‘80-ih. Zamjerka je i što se čokolada teško vadi iz plastike.  
Cijena 5,99 kn/75 g

Ocjena 4,6

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.