Vrtić Važnost vode za razvoj i zdravlje djeteta 22. travnja 2019.

8 stvari koje trebaju biti u torbi kad ideš s djecom van

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Boravak na svježem zraku izuzetno je koristan, jednako kao i vježba kroz igru koja slijedi. Međutim, nakon izlaska iz kuće, često se dogodi da je nama, što zapravo znači djetetu, potrebno nešto što u tom trenu doista nemamo kraj sebe

Dolaskom toplijeg vremena s mališanima sve češće izlazimo u park. Osim toga, upisivanje na sportske aktivnosti, osobito ako se odvijaju u prirodi, najintenzivnije je baš u ovo doba. Boravak na svježem zraku izuzetno je koristan, jednako kao i vježba kroz igru koja slijedi. Međutim, nakon izlaska iz kuće, često se dogodi da je nama, što zapravo znači djetetu, potrebno nešto što u tom trenu doista nemamo kraj sebe.

Uglavnom se to svede na "gladan sam za čokoladom" ili "kako to misliš nema mog autića", ali osim toga, hrpa je tu i drugih sitnica kojih se možda na prvu pomisao ne bismo sjetile. Klinci se mogu oznojiti od trčanja, politi vodom ili pak pasti pri trčanju. U tim je trenucima odmah i sada potrebna hitna liječnička sanacija koja se najčešće ublaži flasterom sa simpatičnim likom iz crtića. Osim toga, ono najvažnije zasigurno je pri ruci imati uvijek dovoljno tekućine, najbolje vode.

Možda te zanima... Mame blogerice: Bez čega ne izlazimo van s djecom? Roditelji

Zato smo napravile popis od nekoliko stvari koje djetetu trebamo spremiti u torbu kad izlazi na igranje ili sportsku aktivnost i koje je uvijek dobro imati spremne. Za svaki slučaj naravno, a dobro znamo da je taj slučaj uvijek onda kada ih se niti ne sjetimo ponijeti.

1. Vlažne (i suhe) maramice

Najpraktičnija stvar zasigurno su vlažne maramice. Djeca se često zaprljaju, a ona manja ručice još uvijek često nesvjesno guraju u usta. Osim toga, u blizini često nema vode koja bi nam pritom poslužila. Vlažne maramice možemo koristiti i kada je potrebno obrisati nosić, a idealna bi kombinacija zato bila ponijeti i vlažne i suhe maramice.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Bočica s vodom

Hidracija je izuzetno važna, osobito kad je riječ o igranju ili sportskoj aktivnosti, a djeca pritom često postanu žedna. Osim toga, kroz igru, osobito za toplijeg vremena djeca gube i puno više tekućine pa je zato bočica s vodom stvar na koju nikako ne smijemo zaboraviti. Voda bi trebala biti dominantno piće za hidraciju u odnosu na sokove i druga pića koja sadrže šećer. Uz vodu znamo da smo napravili pravi izbor za osvježenje malog organizma. Prirodna mineralna voda Jana zbog svojih jedinstvenih karakteristika idealan je odabir već od prvih koraka. Na svom tisućama godina dugom podzemnom putu, kristalno bistra i čista, poprimila je izbalansirani mineralni sastav koji joj daje blag i nježan okus. Jana se osobito preporučuje za djecu jer je niska koncentracija natrija čini pogodnom za prehranu ili dijetu s malom količinom natrija, a i jedinstvenog je mineralnog sastava u kojem se posebno ističe balans kalcija i magnezija u omjeru 2:1.

3. Grickalice i voće

Koliko puta smo čule : "Mama, ja sam gladan" baš tijekom šetnje i to nakon ručka? I naravno, uvijek su gladni baš onda kad nam pri ruci nisu grickalice i baš su najslađe one koje se baš sada moraju kupiti. Zato je priprema pola posla pa se u dječjem ruksaku tako uvijek trebaju naći i neke grickalice i ono što često vole više jesti vani nego kod kuće - očišćeno i narezano voće. Osim toga, nakon uspješne utakmice ili pak jednostavno vremena provedenog u igri na svježem zraku energiju je potrebno nadomjestiti i prije povratka kući, a što je bolje od vađenja slatke užine iz ruksaka?

Možda te zanima... Što to naša djeca jedu zbog čega imaju problema s pretilosti i zubima Vrtić

4. Sunčane naočale ili šilterica

Sunce nas često može iznenaditi i proviriti iznad oblaka, zato je šiltericu ili pak naočale uvijek dobro imati pri ruci. Zaštita dječje glavice od vrućine jako je važna, a iako sunce još uvijek nije tako jako kao za vrijeme ljetnih mjeseci, i dalje može smetati pri igranju ili pak fokusu na loptu u "ozbiljnoj" utakmici. Osim toga, nerijetko se dogodi i da baš sada šilterica smeta i ipak se odluče za naočale pa je najbolje ponijeti oboje. 

5. Sprej protiv komaraca i/ili krema za zaštitu od sunca

Dolaskom proljeća javljaju se i one svima "najdraže" životinjice - komarci. Osobito su pak prisutni u prirodi, parkovima, ali i na nogometnim igralištima pa je sprej protiv njih neizbježna stvarčica za svaki dječji ruksak. Proljetno nas sunce može zavarati, jer je čak i u ovo proljetno vrijeme djecu važno zaštititi od sunčevih zraka. Bez obzira što temperatura nije jako visoka, zaštitni faktor bi se ionako trebao nanositi tijekom gotovo cijele godine, osobito kad je sunce najviše prisutno. Osim toga, kad je riječ o igranju u parku ili sportskoj aktivnosti, koje nerijetko potraju i dulje od očekivanog, dobra je zaštita ključna.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

6. Mali pribor za prvu pomoć (i antiseptik)

Trčanje, penjanje i puzanje - sve to može rezultirati nezgodom. One najčešće nisu ozbiljne, ali svakako će proći brže ako pri ruci imamo antiseptik u spreju, mali zavoj ili, ono najpraktičnije, flaster. Bol će biti još i manja ako se na flasteru nalazi lik iz klincima najdražeg crtića pa će povratak u igru ili na utakmicu biti još i lakši.

Možda te zanima... Kako znati koji vitamini i minerali nedostaju djetetu? Vrtić

7. Dodatna odjeća

Duga majica, trenirka, drugi par hlačica ili čarapice uvijek dobro dođu. Ne samo zbog promjenjivog vremena, nego i situacije u kojoj se dijete od prekomjerne igre i trčanja može oznojiti pa će ovako uvijek imati spremnu rezervnu odjeću. Osim toga, dok piju vodu mogu se i politi, a ako je vani vjetrovito, suha će majica spasiti od mogućnosti prehlada.

8. Ručnici

Ručnici su u dječjoj torbi također poželjni jer će dobro doći nakon sporta ili igre, nakon što se djeca oznoje ili pak jednostavno zaprljaju. Osim toga, praktični su i da se na njima sjedi, bilo da je riječ o djeci ili pak roditeljima koji čekaju.

Osim ovih sitnica, pri ruci je uvijek dobro imati i njima najdražu igračku, autić, lutkicu ili pak neki od sportskih rekvizita, poput lopte. Ipak, ako smo već krenuli na sportsku aktivnost, pretpostavka je da ih ne trebamo nositi sami, a na igralištu je pažnja ionako usmjerena na otkrivanje novih kutaka i izazova.

Možda te zanima... Kako znati da je dijete žedno i koliko vode mu je zaista potrebno? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.