Vrtić Važnost vode za razvoj i zdravlje djeteta 08. svibnja 2019.

Kako znati koji vitamini i minerali nedostaju djetetu?

Foto: Freepik

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Da bi bila zdrava djeca trebaju čitav arsenal vitamina i minerala u svojoj prehrani. Dovoljan unos tekućine, stalna hidracija i raznolika prehrana moraju biti prioritet svakog roditelja

Svaki roditelj zna da je djetetu za rast, razvoj i opće zdravlje potrebno mnogo vitamina i minerala, ali to ne znači da mu trebaju dodaci prehrani. Sve što je potrebno za razvoj djeteta može se u organizam unijeti putem raznolike hrane i namirnica koje svakodnevno imamo kod kuće. Povrh toga, za pravilan razvoj djeteta iznimno je važna i hidracija, a mnogi roditelji tome ne pridaju dovoljno pozornosti. Međutim, baš kao i odrasli i djeca trebaju unositi dovoljno tekućine u organizam tijekom dana, stoga je dobro tu naviku stvoriti od najranije dobi, već s uvođenjem dohrane. 

Najvažniji vitamini i minerali

U abecedi vitamina i minerala, nekoliko ih je ključno za pravilan rast i razvoj djece. Evo koji su to i koje ih namirnice sadržavaju:

Vitamin A - izuzetno važan za optimalnu imunološku funkciju organizma, pomaže zaštititi kožu, oči, dišni sustav, probavu i mokraćni sustav od infekcija. Dobar izvor ovog vitamina su govedina, mlijeko, sir, jaja, riba, zatim žuto i narančasto voće i povrće poput mrkve, krumpira i manga te zeleno lisnato povrće poput špinata. 

Možda te zanima... Što to naša djeca jedu zbog čega imaju problema s pretilosti i zubima Vrtić

Vitamini B kompleksa - osmeročlana obitelj vitamina B timski radi na poticanju metabolizma, proizvodnji energije te potpori krvožilnom i živčanom sustavu. Potiče zdravlje mišića, vezivnog tkiva i kože, a ujedno i formaciju kosti i zubi te pomaže tijelu apsorbirati kalcij. Namirnice koje sadrže B vitamine su šunka, mlijeko, sojino mlijeko, jogurt, sir, cjelovite žitarice, crveno meso, perad, riba, rajčice, brokula, špinat, mahunarke, paprika, krumpir, avokado, banane, jagode i citrusno voće. 

Vitamin C - najmoćniji antioksidans u tijelu koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Održava rad imunološkog sustava i pomaže u stvaranju jakog vezivnog tkiva koje drži mišićno-koštani sustav. Nalazi se ponajviše u citrusnom voću, krumpiru, brokuli, paprici, špinatu, rajčicama, peršinu, jagodama, kiviju i crnom ribizu.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Vitamin D - njegova najvažnija uloga je reguliranje količine kalcija i fosfata u tijelu koji su ključni za zdrave kosti, zube i mišiće. Nalazi se u lososu, sardinama, tuni, kamenicama, škampima i žumanjcima, ali ima ga i u mlijeku, žitaricama i zobi. 

Vitamin E - također važan u razvoju djece jer djeluje kao antioksidans i štiti stanice od štete koju uzrokuju slobodni radikali, a također štiti i kožu od ultraljubičastog zračenja. Ovog vitamina najviše ima u biljnim uljima, lisnatom zelenom povrću, suncokretovim sjemenkama i orašastim plodovima. 

Kalcij i magnezij - kalcij je najobilniji mineral u tijelu, neophodan za čvrste i zdrave kosti i zube. U krvi pomaže regulirati otkucaje srca te kontrolira krvni tlak, a nalazi se u namirnicama kao što su jogurt, mlijeko, sir, zeleno lisnato povrće i losos. Magnezij pak služi stanicama u tijelu za proizvodnju energije zbog čega je izuzetno važan za djecu u razvoju. Pomaže u stvaranju više od 300 različitih enzima i šalje podražaje (poruke) putem živaca, a dobar je i za rad srca i krvnih žila. Sadrže ga špinat, brokula, mahunarke i sjemenke, ali nalazi se i u vodi poput Jane koja ima izbalansiran mineralni sastav te idealan omjer kalcija i magnezija. Naime, Jana zbog svog zaštićenog podzemnog ležišta ne prolazi kroz dezinfekcijske tretmane poput kloriranja zbog čega je njezin mineralni sastav stabilan i idealan za djecu u razvoju zbog svog blagotvornog djelovanja. 

Možda te zanima... Od koje dobi bebi treba nuditi vodu i koliko često? Beba

Fosfor i cink - fosfor se nalazi u svakoj stanici u tijelu i ključan je za rast kostiju te formaciju zubi, ali u suradnji s vitaminima B kompleksa također pomaže regulirati rad bubrega. Cink, s druge strane, pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv bakterija i virusa, ali i zacjeljivanju rana. Usto, pospješuje normalan rad osjetila okusa i mirisa. Ova dva minerala mogu se pronaći u mesu peradi, svinjetini, morskim plodovima, mliječnim proizvodima, suncokretovim i bučinim sjemenkama, orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama i mahunarkama. 

Željezo - posljednji na ovom popisu je mineral ključan za stvaranje hemoglobina koji služi za prijenos kisika u krvi. Manjak željeza znači da tkivo i organi neće dobiti dovoljno kisika potrebnog za normalno funkcioniranje. Zato su djeci potrebne namirnice poput špinata, brokule, graha, leće, slanutka, graška, soje, crvenog mesa i puretine koje su bogate željezom.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Svježe namirnice najveći su izvor nutrijenata

Sada kada znaš koji su vitamini i minerali najvažniji za zdrav rast djeteta, s lakoćom možeš planirati svakodnevni jelovnik. Budući da se zaista radi o raznovrsnim namirnicama, čak i najizbirljivija djeca pronaći će nešto što im se od tih namirnica sviđa kako bi zadovoljila potrebu za navedenim nutrijentima. Usto, ako je dijete izbirljivo i odbija jesti raznovrsno, zajedničko kuhanje i kupovina povrća i voća može promijeniti taj stav. Tako će dijete dobiti priliku upoznati se s namirnicom, pa su veće šanse da će ju htjeti probati ako ju samo odabere u trgovini ili vam pomogne u njezinoj pripremi. 

Možda te zanima... Kako znati da je dijete žedno i koliko vode mu je zaista potrebno? Vrtić

Također, pri odabiru namirnica imaj na umu da najviše vitamina i minerala sadrži upravo svježe povrće, voće i meso. Također, želiš li da se tvoje dijete hrani zdravo, svakako smanji ponudu slatkiša i šećera općenito. Ako mu ne nudiš puno slatkiša i nezdravih grickalica, dijete će od malih nogu stvoriti zdrave navike i možda u kasnijoj dobi neće imati potrebu za slatkišima na svakodnevnoj razini kao što ima većina današnje djece. Naravno, to ne znači da djetetu treba potpuno zabraniti slatko - naprotiv, treba samo biti umjeren

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.