Vrtić 19. travnja 2022.

Evo gdje je u Hrvatskoj vrtić najskuplji, a gdje je besplatan

Foto: Shutterstock Središnji državni ured za demografiju i mlade izradio je analizu stanja u dječjim vrtićima diljem Hrvatske.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Središnji državni ured za demografiju i mlade izradio je analizu stanja u dječjim vrtićima diljem Hrvatske.

Središnji državni ured za demografiju i mlade izradio je analizu stanja u dječjim vrtićima diljem Hrvatske. Prema toj analizi, najviše cijene vrtića za prvo dijete ima Krapinsko-zagorska županija s prosječnom cijenom od čak 837 kuna. 

Slijede Slavonski Brod sa 690 kuna, Zagrebačka županija sa 666, Varaždinska županija, u kojoj vrtić za prvo dijete stoji 649 kuna, te Karlovačka županija, u kojoj će roditelji morati izdvojiti 638 kuna, piše Danica.hr. Najnižu cijenu smještaja prvog djeteta u vrtić ima Virovitičko-podravska županija s 411 kuna, dok je iza nje Koprivničko-križevačka županija s 482 kune.

 | Author: Državni ured za demografiju, travanj 2022. Foto: Državni ured za demografiju, travanj 2022.

Pojedini gradovi imaju besplatan dječji vrtić

Pravim sretnicima smatraju se stanovnici gradova Belišće, Obrovac, Umag i Vrlika, u kojima je vrtić besplatan. Vrtić ne moraju plaćati ni stanovnici 20 općina, a to su: Bale, Baška, Donja Motičina, Draž, Ervenik, Gola, Ivankovo, Kalinovac, Kukljica, Magadenovac, Mrkopalj, Nijemci, Okrug, Otok, Pojezerje, Saborsko, Sali, Smokvica, Vir, Vrsi. 

Grad Zagreb je izdvojen s popisa jer nije moguće napraviti prosječnu cijenu roditeljskog udjela s obzirom da istovremeno daje popuste na temelju prihodovnog cenzusa, kao i popuste prema redu rođenja djeteta (drugo, treće i svako sljedeće). Kad je riječ o potporama roditeljima za rođenu bebu, najviše izdvaja Sali na Dugom Otoku – po 60.000 kuna za prvo, drugo i treće dijete.

Možda te zanima... Hrvatska umire: Lani se rodilo najmanje beba u zadnjih deset godina Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.