Vrtić Dijete u vrtiću 22. kolovoza 2018.

Roditelji, jeste li vi spremni na vrtić?

jaslice vrtić dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoji jako puno stvari koje bi svaki roditelj trebao znati prije djetetovog polaska u vrtić; kako odraditi prvu separaciju; kako pomoći djetetu u procesu prilagodbe; što možemo učiniti kako bi dijete pripremili na socijalizaciju

Neki od vas još uživaju u ljetnom odmoru, a neki su se već vratili u svoju rutinu. Neovisno o tome gdje provodite ove vruće ljetne dane, ukoliko vaše dijete ove jeseni kreće u jaslice ili vrtić, djelić vašeg mozga se sigurno bavi ovom činjenicom.

Postoji jako puno stvari koje bi svaki roditelj trebao znati prije djetetovog polaska u vrtić; kako odraditi prvu separaciju; kako pomoći djetetu u procesu prilagodbe; što možemo učiniti kako bi dijete pripremili na socijalizaciju. Od svih pitanja koja se motaju po roditeljskim glavama, najvažniji je odgovor na jedno jedino: Jesmo li mi, kao roditelji, spremni na djetetov polazak u vrtić?

Možda te zanima... Važno je pustiti dijete da osjeća tugu kod separacije Vrtić

Unatoč tome što se ovo pitanje čini vrlo jednostavnim, možda čak i banalnim, strašno je važno za djetetovo prihvaćanje vrtića. Ukoliko smo mi, kao roditelji, mirni, staloženi, sigurni da je naše dijete spremno za vrtić, nježni i strpljivi, naše će se dijete, najvjerojatnije, vrlo brzo prilagoditi novonastaloj situaciji. Pošto nas naša iskustva određuju, tako će i roditelj koji vrtić pamti kao sigurno i zabavno mjesto, puno smijeha, ljubavi i podrške, prenijeti svojem djetetu ideju vrtića kao podržavajućeg i ugodnog. Na taj će način dijete usvojiti pozitivan obrazac ponašanja i postupno zavoljeti vrtić. S druge strane, ukoliko nama samima separacija od našeg mališana teško pada, dijete će to osjetiti, te će vrtić početi doživljavati kao nesigurno mjesto. Dakle, najbolji način da pomognemo svojem djetetu, jest da se sami pripremimo na prvo iskustvo separacije. 

mama dijete strah Možda te zanima... Majčinski strahovi od vrtića: otkrijte koji je vaš Vrtić

Ako trebate malo pomoći u tom procesu, ili želite saznati nešto više o ovoj temi, pridružite se predavanju-radionici „Polazak u vrtić“, koje će se održati 3.9., od 17:30 do 21:15, u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Ako niste u mogućnosti fizički prisustvovati predavanju-radionici, interaktivno predavanje Tomislava Kuljiša možete pratiti preko live-stream-a. Za sve dodatne informacije pišite nam na info@prirodnoroditeljstvo.com.

djevojčica tužna Možda te zanima... Kako se zbog polaska u vrtić osjeća vaše dijete? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.