Vrtić Dijete u vrtiću 23. kolovoza 2021.

Vrtić bez suza: Kako dijete pripremiti za vrtić i olakšati mu prilagodbu?

Prilagodba na vrtić
Foto: Shutterstock ;Jeste li doma s bebom ili ide u jaslice? U Hrvatskoj puno mama ostaje kod kuće s djecom
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uz certificiranu edukatoricu međunarodno priznatog programa The Happiest Baby, Ivu Brčić, polaznici radionice će saznati kako ublažiti strah od odvajanja i strah od stranaca kod djece

Za mnoge roditelje i djecu, ova jesen znači veliku promjenu u njihovom životu. A to govorim iz vlastitog iskustva. Za mene je to bila prava trauma. Nakon što sam tri godine provela sa sinom kod kuće, odvajanje od njega mi je bilo prestrašno. Pomisao da će dijete dane provoditi odvojeno od mene, u potpuno novom prostoru s potpuno novim ljudima, bez da znam što se događa, za mene je bila noćna mora. Te prve dane prilagodbe, odgajateljica je mene više tješila nego sina. Sjećam se kao danas kada me potapšala po ramenu i s nježnim osmjehom rekla: “Mama, bit će sve u redu. Vidite kako se veselo igra.” I stvarno, ta prilagodba je meni značila koliko i njemu. Zajedno smo se kroz nju prilagodili na novo u našim životima.

Možda te zanima... Prednosti vrtića za razvoj djeteta od jaslica do predškole Vrtić

A da vam olakšam to novo razdoblje koje vas čeka, složila sam nekoliko korisnih savjeta koje sam i sama primijenila i koji su nam jako pomogli.

Pa evo za početak bi bilo dobro s djetetom šetati nekoliko dana oko vrtića kako bi vidjelo drugu djecu za vrijeme igre na igralištu i kako bi čulo smijeh i veseli žamor. Vrtić će mu biti poznatiji i ako se pokažu slike unutrašnjosti i aktivnosti (slike s interneta). Također je dobro dati do znanja da će biti puno djece i da će morati dijeliti igračke, te da će ga umjesto roditelja čuvati nove tete.

Razgovor je iznimno bitan, čak i s malom djecom. A da bi nas razumjela treba koristiti jezik koji im je razumljiv, odnosno dječji jezik. Često zaboravljamo da iako imaju slabo razvijen govor, mogu jako dobro razumjeti što se oko njih događa pomoću govora tijela, te tona glasa. Rečenica poput: "Maja ići u vrtić. Maja se igrati"., uz vedar ton i veselo gestikuliranje rukama, i jednogodišnjaku će dati do znanja da ga očekuje nešto zabavno i veselo, te da nema razloga za strah. Kod veće djece može se reći nešto poput: "Vrtić je posebno, zabavno mjesto za igru - samo za djecu". Takva rečenica će kod djeteta pobuditi znatiželju i želju za istraživanjem.

Imate i slikovnice na tu temu, pa ih možete zajedno čitati. Igranje uloga također može biti od velike pomoći jer će kroz igru dijete bolje shvatiti što ga čeka i time mu pomoći da se psihički pripremi na nove situacije.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Prvi dani u vrtiću

Ako je ikako moguće prvih dva do tri dana bilo bi dobro da roditelji budu neka vrsta posrednika između odgajatelja i druge djece jer će tako olakšati upoznavanje (poticanje igranja s drugom djecom, sudjelovanje u komunikaciji s odgajateljem).

Sljedećih dva do tri dana, roditelji su i dalje prisutni, ali više postrani kako bi se dijete samo uključilo u aktivnosti. Naravno, to sve ovisi od djeteta do djeteta. Nekima treba duže, a nekima kraće razdoblje da se prilagode novoj situaciji i okolini.

Kada je prvotno uključivanje u grupu završeno, roditelji mogu ostaviti dijete na par minuta. Ono što je važno naglasiti je da se nikada ne smiju iskradati. To kod djece izaziva osjećaj nesigurnosti i strah jer nikada ne znaju kada će ih napustiti. Prije nego napuste prostoriju bilo bi dobro da to najave: "Tata mora na WC. Čim sam gotov, dođem" ili "Mama mora ići raditi. Čim završim, dođem po tebe". Cijeli taj proces bi bilo dobro ponoviti nekoliko dana kako bi dijete shvatilo da kada roditelji na odlasku kažu da će se vratiti po njega - govore istinu.

Možda te zanima... Polazak i prilagodba na vrtić: Dopusti djetetu da osjeća tugu Vrtić

Nakon aktivnog uključivanja djeteta u grupu, odvajanje bi trebalo biti kratko uz poticanje na neku aktivnost. "Da li bi mi mogla nacrtati neku posebnu sliku, pa mi je pokaži kada se vratim".

Nakon povratka kući, bilo bi dobro veselo pričati o odgojiteljima, zanimljivim aktivnostima i igračkama. Odnosno, o svemu onom dobrom i lijepom što se tamo događa. Osim toga, bilo bi dobro osigurati posebno vrijeme s djetetom koje će biti provedeno na kvalitetan način bez elektronskih naprava.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Edukacija Vrtić bez suza

Vaš mališan kreće u novu avanturu zvanu vrtić. Prilagodba na novu okolinu i boravak u vrtiću djetetu može biti poprilično stresno. Kroz edukaciju Vrtić bez suza pomoći ćemo vam da uz tehnike renomiranog pedijatra i stručnjaka za dječji razvoj dr. Harvey Karpa, pripremite dijete na novu sredinu i olakšate mu boravak i nakon prvotne prilagodbe. Polaznici će naučiti tehnike koje poboljšavaju komunikaciju s djecom, koje potiću njihovu suradnju, te koje će roditeljima olakšati postavljaje granica u odgoju i rješavanje najčešćih poteškoća u odgoju.

Poslušajte edukaciju Vrtić bez suza i naučite:

· kako pripremiti dijete na vrtić

· kako poticati samostalnost djeteta

· kako pomoći djetetu da prebrodi strah od odvajanja i stranaca

· kako brzo i učinkovito smiriti ispade bijesa u svega nekoliko minuta

· kako riješiti problem grizenja

· kako se riješiti dude

· kako izbjeći regresiju kod djece i kako reagirati kada se pojavi

· kako pridobiti dječju suradnju

· kako se brže spremiti za vrtić

Vrijeme održavanja:

Kada vama to odgovara. Po prijavi, polaznici će dobiti link preko kojeg mogu pratiti edukaciju.

Cijena edukacije:

100 kn

Kontakti:

Email: najsretnijabeba@gmail.com

Tel: 0989008634

Iva Brčić, mag.soc./phil. je međunarodno priznata Happies Baby edukatorica i trenerica terapijskih tehnika za vrtiće/škole, te predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska™. Kroz svoj rad educira o baby handlingu, radi na prevenciji međuvršnjačkog i obiteljskog nasilja nad djecom. Surađuje s vrtićima, školama i fakultetima vezano za odgoj i utjecaj medija na djecu. Piše Kids Friendly filmske osvrte, te kao glavna glumica i savjetnica nagrađivanog filma Two Pink Lines širi svijest o problemu pred/postporođajne depresije.

Možda te zanima... Ne žalim što mi je dijete krenulo u jaslice s godinu dana Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.