Vrtić Dijete u vrtiću 21. svibnja 2020.

Ogorčene odgojiteljice: 'Kako da držimo razmak među djecom u 40 kvadrata?'

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'U grupi će moći biti 15-20 djece, a razmak među krevetićima 1,5 metara. Kako u 40 kvadrata?'

Ne znamo tko piše ta pravila, je li ikad, kao roditelj, bio u našim vrtićima i vidio kolike su to prostorije..., pitaju se odgojiteljice iz jednog zagrebačkog vrtića nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo omogućio dolazak većeg broja djece u vrtiće, i prva četiri razreda škole. U grupi će moći biti 15-20 djece, a razmak među krevetićima 1,5 metara. Kako u 40 kvadrata?

Od 25. svibnja u skupini će moći biti 15 do 20 djece, svaka odgojno-obrazovna skupina boravit će u jednoj prostoriji, odgajatelj/nastavnik s djecom treba provoditi što je više moguće vremena na otvorenom, a krevetiće za dnevni odmor djece, stolove za jelo i školske klupe treba razmicati tako da djeca leže odnosno sjede na što većoj udaljenosti u prostoriji, po mogućnosti na metar i pol jedno od drugog.  

Možda te zanima... Nove preporuke HZJZ: Sva djeca mogu u vrtić i školu od 1. do 4. razreda uz ove mjere Vrtić

"Ja radim u skupini od 19 djece u 45 kvadrata, kolegica u 40 kvadrata ima upisano 22 djece, a najveća nam prostorija u vrtiću ima 65 četvornih metara, s upisanih 27 mališana. Kako da 19 mališana u 40 kvadrata razdvojim na metar i pol? Ne znam, već smo na mukama", kaže odgajateljica na kojoj je, kao i na njenim kolegicama, snaći se kako znaju i umiju. Pogotovo u tome kako tako malu djecu spriječiti u kontaktima. 

'Nisam baš vidjela da postoji razmak u dućanima, ni busevima, na igralištima i u dječjim parkovima. Zašto je onda problem vrtić?'

"Niti sat vremena nakon što sam poslala ispunjenu i potpisanu izjavu za vrtić, HZJZ je objavio nove preporuke za vrtić. Sad mogu ići svi! Napokon i odmah sam svom klincu rekla da se vrtić 'otvara' i da će napokon u poenedjeljak moći vidjeti svoje prijatelje koje nije vidio tri mjeseca. Njegovom veselju i sreći nije bilo kraja. Napokon je došao i taj dan. I dok se on veselio, ja sam čitala upute i samo se čudila i čudila. Notorna glupost. Kako, na koji način vrtićko dijete natjerati na distanciranje - grle se, guraju se, zaigrani su, diraju iste igračke... pitam se kakve onda ima veze jesu li krevetići razmaknuti najmanje 1,5 m? Sad su već i pretjerali s preporukama. Nisam baš vidjela da postoji razmak u dućanima, ni busevima, na igralištima i u dječjim parkovima. Zašto je onda problem vrtić? Djeca su socijalna bića željna igre, pažnje, dodira. Pustite djecu da budu djeca!". Veselimo se ponedjeljku!, komentirala je mama jednog trogodišnjaka iz Zagreba.

Još je nešto, i odgajateljicama i roditeljima, zapelo za oko u novim propisima. Ako roditelj ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako mu je izrečena mjera samoizolacije ili ako ima saznanja da je zaražen s COVID-19, ne smije voditi dijete u vrtić.

"Naravno da tako treba biti. Ali nije jasno kako dijete iz obitelji u kojoj je netko zaražen, u vrtić uopće smije ići", ističe majka iz Zagreba, koja je zbog toga jednako zabrinuta kao i odgajateljice.

Iako neka svjetska istraživanja preliminarno pokazuju da su djeca slabiji prenositelji bolesti, i manje obolijevaju i sama, ipak čvrstih dokaza za to još uvijek nema. 

Možda te zanima... Otvoreno pismo odgojitelja: Veći dio preporuka HZJZ-a nemoguće je provesti Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.