Trudnoća Trudnica 14. svibnja 2024.

Zašto neke žene rađaju samo dječake, a druge samo djevojčice?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Može li obitelj koja je generacijama imala samo dječake ili samo djevojčice imati dijete drugog spola? Evo što o tome kaže znanost.

U nekim obiteljima se događa da se rađaju samo dječaci, ne u jednoj, nego u nekoliko generacija, dok se u drugim rađaju isključivo djevojčice. Znači li to da su neke obitelji "specijalizirane" samo za rađanje djece jednog spola?

Koji je razlog tog fenomena i može li obitelj koja je generacijama imala samo dječake ili samo djevojčice imati dijete drugog spola? Evo što o tome kaže znanost.

U kojem tjednu se najranije može otkriti spol djeteta?

Nemoguće je imati neotkriveni gen "kćeri" ili "sina"

Iako većina obitelji ima neuravnotežen omjer spolova, neki roditelji ne mogu začeti dječake ili djevojčice, a neki čak vjeruju da geni za djevojčice ili dječake "vode obitelj". No, istraživači još uvijek nisu pronašli ni trunke dokaza koji dokazuju mogu li neke obitelji imati samo mušku ili žensku djecu zbog svojih gena. U jednom bi trenutku znanstvenici mogli promijeniti svoje mišljenje, ali što zasad nema nikakvih dokaza koji podupiru tvrdnju da geni naše obitelji mogu utjecati na to hoćemo li imati djecu samo jednog spola.

Spol određuje otac

Iako neki ljudi vjeruju da spol djeteta ovisi o majci jer je ona ta koja ga nosi, u stvarnosti je to u očevim rukama. Budući da sperma nosi kromosome oba spola, neki spermatozoidi nose X kromosome za djevojčice, dok drugi nose Y kromosome za dječake. Dok žena nosi 2 X kromosoma, spol novorođenčeta ovisi o tome koji spermatozoid (X ili Y) ulazi u žensku jajnu stanicu.

 | Author: Pexsels/Victoria Akvarel Foto: Pexsels/Victoria Akvarel

U doba stresa ženske su bebe češće

Međutim, znanstvenici su pronašli neke čimbenike koji bi mogli utjecati na spol. Dokazano je da će se nakon stresnih vremena, poput prirodnih katastrofa ili pandemije u kojoj se trenutno nalazimo, omjer spolova promijeniti i bit će više novorođenih djevojčica. To bi moglo biti zbog stresa kojem su bile izložene buduće majke.

Konzumiranje određene hrane može dovesti do većih šansi za dobivanje djevojčice

Dokazano je da konzumiranje određene hrane povećava šanse za začeće djevojčice. Primjerice, smanjivanje soli i konzumiranje puno mliječnih proizvoda može povećati šanse za dobivanje djevojčice. S druge strane, majke čija je prehrana puna hrane bogate natrijem i kalijem vjerojatnije će roditi dječake.

Kako začeti dječaka/djevojčicu?

U većini slučajeva, ako majka ima djecu samo jednog spola, to je samo slučajnost

Sigurno je poznato da je rodna ravnoteža stoljećima ostala ista i nema aspekata koji je mogu značajno promijeniti. Obitelji koje imaju mnogo djece istog spola rijetke su, ali to se može statistički objasniti. Svako dijete ima 50% šanse da bude dječak ili djevojčica. Tako, na primjer, za troje djece šansa da su sva djeca muškog spola iznosi: 0,5 X 0,5 X 0,5 = 0,125, ili 12,5%.

Možda te zanima... Biraš spol djeteta s 80-postotnom sigurnošću? Znanstvenici razvili novu metodu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.