Trudnoća Trudnica 07. studenoga 2022.

U kojem tjednu se najranije može otkriti spol djeteta?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dečko ili curica? Kada je u pitanju spol djeteta, malo koja buduća mama će izdržati da ne pokuša saznati spol djeteta čim je prije moguće. Svakoj je budućoj mami najvažnije da je dijete zdravo, a hoće li biti curica ili dečko, to je zapravo sasvim svejedno.

U današnje vrijeme je moguće već od 11. tjedna trudnoće s pouzdanošću od 95 – 99 posto otkriti spol djeteta. Glavni razlozi su uglavnom znatiželja roditelja, a u rijetkim, ali puno značajnijim slučajevima zbog medicinskih razloga, zbog genetskih bolesti koje su isključivo vezane uz muški spol (hemofilija, neuromuskularne bolesti..).

Današnjim razvojem izrazito precizne i napredne ultrazvučne tehnologije, možemo već u ranoj trudnoći vidjeti detalje razvijajućeg ploda. "Najtočnija metoda je koristeći kut spolne kvržice koja se može ultrazvučno prikazati već od 11. tjedna trudnoće. Naime, samo spolovilo nije moguće prikazati u tako ranoj trudnoći, već spolnu kvržicu (genital tubercule) koja je preteča razvoja penisa i klitorisa. Dokazano je kako je njezin izgled identičan kod razvoja muškog i ženskog spola, ali je različit kut, odnosno usmjerenje kvržice. Tako je kod dječaka, kut između spolne kvržice i donjeg dijela kralježnice veći od 30° (usmjerenje je prema gore), dok je kod curica kut manji od 30° (usmjerenje kvržice je paralelno s kralježnicom)", kaže dr. Petra Podobnik Brlečić, specijalist ginekologije i porodništva.

To je metoda koja se standardno koristi tijekom ultrazvučnog pregleda u 12. tjednu trudnoće, ali je izrazito bitno da se pravilno prikaže kut jer inače može doći do pogrešnih procjena. S obzirom da je 12. tjedan ključan za detaljan 'mini anomaly scan' i pregled ultrazvučnih markera za Down sindrom, koristeći pravilne prikaze s tog pregleda bi se moglo s velikom sigurnošću odrediti spol djeteta. Naravno, to uvelike ovisi o iskustvu i volji operatera i kvaliteti ultrazvučnog aparata kojeg koristi.

trudnica, trbuh, cipelice Možda te zanima... Kada se sa sigurnošću može znati spol djeteta? Trudnoća

DNA testiranje

Zadnjih nekoliko godina je moguće otkriti spol već od 10. tjedna trudnoće iz krvi majke, naprednim tehnologijama analize fetalne DNA iz krvi majke. Od 2013. godine je i u Hrvatskoj dostupan niz prenatalnih neinvazivnih testova koji se šalju u velike svjetske laboratorije. Ti testovi uz najčešće kromosomske greške (Trisomija 21, 18, 13) otkrivaju i kromosomske greške vezane uz spolne kromosome (X i Y), a samim time budući roditelji dobivaju i informaciju o spolu nerođenog djeteta. Vrijednost tih testova svakako nadilazi samo otkrivanje spola djeteta i primarno se rade kao neinvazivni testovi probira za Down sindrom, ali je samim time i cijena dosta visoka. 

bebe, spol djeteta, djevojčica, dječak Možda te zanima... 15 mitova i istina kako začeti sina ili kćer Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.