Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 01. srpnja 2016.

Dok uče govor, blizanci razvijaju svoj vlastiti jezik

blizanci, blizanke
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jeste li znali da kod blizanaca dominiraju dječaci, a unatoč tome što mogu dijeliti DNK, nemaju isti otisak prsta? A tijekom procesa učenja govora, blizanci mogu razviti svoj vlastiti jezik!

Reader's Digest objavio je nekoliko neobičnih činjenica o blizancima. Tako blizanci, unatoč tome što mogu dijeliti DNK, nemaju isti otisak prsta. Tijekom procesa učenja govora, blizanci mogu razviti svoj vlastiti jezik, odnosno kriptofaziju. 

Jedna četvrtina jednojajčanih blizanaca razvijaju se na način tako da postanu zrcalna slika jedan drugoga. Ipak, jedan može biti dešnjak, a drugi ljevak ili mogu imati madeže na različitim stranama tijela. Majke koje imaju blizance, prema nekim studijama pak, žive duže od majki koje ih nemaju.

Mame blizanaca psihički su zdravije i dulje žive

U američkom gradu Twinsburgu u Ohio-u svake se godine, prvog vikenda u kolovozu, održava najveći skup blizanaca u svijetu. Prošle godine to je okupljanje proslavilo svoju 40. obljetnicu. U gradu Danli, u Hondurasu, postoji škola jedinstvena u svijetu. Naime, nju pohađaju čak 23 para jednojajčanih blizanaca.

Zanimljive činjenice o blizancima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.