Trudnoća 01. ožujka 2023.

Imaš piercing na pupku i trudna si? Sigurno imaš pitanja, a mi imamo odgovore

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Piercing na pupku je nešto čime se dosad nisi posebno zamarala, nego u njemu uživala. No, sad si trudna i nisi baš sigurna što ti je činiti i trebaš li išta. Evo odgovora na neka pitanja koja sigurno imaš!

Piercing na pupku je bila tvoja velika želja, dugo si maštala o tom i napokon se na to odlučila. Uživala si u njemu nekoliko godina ili mjeseci, ne razmišljajući što će biti jednog dana kad se tvoj ravni trbuščić - zaokruži. I sad, kad si saznala da si trudna, pitaš se što dalje s tim, hoće li ti smetati, hoće li ti stvarati probleme. Možda mi imamo neke odgovore!

U ranoj fazi trudnoće najčešće nećeš imati nikakvih problema, niti osjećati bilo kakvu nelagodu. obično nema nelagode ili indikacija ni za jedno od njih. Međutim, kako beba raste, a s njom i tvoj trbuh, pojavit će se određene promjene na koje moraš biti spremna.

Piercing na pupku rastućeg trbuha

Velika je vjerojatnost da će tijekom trudnoće tvoja koža postati osjetljivija nego inače. Moraš stoga biti spremna na mogućnost da ti piercing u pupku može početi stvarati nelagodu, a u tom je slučaju najbolja opcija uvijek ukloniti piercing. Međutim, ako je koža oko piercinga već potpuno zacijelila i već su nastali ožiljci, zapravo nema medicinskog razloga za skidanje piercinga.

Neupitno je da će se mjesto na kojem se nalazi piercing, odnosno na kojem je koža probušena kako bi se umetno piercing, malo promijeniti, odnosno „izobličiti“. Američka udruga za trudnice zaključila je na temelju ispitivanja trudnica da se piercing tijekom trudnoće istovremeno širi i prema dolje i prema gore, kao i s jedne na drugu stranu.

Možda te zanima... Smiju li trudnice pušiti e-cigarete? Evo što kažu stručnjaci nakon istraživanja Trudnoća

Sve u svemu, što se tiče piercinga na pupku najbolje bi bilo pričekati s tim do poroda. No, ovaj savjet vrijedi samo zbog promjena u tijelu i na tijelu koje mogu izložiti buduće majke i njihove bebe većem riziku od komplikacija. Ipak, nekima bi moglo pasti na pamet upravo želja da probuše pupak tijekom trudnoće. Što tada trebaju znati?

Rizici piercinga na pupku tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće imunološki sustav je slabiji pa je tijelo podložnije infekcijama. Osim toga, piercing može biti riskantan u bilo kojem trenutku, pa se u trudnoći taj rizik samo još malo povećava. Ti rizici kojima se osoba izloži ako napravi piercing na pupku tijekom trudnoće su sljedeći:

  • Prekomjerni gubitak krvi
  • Produljeno vrijeme zacjeljivanja
  • Razvoj infekcije (crvenilo, toplina i iscjedak)
  • Rizik od zaraze (hepatitis B, hepatitis C ili HIV/AIDS)
  • Tijelo može odbaciti piercing kao strano tijelo i rana možda neće zacijeliti

No, ako si i nedavno bušila pupak, ta rana može biti jednako sklonija razvoju infekcija koje mogu biti opasne za zdravlje bebe i majke.

Treba li piercing s pupka ukloniti tijekom trudnoće?

Najbolje je ukloniti piercing s pupka čim saznaš da si trudna, jer je ovo područje tvog tijela već pretrpjelo „traumu“ zbog koje će lakše postati mlohavo. Nakon uklanjanja, područje se mora dobro isprati i osušiti. Ako ukloniš piercing prije nego što se koža na trbuhu počne rastezati, tako ćeš pomoći tijelu da započne proces zacjeljivanja ili zatvaranja rupe od piercinga. S druge strane, kada trbuh počne rasti, piercing je teže ukloniti. Piercing koji se ne ukloni može čak zapeti za odjeću ili te ogrepsti, što može biti neugodno ili bolno.

Njega piercinga na pupku tijekom trudnoće

Lokalizirani celulitis najčešća je infektivna komplikacija piercinga. Zapravo, ako se ne ustanovi na vrijeme i ne započne liječenje, može izazvati ozbiljnije sistemske zdravstvene probleme, kao što su Ludwigova angina, endokarditis, sindrom toksičnog šoka i Fournierova gangrena.

Važno je ne igrati se s piercingom na pupku i ne povlačiti ga jer je koža osjetljivija i elastičnija te je stoga sklonija trganju ili istezanju. Osim toga, treba izbjegavati uske pojaseve ili najlonke kako ne bi došlo do prevelikog trenja u tom području.

Vrste piercinga

Najbolje je izbjegavati nakit niske kvalitete i dati prednost titanu, kirurškom nehrđajućem čeliku i 18-karatnom zlatu. Stoga je piercinge koji su prečvrsti najbolje zamijeniti metalnima s fleksibilnom plastičnom ili silikonskom šipkom. Ovakva vrsta bioplastičnog piercinga ima sposobnost savijanja s pokretima tijela i obično je udobnija. Mogu se nositi čak i tijekom ultrazvuka.

Koža i trudnoća

Tijekom trudnoće tijelo prolazi kroz brojne promjene. Čak i stari piercing može izazvati određene komplikacije. Zapravo, u nekim je slučajevima najbolje ukloniti piercing do postporođajnog razdoblja.

Ako se odlučiš za piercing tijekom trudnoće, najbolje je pažljivo slijediti upute osobe koja vam je umetnula piercing, pod uvjetom da je ta osoba stručna – drukčiju ionako ne treba niti odabrati. No, osim tog, svakako je mudro potražiti liječničku pomoć ako postoji sumnja na infekciju.

Možda te zanima... 20 rečenica koje ljudi govore trudnicama bez imalo ustručavanja Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.