Trudnoća Planiranje trudnoće 27. prosinca 2021.

Ginekolog savjetuje: Kako se pripremiti za trudnoću?

Foto: Shutterstock 4 stvari na koje moraš pripaziti u ranoj trudnoći

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koliko god se pokušavaš pripremiti za trudnoću, nikada ne možeš biti u potpunosti spremna. Sve buduće majke brine jesu li propustile neki detalj. Dr. Gordan Crvenković iz poliklinike Gynnova donosi savjete kako se pripremiti za trudnoću.

Kada planira trudnoću, svaka žena želi biti maksimalno spremna za to najljepše razdoblje u životu. Priprema za trudnoću predstavlja sveobuhvatan proces koji podrazumijeva mnogo faktora o kojima treba razmišljati - od pripreme tijela, cijelog organizma do psihološke pripreme za trudnoću. Nekim parovima trudnoća se "dogodi" bez puno truda, pripreme i razmišljanja, a drugi je žele i iščekuju duže nego što su se nadali.

Što možeš učiniti za uspješno ostvarenu trudnoću?

Upravo je otežano začeće problem s kojim se danas susreće sve više parova. Uzroci mogu biti brojni: infekcija uzrokovana neliječenom bakterijom, neredovit menstrualni ciklus, policistični jajnici ili ciste na jajniku, miomi, neprohodni jajovodi, anovulacija, nepovoljan nalaz spermiograma, stres, nekvalitetna prehrana, itd. Nadalje, ako dođe do trudnoće, a prisutni su neki od uzroka otežanog začeća, ona se smatra rizičnom, te je potrebno poduzeti dodatne mjere opreza, koje ovise o svakoj individualnoj trudnoći.

Ako eliminiramo stres kao faktor na koji u današnje vrijeme ne možemo značajno utjecati, suočavamo se s pitanjem, što možemo učiniti kako bismo bili sigurni da smo eliminirali što veći broj prepreka uspješnom ostvarenju trudnoće? Dr. Gordan Crvenković iz poliklinike Gynnova savjetuje kako se pripremiti za trudnoću.

 | Author: Promo Foto: Promo ; Dr. Gordan Crvenković iz poliklinike Gynnova savjetuje kako se pripremiti za trudnoću

Iako su neke stvari van naše moći i naših mogućnosti, ono što možemo učiniti jest - provjeriti i planirati.

Kod muškaraca, obrada neplodnosti započinje spermiogramom - pretraga koja testira kvalitativne i kvantitativne značajke ejakulata. Ukoliko je nalaz spermiograma nepovoljan, upućuje se na daljnju mikrobiološku obradu ejakulata i urina, te na uzimanje dodataka prehrani, kako bi se kroz 3 do 6 mjeseci nalaz spermiograma mogao ponoviti.

Kod žena, priprema za trudnoću uključuje ginekološke i laboratorijske pretrage. Kako bi se utvrdila potencijalna prisutnost bakterije ili upalnog procesa koji bi mogao otežati začeće, rade se pregledi - Papa test i cervikalni brisevi na bakteriološke aerobe (širok spektar uzročnika, od Gardnerelle vaginalis do S.aureus, P.mirabilli.), Mycoplasmu hominis/Ureaplasmu urealyticum i parvum, te na klamidiju. U velikom broju slučajeva, simptomi su blagi, a u nekima i posve nepostojeći. Povrh toga, osim što mogu stvarati prepreke ostvarenju trudnoće, mogu stvarati probleme i za plod tijekom kasnijih faza trudnoće. U slučaju potvrde upalnog procesa, terapija je jednostavna te se često provodi kod oba partnera.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Priprema za trudnoću uključuje ginekološke i laboratorijske pretrage

Nadalje, sa svrhom utvrđivanja redovitosti ciklusa, položaja maternice i ostalih fizioloških karakteristika, kao i (ne)postojanja cisti na jajniku, provodi se ginekološki ultrazvuk. Pritom, posebna se pozornost posvećuje nekolicini bitnih informacija: debljini endometrija, prisutnosti mioma ili polipa u maternici te statusu jajnika.

Konačno, provodi se i laboratorijska analiza krvi, te se redovno testiraju: kompletna krvna slika, bubrežne i jetrene probe, masnoće i šećeri u krvi, željezo i štitnjača.

Kako bismo bili sigurni u optimalan rast jajne stanice, provodi se folikulometrija. Folikulometrija je ultrazvučna pretraga koja se provodi svakih 48 sati, počevši od završetka mjesečnice s ciljem točnog i preciznog mjerenja razvitka jajne stanice, kako bi se sukladno tome mogao planirati spolni odnos.

Dodaci prehrani su izrazito važni

Nakon prikupljanja nalaza, u ovoj se fazi kod žena sugerira početak korištenja dodataka prehrani. Pritom, važno je konzultirati se s ginekologom kako biste izbjegli zasićenost ili nedostatan unos određenih nutrijenata i dodatne poteškoće koje dolaze s tim. Antenatalni dodaci prehrani specifični su po svom sastavu, te se trebaju uzimati u dogovoru s ginekologom.

Uloga antenatalnih dodataka prehrani jest i u pripremanju tijela za veličanstvenu transformaciju koja se događa tijekom trudnoće. Prenatalni vitamini osiguravaju da tijelo ima sve potrebne vitamine i minerale kako bi osiguralo nesmetan razvoj ploda, dok antenatalni vitamini osiguravaju da tijelo ima snage biti u tom posve drugom stanju. U Pregnacare prenatal proizvode žene imaju najviše povjerenja i najprodavanija su linija proizvoda za buduće majke, trudnice i dojilje.

 | Author: Promo Foto: Promo  Pregnacare Conception tablete su formulirane za punu nutritivnu potporu ženama koje nastoje začeti. Sadrže pažljivo izbalansirane mikronutrijente, poput cinka koji doprinosi normalnoj plodnosti plus inozitol, L-arginin, n-acetilcistein i selen. Formula sadrži sve važne vitamine i minerale, uključujući 400 mcg folne kiseline čija prisutnost u organizmu mora biti povećana već u vrijeme začeća. Pregnacare Conception treba početi uzimati i prije no što odlučite raditi na bebi. Kako bi organizam imao uskladištene dovoljne količine za trudnoću važnih nutrijenata, poput folne kiseline, idealno bi bilo početi uzimati ih 3-6 mjeseci prije začeća. Tablete su pogodne za vegetarijance i postepeno se otpuštaju u organizam.

 | Author: Promo Foto: Promo  Wellman Conception je formuliran samo za muškarce. Wellman Conception formula sadrži 30 aktivnih sastojaka – ekstrakata bilja, aminokiselina, vitamina i minerala, uključujući cink koji doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji. Cink je sam po sebi vjerojatno jedan od najvažnijih minerala za muško reproduktivno zdravlje. Sjeme muškarca sadrži 100 puta više cinka no što ga ima u krvi, a svakom ejakulacijom muškarac izgubi oko 5 mg. Naravno, nije samo cink važan. Pravilno ukomponiran s ostalim vitaminima i mineralima te standardiziranim ekstraktima bilja, poput ginsenga i mace kojima se tradicionalno pripisuje blagotvorno djelovanje na muško zdravlje, Wellman Conception predstavlja kompletnu nutritivnu potporu reproduktivnom zdravlju muškarca.

 | Author: Promo Foto: Promo  Pregnacare Liquid možeš početi uzimati već u vrijeme kada pokušavaš zanijeti ili u bilo koje vrijeme kada si trudna. Pregnacare linija proizvoda za trudnice i mlade mame je pažljivo formulirana kako bi osigurala neophodnu nutritivnu potporu za tebe i bebu.
Pregnacare Liquid, oralna suspenzija, idealna je alternativa Pregnacare Original tabletama. Namijenjena je osobama koje ne vole ili imaju problem s gutanjem tableta. 

 | Author: Promo Foto: Promo  Pregnacare Plus Omega-3 tablete sadrže 10 mcg vitamina D, folnu kiselinu i još 17 vitamina i minerala važnih za razvoj ploda i zdravlje majke. U pakiranju se nalazi i 28 kapsula najboljeg, molekularno destiliranog, norveškog ribljeg ulja s 300 mg DHA masne kiseline. Pregnacare Plus ne sadrži riblje ulje iz tune, morskog psa, iglana ili sabljarke. Američka FSA savjetuje trudnicama i ženama koje namjeravaju ostati trudne da izbjegavaju te vrste riba. Unos dokosaheksaenske kiseline (DHA) tijekom trudnoće i dojenja pridonosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojenčadi. Istraživanja sve više ukazuju na važnost uzimanja esencijalnih masnih kiselina u vrijeme trudnoće, naročito DHA jer doprinosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojenčadi. Pregnacare Plus Omega-3 možeš početi uzimati u bilo koje vrijeme trudnoće, no što prije to bolje.

 | Author: Promo Foto: Promo  Pregnacare Max je ultimativna nutritivna potpora za buduće mame u obliku dvije tablete i jedne kapsule. Ova napredna formula sadrži bioraspoloživu folnu kiselinu iz L-metilfolata. Dodatno uzimanje folne kiseline uvećava status folne kiseline u organizmu majke. Niska razina folne kiseline predstavlja rizičan faktor za normalan razvoj neuralne cijevi fetusa. Pregnacare Max sadrži sve potrebne vitamine i minerale neophodne u trudnoći. Sadrži 10 mcg vitamina D3 (preporučena doza britanskog ministarstva zdravstva) te 500 mg kalcija.

Ako nakon 6 mjeseci do godine dana pokušavanja ne dođe do uspješne trudnoće, provode se dodatne pretrage koje uključuju utvrđivanje vrijednosti spolnih hormona, pretragu prohodnosti jajovoda, ponovno uzimanje bakterioloških briseva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.