Beba Mama poslije poroda 30. srpnja 2020.

Prvo ljetovanje s bebom – evo na što paziti i kako se pripremiti

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvo ljetovanje s bebom može biti itekako zanimljivo uz malo pripreme i pomnijeg planiranja. Donosimo nekoliko korisnih savjeta koji će ti olakšati cijeli proces

Ljeto je u punom jeku, a vrući dani pred nama rezervirani su za godišnje odmore. Nekim će roditeljima ovo biti prvo ljetovanje s bebom, što im može biti prilično stresno. To i ne čudi s obzirom na to da su bebe u ovom razdoblju vrlo osjetljive, posebno na visoke temperature. Roditelji malih beba tijekom pakiranja moraju misliti na mnogo više stvari, zbog čega je odlazak na godišnji odmor s bebom velik izazov i prava mala avantura.

No uz malo pripreme i pomnijeg planiranja prvo zajedničko ljetovanje može biti zabavno, kako za roditelje tako i za bebu. Jedno je sigurno - ovo ljetovanje neće biti ni slično onomu na koje si naviknula. Dosad si vjerojatno bezbrižno uživala u prženju na suncu i odličnim tulumima, a ovog te puta očekuje nešto potpuno drukčije. Ipak, to nikako ne znači da ove godine nećeš moći uživati. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prije odlaska na ljetovanje najvažnije je naoružati se strpljenjem i korisnim informacijama te početi pripreme na vrijeme. Imaj na umu da univerzalan recept za savršeno prvo ljetovanje s bebom ne postoji jer je svaka beba drukčija i ima svoje potrebe, no nije naodmet prije prvog ljetovanja usvojiti nekoliko dragocjenih savjeta, koje donosimo u nastavku. 

Odabir lokacije i smještaja

Planiranje ljetovanja počni odabirom lokacije. Poželjno je da odabereš mjesto do kojeg ćete doći brzo i jednostavno. Pritom ne mislimo na brzu vožnju nego na udaljenost lokacije. Imaj na umu da se tijekom putovanja automobilom trebate zaustaviti nekoliko puta (ovisno o dužini putovanja) kako biste presvukli i nahranili bebu. Prilikom odabira smještaja trebaš istražiti sve mogućnosti koje smještajna jedinica nudi. Neki hoteli i apartmani već uključuju opremu za bebe, kao što su pomoćni krevetići, hranilice i stolovi za presvlačenje, pa ne moraš nositi svoju. Vrlo je važna i lokacija smještaja. Preporučljivo je da smještaj bude u blizini plaže, a posebno pripazi da prilaz plaži bude jednostavan kako bi mogla doći do nje s kolicima.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pakiranje bebinih stvari

Možda ti se tako čini na prvu, ali ne trebaš ponijeti "pola kuće" na ljetovanje s bebom. Odjeću i obuću spakiraj ovisno o broju dana koje ćete provesti na ljetovanju, ali uvijek ubaci koju stvarčicu više. Obavezno ponesi šeširiće za plažu i nešto odjeće dugih rukava jer su moguće temperaturne promjene. Kad je riječ o higijenskim potrepštinama, potrebne su ti:

  • pelene
  • jednokratne podloge za presvlačenje
  • blazinice
  • krema za guzu
  • vlažne maramice
  • dječji šampon
  • krema za sunčanje prilagođena dobi djeteta 
  • sredstvo za dezinfekciju

U bebinu putnu torbu ubaci još toplomjer i lijekove za snižavanje temperature kako bi ih imala pri ruci u slučaju nužde. Ako nešto od ovoga zaboraviš, uvijek možeš kupiti tijekom ljetovanja, ali ono što ni u kojem slučaju ne smiješ zaboraviti su bebina najdraža igračka i/ili omiljena duda. Tu su još i kolica, nosiljka i hrana za bebe

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Oprema za plažu 

Odlazak na plažu s bebom može biti izazovan. Za početak, potrebni su ti ručnik za plažu prilagođen bebi, zatim krema za sunčanje, kapica ili šeširić i pelene za kupanje. Budući da na plaži nema uvijek dovoljno hlada, preporučujemo da nosiš ili unajmiš suncobran, a odlično rješenje je i šator za bebe. Bebu još možeš zaštiti od sunca odjećom s UV zaštitom i sunčanim naočalama (ako ih beba želi nositi). Nadalje, trebaš se naoružati hranom za bebu ako jede krutu hranu.

Spasonosno rješenje na ljetovanju su kašice, koje su idealne za konzumaciju "to go". Biraj one kvalitetnog sastava hranjivosti, poput Lino kašica. One sadržavaju sve što tvoja beba treba - različite vrste voća, žitarica, povrća i mesnih namirnica. Bebe ih mogu jesti kao doručak, međuobrok ili večeru, što tvojim odličnim saveznikom na ljetovanju.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Boravak na plaži

U potpunosti izbjegavajte odlazak na plažu od 11 do 17 sati, kad je sunce najjače. Taj dio dana nije dobar ni za odrasle, a posebno ne za bebe. Pola sata prije nego što krenete na plažu, ne zaboravi namazati bebu kremom za sunčanje koja je namijenjena bebinoj dobi. Nije poželjno da se beba kupa u moru ako je temperatura mora manja od 30 stupnjeva. Odlična zamjena za more može biti i mali bazen, koji možeš napuniti morskom vodom. Voda će se brzo zagrijati, a beba će uživati jednako kao u moru. Vodi računa da je beba gotovo stalno u hladu. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Možda ti sad prvi odlazak na ljetovanje s bebom djeluje zahtjevno i iscrpljujuće, no ne zaboravi da je pred vama uzbudljiva avantura. Nemoj paničariti ako nešto zaboraviš jer većinu stvari ionako možeš kupiti na ljetovanju. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.